Activitats

Cicle de conferències sobre els premis Nobel del 2010

Se celebra el V Congrés d’Història Agrària dels Països Catalans

Es presenta a l’IEC Amics d’Els Clàssics, una iniciativa que vol promoure la lectura dels clàssics medievals

El Segon informe sobre el canvi climàtic a Catalunya pronostica més calor i menys aigua 

Premi Lupa d’Or per al llibre Doble oficialitat i llengua pròpia: dues llengües i un territori, de Josep Maria Puig Salellas

LVI Conferència de la Societat Anglocatalana, a Barcelona

En breu

Properes cites
Cicle de conferències sobre els premis Nobel del 2010

 
 
Els premiats amb el Nobel de Química
Nobel Media

Aquest mes de desembre, l’IEC ha organitzat un cicle de conferències per a explicar i debatre els treballs guardonats amb els premis Nobel que concedeix l’Acadèmia Sueca. La conferència «Reaccions d’acoblament creuat: eines simples per a la construcció de molècules complexes», sobre el Premi Nobel de Química concedit a Richard F. Heck, a Ei-ichi Negishi i a Akira Suzuki, va inaugurar la dotzena edició del cicle, «Els premis Nobel de l’any 2010», el dia 15 de desembre. La sessió va ser a càrrec de Feliu Maseras, de l’Institut Català d’Investigació Química i de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Josep Santaló, de la Unitat de Biologia Cel·lular de la Facultat de Biociències de la UAB, va pronunciar el 16 de desembre, la conferència «Robert Edwards. El canvi en la percepció de la nostra pròpia naturalesa», sobre el Premi Nobel de Fisiologia o Medicina concedit a Robert G. Edwards. El dia 20, Joaquim Marco, catedràtic emèrit de la Universitat de Barcelona (UB), va parlar del Nobel de Literatura concedit a l’escriptor Mario Vargas Llosa, en la ponència «Autobiografia, història i realisme contra el poder: Mario Vargas Llosa».

El 21 de desembre, M. Àngels Garcia Bach, professora titular de física de la matèria condensada del Departament de Física Fonamental de la UB, va oferir la conferència sobre el Nobel de Física concedit a Andre Geim i a Constantin Novoselov, titulada «Premi Nobel de Física 2010: el grafè, un nou material per a l’electrònica del segle XXI». I, finalment, el dia 22, Joan Tugores, catedràtic d’Economia de la UB, va analitzar el Nobel d’Economia atorgat a Peter A. Diamond, Dale T. Mortensen i Christopher A. Pissarides, en la conferència «Els reptes de l’atur: contribucions des de l’anàlisi econòmica». Els dies 12, 17, 19, 24 i 26 de gener de 2011, el cicle se celebrarà per quarta vegada a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània, de València.
Se celebra el V Congrés d’Història Agrària dels Països Catalans

 

Del 15 al 17 de desembre, la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA), filial de l’IEC, va organitzar a l’Institut i a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona el V Congrés d’Història Agrària: «Els usos de l’aigua en la història. De l’antiguitat als nostres dies». Durant tres dies, es van analitzar els diversos usos que l’aigua ha tingut al llarg de la història (agraris, industrials i domèstics), els canvis en l’organització de l’aprofitament i els conflictes que s’han originat al seu voltant. Per a explorar aquests usos, es va dividir el Congrés en cinc àmbits: l’aigua en els sectors agrícola i ramader; els usos no agraris de l’aigua; les obres hidràuliques; els drets al voltant de l’aigua; l’aigua, el paisatge, el clima i els episodis extrems.

 
 
Emili Giralt
Enciclopèdia

La conferència inaugural del Congrés, titulada «Acqua, sviluppo economico e istituzioni politiche nei paesi mediterranei e nell’Europa del nord. Un processo divergente?», va ser a càrrec de Salvatore Ciriacono, de la Universitat de Pàdua. En total, hi van participar una seixantena de ponents. En la trobada també es va homenatjar Emili Giralt amb la conferència «Agricultura i aigua en la Catalunya contemporània», que va pronunciar Ramon Garrabou, de la Universitat Autònoma de Barcelona. Giralt, mort el 2008, va ser president de l’IEC del 1987 al 1995 i membre de la Secció Històrico-Arqueològica des de l’any 1975. El doctor Giralt va impulsar el coneixement de la història agrària als Països Catalans, entre altres iniciatives, mitjançant l’organització dels Col·loquis d’Història Agrària, que tenien per àmbit aquest territori. En l’acte va participar el president de l’Institut, Salvador Giner.

