Activitats

Miquela Valls valora l’ensenyament del català a la Catalunya del Nord

Es presenta a l'IEC Josep Maria Puig Salellas. En homenatge 

La conferència sobre el periodista gironí Carles Rahola obre el cicle «Papers de periodistes»

Mònica Terribas parla del futur de les televisions públiques a l'IEC

Es presenta a l'IEC el Diccionari d'educació

Alfred Pastor: «Els economistes haurien de fer més pedagogia moral»

Enric Juliana, director adjunt de La Vanguardia, obre el curs de la Societat Catalana de Geografia

En breu

Properes cites



Miquela Valls valora l’ensenyament del català a la Catalunya del Nord

Valls, en la seva intervenció
J. Pareto / IEC

«Un ensenyament de català a la Catalunya del Nord, fet per i per a gent que s’hi està, s’ha de repenjar en un estàndard septentrional i la cultura de l’entorn, al mateix temps que fa conèixer la norma central i eixampla el territori cultural». Aquesta és una de les conclusions apuntades per Miquela Valls (Perpinyà, 1945) en el discurs de recepció com a membre corresponent de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC, pronunciat el dia 21 d’octubre.

Amb el títol «Mig segle de manuals i mètodes de català nord-catalans», Miquela Valls va valorar i avaluar els mètodes d’aprenentatge del català produïts a la Catalunya del Nord, per al consum nord-català, des de l’entrada oficial del català a l’escola francesa «amb permís de l’educació nacional», als anys seixanta. Per a Valls, del 1961 al 2003, la didàctica nord-catalana sembla «que ha demostrat que no calia dimitir de l’objectiu identitari per integrar els avenços de les ciències de l’educació. I al revés».

Miquela Valls és membre corresponent de l’IEC des del febrer de 2009. Segons va destacar el president de la Secció de Filosofia i Ciències Socials, Josep González-Agàpito, en l’acte de recepció, «va ser escollida per les seves tasques científiques i per les seves tasques socials en el manteniment de la cultura catalana, un factor que enriqueix el sentiment de ciutadania francesa». D’altra banda Joan Becat, membre de la Secció Filològica i delegat de l’IEC a Perpinyà, va destacar que l’entrada de Valls a l’Institut «és més que el reconeixement dels seus mèrits o un honor que se li fa; en realitat, és la seva dedicació al català, el seu treball i la seva recerca, el seu compromís cívic, que són un honor per a la Catalunya del Nord i per a Catalunya».

L’acte es pot veure íntegre a la videoteca de l’Institut


Es presenta a l'IEC Josep Maria Puig Salellas. En homenatge 

El llibre enceta la col·lecció Miscel·lània
 

«Josep Maria Puig Salellas se sentia orgullós, especialment, de pertànyer a tres institucions: la Universitat de Barcelona, la Fundació Noguera i l’Institut d’Estudis Catalans». Rosa Puig, filla de Puig Salellas, notari i membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC, ha definit així el sentiment de pertinença del seu pare a l’IEC, la institució que el passat 29 de setembre va acollir la presentació de l’obra Josep M. Puig Salellas. En homenatge. El llibre recull les intervencions que es van fer durant l’acte d’homenatge que se li va retre a l’IEC el 19 de març de 2009, gairebé dos anys després de la seva mort, així com una semblança personal amb la bibliografia i altres mèrits i diverses col·laboracions

L’acte va ser presidit per la consellera d’ensenyament, Irene Rigau, i el president de l'IEC, Salvador Giner, i va comptar amb les intervencions de Josep Cruanyes, president de la Societat Catalana d’Estudis Jurídics, filial de l’IEC; José Alberto Marín, vicedegà del Col·legi de Notaris de Catalunya; Juan José López Burniol, president de la Fundació Noguera, i Rosa Puig, la seva filla. De Puig Salellas, López Burniol va destacar que, segurament, «el punt en què la seva tasca ha estat més determinant per l’avenir del poble català ha estat la seva aportació en relació amb la llengua catalana».