El V Congrés d’Història Agrària va ser organitzat per la Institució Catalana d’Estudis Agraris i la Societat Catalana d’Estudis Històrics, filials de l’IEC, juntament amb la revista Estudis d’Història Agrària, el Centre d’Estudis Històrics Internacionals de la Universitat de Barcelona, el Centre de Recerca d’Història Rural (IRH) de la Universitat de Girona, i el Patronat Municipal «Josep Lladonosa i Pujol» de l’Ajuntament d’Alguaire i la Universitat de Lleida.

Es presenta a l’IEC Amics d’Els Clàssics, una iniciativa que vol promoure la lectura dels clàssics medievals

 
Salvador Giner, Carles Duarte i Lluís Cabré
IEC

La plataforma Amics d’Els Clàssics és una iniciativa d’Editorial Barcino, segell de la Fundació Lluís Carulla, per a difondre els clàssics medievals, promoure’n la lectura i acostar-los als joves. El dia 9 de desembre, la plataforma es va presentar a l’IEC, juntament amb la nova edició del Llibre de Fortuna i Prudència, de Bernat Metge, d’Editorial Barcino. En l’acte van intervenir Salvador Giner, president de l’Institut; Carles Duarte, director de la Fundació Lluís Carulla; Joan Santanach, coordinador de Barcino, i Lluís Cabré, curador de l’obra.

El Llibre de Fortuna i Prudència, de la col·lecció «Els Nostres Clàssics», és una de les primeres obres de Bernat Metge. Escrita des de la tradició de la sàtira, inclou grans dosis d’humor. L’any de la seva publicació, el 1381, van fer fallida els bancs barcelonins a causa d’una crisi internacional. Va ser la fallida bancària més important de la Corona d’Aragó i l’inici de la decadència de l’economia medieval catalana. Aquest daltabaix financer serveix al protagonista —que és l’alter ego de l’autor— de pretext per a expressar el lament contra la fortuna adversa. Bernat, narrador i protagonista de la ficció, es presenta com un home angoixat i pres per la desgràcia, la «ventura» del qual servirà d’advertiment als qui confien en els béns mundans.

Aquesta nova edició del llibre es beneficia d’una anàlisi més moderna dels manuscrits i d’un coneixement més ampli de les fonts que van influir en l’obra, un coneixement dipositat per la investigació dels darrers cinquanta anys. Va tancar l’acte el poeta Jaume C. Pons Alorda, que va fer una lectura del llibre.

El Segon informe sobre el canvi climàtic a Catalunya pronostica més calor i menys aigua

 

A Catalunya, en el futur, les temperatures seran més altes, hi haurà menys aigua als rius i més erosió a les platges. Així ho constata el Segon informe sobre el canvi climàtic a Catalunya, elaborat pel Grup d’Experts en Canvi Climàtic de Catalunya i promogut pel Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS), el Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat, el Servei Meteorològic de Catalunya i l’IEC. El volum, coordinat pel físic i membre de l’Institut Josep Enric Llebot, es va presentar el 16 de desembre al Museu i Centre d’Estudis de l’Esport Doctor Melcior Colet, de Barcelona.

 
Paisatges que recentement s'han pogut veure a Catalunya
 

Segons aquest informe, publicat cinc anys després del primer Informe sobre el canvi climàtic a Catalunya, es preveu que fins al 2040, a la zona centre i als Pirineus de Catalunya, augmentarà la temperatura entre 0,7 i 1,8 graus per sobre de la mitjana actual, mentre que a la costa la temperatura augmentarà entre 0,2 i 1,3 graus. De cara al 2100, el termòmetre pujarà entre 4,5 i 5 graus al centre i als Pirineus, mentre que a la franja litoral la pujada serà entre 3,5 i 5 graus. En qualsevol cas, l’increment de les temperatures serà significativament més gran als estius.