El llibre inaugura la col·lecció «Miscel·lània», pensada per a homenatjar juristes catalans amb una activitat multidisciplinària, com és el cas de Puig Salellas, que es va dedicar al dret notarial, al dret civil català, al dret lingüístic i a la història del dret, però també va ser humanista, acadèmic, escriptor, crític, membre de l’IEC i, sovint, també president de nombroses institucions. En tots aquests àmbits, tal com s’afirma en la presentació del llibre, «ha deixat empremta i en alguns casos l’indiscutible mestratge, amb una molt notable producció bibliogràfica, sense oblidar les nombroses conferències i altres activitats que va dur a terme per a defensar i difondre el nostre dret i les nostres institucions».




La conferència sobre el periodista gironí Carles Rahola obre el cicle «Papers de periodistes»

Carles Rahola

Els papers privats dels periodistes són sovint un arxiu intel·lectual que pot ajudar a entendre una societat, a conèixer uns mitjans i, especialment, a interpretar la producció i la recepció dels continguts periodístics. El cicle «Papers de periodistes», que organitza la Societat Catalana d’Estudis Històrics, filial de l’IEC, ens acosta a la vida, l’obra i la trajectòria de deu periodistes catalans dels anys trenta, a partir de l’anàlisi de la documentació privada, les memòries, els dietaris, els epistolaris o els carnets de viatge. La primera sessió d’aquest cicle, a càrrec de Lluís M. de Puig, de la Universitat de Girona, es va celebrar el 3 d’octubre a l’IEC i es va centrar en la figura de l’escriptor i articulista gironí Carles Rahola.

El cicle «Papers de periodistes», que se celebrarà fins al 22 de desembre, consistirà en deu sessions més: «Josep M. Lladó. Brillant periodista republicà, reprimit pel franquisme», a càrrec de Josep Maria Cadena; «Agustí Calvet, Gaziel, periodista (1910-1939): noves dades, nous documents», a càrrec de Manuel Llanas; «Josep Pla: Impactes del primer periodista modern català», a càrrec de Josep M. Casasús; «Joaquim Ventalló i Vergés, el periodisme republicà compromès», a càrrec de Pau Vinyes i Roig; «Just Cabot: el periodisme escapçat, la Catalunya impossible», a càrrec de Valentí Soler; «Josep Maria de Sagarra, articulista», a càrrec de Narcís Garolera; «Eugeni Xammar, catalanisme i cosmopolitisme. Què és el que no hem llegit d’ell encara?», a càrrec de Quim Torra; «Lluís Capdevila. La passió de l’escriptura i la llibertat», a càrrec de Josep M. Figueres, i «Domènech de Bellmunt, el primer reporter de Catalunya», a càrrec de Francesc Canosa Farran.

El cicle és coordinat per Josep M. Figueres, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), membre de la Junta de Govern de la Societat Catalana de Comunicació i membre del Consell Assessor de la Fundació Moret Marguí. Tal com diuen els organitzadors, el cicle té per objectiu «conèixer més de prop uns noms rellevants del periodisme i acostar-nos també als seus papers privats, que al capdavall també són públics, atès que sovint foren redactats amb voluntat de difusió». 

Article de Josep M. Figueres: «Un cicle de conferències sobre els arxius dels periodistes»




Mònica Terribas parla del futur de les televisions públiques a l'IEC

Mònica Terribas, durant la seva intervenció
IEC

La conferència «El futur de les televisions públiques», de la directora de Televisió de Catalunya, Mònica Terribas, va analitzar el 26 d’octubre, a l’IEC, la «difícil» situació de la televisió pública en el context de crisi i davant la pressió dels grups privats de comunicació. «No volem ser un gran servei públic minoritari. Per a vertebrar i reforçar la cultura del país has de ser capaç de mobilitzar aquest país», va dir Terribas, qui va afegir que «tindrem un problema greu si perdem això». La directora de Televisió de Catalunya va apuntar que els ciutadans han de reivindicar el serveis que volen. La conferència de Mònica Terribas va inaugurar el curs 2011-2012 de la Societat Catalana de Comunicació, filial de l’IEC.

Mònica Terribas va ser convidada per la Societat Catalana de Comunicació en condició de directora de Televisió de Catalunya, però també per l’experiència acadèmica que té en l’àmbit de la comunicació. Terribas és llicenciada en periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona i doctora en comunicació per la Universitat de Stirling, a Escòcia. És professora titular de comunicació en excedència a la Universitat Pompeu Fabra. En la conferència que va pronunciar va referir-se a una temàtica que ha estudiat i sobre la qual ha reflexionat com a investigadora i que, a més, gestiona com a directora dels canals públics de Televisió de Catalunya.

La conferència es pot veure a la videoteca de l’IEC

Recull de premsa:




Es presenta a l'IEC el Diccionari d'educació

La portada del llibre

El llibre aplega i defineix prop de dos mil termes, i és l’obra de més envergadura publicada fins ara en català que es proposa de sistematitzar la terminologia en l’àmbit de l’educació. El Diccionari d'educació es va presentar el dimarts, 18 d'octubre, a l'IEC, en un acte en què van intervenir el professor Joan Mallart, coordinador científic del diccionari, i Sebastià Serrano, que va pronunciar la conferència «Comunicació, llengua i educació». Van presidir l’acte el ministre de Cultura del Govern d’Andorra, Albert Esteve; la consellera d’Educació de la Generalitat, Irene Rigau, i el president de l’IEC, Salvador Giner.

La cloenda de l'acte va ser a càrrec de la consellera d'Educació, Irene Rigau, que va destacar la importància del diccionari i va dir que si no s'ha fet fins ara una obra d'aquestes característiques és perquè és ara quan s'han pogut definir tots els termes de la renovació pedagògica que s'ha produït.

El Diccionari d’educació, disponible també en línia, és el resultat de la cooperació entre el Departament d’Ensenyament de la Generalitat, la Societat Catalana de Pedagogia —filial de l’IEC— i el Ministeri d’Educació i de Cultura del Govern d’Andorra i el TERMCAT.

Alfred Pastor: «Els economistes haurien de fer més pedagogia moral»

Pastor va ser l'encarregat d'obrir el nou curs de la SCE

«A la gent se l’ha d’animar;  explicar-los que no s’han de ficar en coses que no entenen ni gastar-se el que no tenen ni tindran mai... Els economistes tenen un paper a jugar en aquesta dimensió moral de la pedagogia econòmica». En aquests termes es va expressar Alfred Pastor, professor de l’IESE Business School i titular de la Càtedra IESE - Banc Sabadell d’Economies Emergents, el dia  17 d’octubre  a l’IEC, en el decurs de la conferència «La crisi i la pedagogia econòmica», amb què va inaugurar el curs 2011-2012 de la Societat Catalana d’Economia, filial de l’IEC.

Pastor va afirmar que actualment s’hauria d’ensenyar l’economia de manera diferent de com es fa, ja que sovint s’utilitzen models massa complicats o manuals poc adaptats a les noves situacions. Segons Pastor, cal millorar la pedagogia econòmica, perquè aquesta condiciona l’actitud de la gent i sempre és millor que la gent estigui ben formada. De totes maneres, l’economista va reconèixer que una bona formació no és suficient per a evitar les crisis i va dir que «les crisis sempre han donat avisos, que no han estat escoltats gairebé mai».

La conferència d’Alfred Pastor, que va ser presentada pel president de la Societat Catalana d’Economia, Eduard Arruga, es pot veure íntegra a la videoteca de l’IEC.

Enric Juliana, director adjunt de La Vanguardia, obre el curs de la Societat Catalana de Geografia

Enric Juliana, durant la seva ponència

«En un món que s’està movent simultàniament en diverses direccions, la geografia política ens informa d’on som; i la representació de l’on som, en aquest context, adquireix una gran rellevància política», va explicar Enric Juliana, durant la conferència que va oferir a l’IEC el dimarts 25 d’octubre. La conferència del director adjunt de La Vanguardia, titulada «Geografia política a Espanya», va obrir el curs 2011-2012 de la Societat Catalana de Geografia, filial de l’IEC.