Pel que fa a les pluges, es pot alterar el règim de precipitacions, tot i que els canvis no són tan acusats com en el canvi de la temperatura. Així, l’estudi preveu que per al 2040, al litoral i a l’interior hi podria haver una reducció del 10 % del total de precipitacions, i al Pirineu podrien augmentar les precipitacions fins a un 10 %. Els experts també alerten dels canvis que s’estan produint al litoral com a conseqüència del desplaçament de la direcció de l’onatge, que comporta que l’augment dels temporals de llevant provoqui una erosió més gran de les platges. 

Recull de premsa:

Premi Lupa d’Or per al llibre Doble oficialitat i llengua pròpia: dues llengües i un territori, de Josep Maria Puig Salellas

 

La Societat Catalana de Sociolingüística (SOCS), filial de l’IEC, va lliurar el dia 16 de desembre el Premi Lupa d’Or al llibre Doble oficialitat i llengua pròpia: dues llengües i un territori, de Josep Maria Puig Salellas, en edició a cura d’Ester Franquesa i Lluís Jou. El guardó, dotat amb mil euros, reconeix un text sobre sociolingüística catalana en format llibre que s’hagi editat en l’últim any.

Doble oficialitat i llengua pròpia: dues llengües i un territori, coeditat per la Fundació Noguera i Marcial Pons, recull una desena d’articles sobre la regulació de les llengües en contacte, escrits pel membre de l’IEC Josep Maria Puig Salellas (1924-2007), un dels juristes més destacats dels darrers cinquanta anys. En els textos, escrits entre 1983 i 1999, el notari basteix, de manera lúcida i crítica, els conceptes de llengua pròpia, llengua oficial, doble oficialitat i normalització lingüística. A més, el llibre inclou les dues lleis de política lingüística aprovades pel Parlament de Catalunya (1983 i 1998), en les quals Puig Salellas va contribuir, i diverses sentències en què el Tribunal Constitucional es pronuncia sobre l’ordenament jurídic de les llengües pròpies i oficials als territoris autònoms.

L’obra, a cura d’Ester Franquesa, llicenciada en filologia catalana, i de Lluís Jou, notari, és útil per a comprendre la regulació jurídica en contextos de llengües en contacte i per a conèixer l’evolució de la normativa catalana i la jurisprudència del Tribunal Constitucional en aquesta matèria. També és un instrument indispensable per a la interpretació de les normes de l’Estatut del 2006 relatives a la llengua. En el marc del lliurament del Premi, Joan Pujolar, professor d’arts i humanitats de la Universitat Oberta de Catalunya, va pronunciar la conferència «Trajectòries lingüístiques dels joves catalans».LVI Conferència de la Societat Anglocatalana, a Barcelona

 
 
La trobada promou el coneixement de la cultura catalana

La Societat Anglocatalana (Anglo-Catalan Society), associació fundada a Oxford l’any 1954 per catalanòfils britànics i per catalans exiliats amb l’objectiu de promoure la cultura catalana a la Gran Bretanya i a Irlanda, va celebrar la conferència anual a Barcelona, del 17 al 19 de desembre. En la trobada, es va mantenir aquesta idea de fomentar el coneixement i el valor de la cultura catalana a la Gran Bretanya i a Irlanda, i d’afavorir les relacions culturals entre les comunitats catalanoparlants i anglòfones per al benefici mutu.

El programa va incloure una gran varietat de ponències i activitats. Entre altres qüestions, es va analitzar la importància de la premsa catalana a l’inici de la Guerra Civil, les columnes d'opinió d'Isabel-Clara Simó, els moviments independentistes, la presència dels autors anglosaxons en el sector editorial en català, els viatges d’Aurora Bertrana, la traducció de l’obra de Sánchez Piñol, el treball com a autor, director i traductor de Sergi Belbel, Les veus del Pamano de Jaume Cabré, i la visió crítica que l’il·lustrador Juanjo Sáez té dels «moderns».