En la seva intervenció, Juliana ―que va confessar ser, des de petit, un apassionat de la geografia―, va afirmar que «és molt important utilitzar els mapes per a explicar els diferents punts de vista» i, en aquest sentit, va dir que en el cas d’Espanya «el que cal és disputar a Madrid la narració del país». El ponent també va definir els mapes com «un element fetitxista», un element que, malgrat l’evolució de les noves tecnologies, «acompanyarà la civilització humana sempre, perquè té una capacitat de suggestió molt important».

 La conferència es pot veure, íntegrament, a la videoteca de l'IEC



En Breu

Una cinquantena de membres de la Casa de Velázquez visiten l'IEC

Recepció dels membres de la Casa deVelázquez
IEC

Una cinquantena de membres de la Casa de Velázquez —una escola superior francesa tutelada pel Ministeri d’Ensenyament Superior i de Recerca de la Universitat Francesa― van visitar, el 29 de setembre la Casa de Convalescència —seu de l’IEC—, la Sala d’Anatomia de la Reial Acadèmia de Medicina de Barcelona i la Biblioteca de Catalunya. El president de l’IEC, Salvador Giner, i el secretari general, Romà Escalas, van rebre i acompanyar el grup.

Es presenta a l’IEC el llibre Des del rovellet de l’ou d’Elx

El passat 18 d’octubre es va presentar a l’Institut d’Estudis Catalans l’obra de Joan-Carles Martí i Casanova, que consta de vint-i-cinc escrits en què l’autor reflexiona sobre «la gran ciutat a la fita sud de la catalanitat cultural». La presentació del llibre va ser a càrrec de Vicent Pitarch, membre de la secció Filològica de l’IEC i delegat de l’Institut a Castelló, i s’emmarca dins la celebració de l’Any de la Paraula Viva.

L’IEC participa en la Fira Internacional del Llibre, LIBER 2011, a Madrid

Del 5 al 7 d’octubre l’Institut va participar en la vint-i-novena edició de la Fira Internacional del Llibre, LIBER 2011, que enguany es va celebrar a Madrid. L’IEC va exposar més d’un centenar d’obres del fons bibliogràfic, entre les quals destaquen les darreres novetats editorials, el llibres sobre llengua i els diversos programes de recerca. L’Institut va compartir estand amb l’Euskaltzaindia (Reial Acadèmia de la Llengua Basca), el Consello da Cultura Galega i la plataforma Textos Medievals Catalans.

L’IEC celebra el Dia Internacional de la Traducció

El dia 30 de setembre, membres i col·laboradors de l’Institut van oferir lectures de textos que han traduït. L’acte, que es va celebrar al jardí Mercè Rodoreda, tenia per objectiu reivindicar més visibilitat en la tasca dels traductors, un col·lectiu poc reconegut però que fa possible la lectura d’un clàssic o d’un premi Nobel escrit originàriament en una llengua desconeguda. L’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) és qui coordina els actes que commemoren el Dia Internacional de la Traducció.

 

Les societats filials inauguren el curs 2011-2012

La conferència «Quanta aigua tindrem als ecosistemes? Els efectes del canvi global sobre el funcionament de les conques fluvials mediterrànies», de Javier Retena, del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), va inaugurar el 20 d’octubre el curs de la Institució Catalana d’Història Natural. La filial Amics de l’Art Romànic va obrir el curs el dia 24 d’octubre amb la conferència «Història de l’art medieval: noves vies per a la recerca i la divulgació», de Flocel Sabaté, catedràtic d’Història Medieval de la Universitat de Lleida. El 25 d’octubre, la conferència «El nacionalisme republicà a Catalunya (1904-1910)», de Santiago Izquierdo, doctor en història i professor de la Universitat Pompeu Fabra i de la Universitat Oberta de Catalunya, va inaugurar el curs de la Societat Catalana d’Estudis Històrics.


Una representació del Consell Escolar de Catalunya visita l’IEC

Membres del Consell Escolar, amb Salvador Giner
IEC

Una representació del Consell Escolar de Catalunya va visitar el 6 d’octubre  la seu de l’Institut d’Estudis Catalans, amb l’objectiu de conèixer de prop l’acadèmia catalana de les ciències i les humanitats. El president de l’Institut, Salvador Giner, els va donar la benvinguda i la vicepresidenta i representant de l’IEC al Consell Escolar de Catalunya, Mariàngela Vilallonga, els va presentar l’activitat i els projectes de recerca que impulsa i desenvolupa l’Institut mitjançant les seves seccions, fundacions i societats filials, i també el fons de publicacions científiques. Vilallonga va animar els representants del Consell perquè donin a conèixer l’activitat de l’Institut entre els estudiants del país i els va recordar que l’IEC és una institució oberta a la societat.

Properes cites

Acte d’homenatge a Joan Solà: «Joan Solà, de viva veu»

El dia 3 de novembre l’IEC retrà homenatge al lingüista Joan Solà, que va ser vicepresident de l’Institut des del 2009 fins que va morir el 27 d’octubre del 2010. Hi participaran Salvador Giner, president de l’IEC; Isidor Marí, president de la Secció Filològica de l’IEC; Albert Soler, director del Departament de Filologia Catalana de la Universitat de Barcelona; Jordi Suïls, director del Departament de Filologia Catalana i Comunicació de la Universitat de Lleida, i Muriel Casals, presidenta d’Òmnium Cultural. En l’acte es projectarà una selecció d’imatges, vídeos i textos de Joan Solà, i actuarà El Cor La Fontana, del qual formava part.

Jornada d’estudi de les relacions entre Catalunya i Sardenya

El 14 de novembre, la Càtedra UNESCO de Llengües i Educació de l’IEC organitza aquesta jornada en què  s’analitzarà l’empremta cultural, lingüística, documental i arquitectònica catalana, que encara és present a l’illa italiana de Sardenya. Es pronunciaran diverses conferències al voltant de quatre eixos: història, cultures i tradicions, llengües i turisme. A més, se celebrarà una taula rodona titulada «La relació actual entre Catalunya i Sardenya i els papers comuns que poden desenvolupar en l’espai mediterrani».

 

 

Seminari Internacional: «Ciutats mediterrànies: civilització i desenvolupament»

Del 16 al 18 de novembre, experts altament qualificats analitzaran, a l’IEC, el paper que les ciutats han desenvolupat al món mediterrani, en el marc d’un seminari organitzat per l’Institut d’Estudis Catalans i l’Institut Europeu de la Mediterrània, sota els auspicis de la Unió Acadèmica Internacional.  Des d’una perspectiva global que ajudi a fer front als reptes que la zona planteja actualment —els recents esdeveniments socials i polítics, succeïts i encara en curs al nord d’Àfrica i a l’Orient Mitjà en són un exemple—, el Seminari pretén aportar una visió rigorosament científica de l’evolució històrica de les ciutats mediterrànies amb la convicció que, en qualsevol època, el món acadèmic s’ha d’implicar en l’anàlisi crítica de la realitat coetània.

Simposi: L’ideal científic de Catalunya 1911-2011. Centenari de la creació de la Secció de Ciències de l’Institut d’Estudis Catalans

El 21 de novembre, les seccions de ciències de l’IEC celebraran el centenari de la seva creació amb una jornada que rememorarà les persones i les institucions que, en els primers decennis del segle xx, van contribuir a la ciència des de Catalunya i que en van marcar els camins d’estudi i de recerca. Diverses conferències recordaran les figures d’Eugeni d’Ors, Esteve Terradas, Miquel A. Fargas i Roda, Pere Coromines, Josep M. Bofill i Pichot, Ramon Turró i August Pi i Sunyer.

web de l'IECweb de l'IEC
s