Hi van participar una cinquantena de ponents, tant catalans com anglosaxons. Enguany, la conferència anual en memòria de Joan Gili (The Annual Joan Gili Memorial Lecture), un dels fundadors de la Societat Anglocatalana, la va impartir Wendy-Llyn Zaza, de la Universitat d'Auckland, sobre el tema «Llengua, cultura i identitat catalanes d'ahir, d'avui i davant la immigració magribina», i es va celebrar a la Sala Prat de la Riba de l’Institut.En Breu

«L’escola valenciana del futur»

La Delegació de l’IEC a Alacant va organitzar el 9 de desembre a la Universitat d’Alacant, on té la seva seu, la conferència «L’escola valenciana del futur», en què Diego Gómez, llicenciat en ciències de l’educació i membre de l’Escola Valenciana, va analitzar els reptes principals a què s’enfronta l’educació valenciana, sobretot pel que fa a la llengua. L’acte s’ha inclòs dins la III Setmana de l’Educació Plurilingüe, titulada «Les llengües a l’escola: reflexions, experiències i vivències».

II Jornades de Recerca en Comunicació

 

La Societat Catalana de Comunicació, filial de l’IEC, va organitzar, el 15 de desembre a l’Institut, les II Jornades de Recerca en Comunicació als Països Catalans, un punt de trobada dels investigadors dels territoris de llengua i cultura catalanes dedicats a la comunicació que tenen per objectiu conèixer l’estat de la recerca als Països Catalans i afavorir l’intercanvi de coneixements i experiències. A més, la filial acaba de publicar el volum 27 de la revista de recerca i d’anàlisi Comunicació, que ha emprès una nova etapa amb la intenció de formalitzar els continguts de la publicació, la seva presència i periodicitat d’acord amb les noves exigències de les revistes indexades de l’àmbit acadèmic de les Ciències Socials.

Grans filòsofs catalans

El president de l’IEC, Salvador Giner, va inaugurar el dia 2 de desembre el curs 2010-2011 de la Societat Catalana de Filosofia (SCF), filial de l’IEC, amb la conferència «El meu Josep Ferrater Mora». La inauguració va coincidir amb la celebració de la V Jornada Científica, organitzada per la SCF i l’Institut de Dret i Tecnologia de la Universitat Autònoma de Barcelona i titulada «La sòlida fragilitat de la filosofia catalana: continuïtat i persistència», que es va centrar en diverses figures del pensament català del segle XX, com Miquel Batllori (1909-2003), Jaume Bofill (1910-1965), Octavi Fullat (1923) i Frederic Riu (1925-1985).


 

El paper de la química en la seguretat dels aliments

El X Memorial Enric Casassas, celebrat el 2 de desembre a l’IEC, es va centrar en «La seguretat alimentària i la química analítica». En la trobada es va analitzar el paper de la química en la seguretat alimentària i es va donar una visió sobre la política europea en aquest camp i sobre la funció dels laboratoris d’anàlisi. També es va mostrar com els avenços que experimenta la química analítica permeten augmentar el nivell de control dels aliments. La jornada va ser organitzada pel Departament de Química Analítica de la Universitat de Barcelona, amb la col·laboració de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC, la Societat Catalana de Química, filial de l’Institut, l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària i l’Agència de Salut Pública de Barcelona.

Fase catalana de l’Olimpíada Matemàtica

Els dies 17 i 18 de desembre es van celebrar les proves de la fase catalana de la XLVII Olimpíada Matemàtica per a alumnes de secundària, organitzades per la Societat Catalana de Matemàtiques, filial de l’IEC. Les proves van tenir lloc simultàniament a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona. Una vegada se’n coneguin els resultats, es concediran tres medalles d’or, tres de plata i tres de bronze. Cadascuna de les medalles comporta un premi en metàl·lic i, a més, la possibilitat de participar en la fase espanyola de l’Olimpíada, que es farà a Pamplona el mes de març de 2011 i l’organitzarà la Universitat Pública de Navarra. D’aquí sortiran els sis participants per a la fase internacional, que serà el mes de juliol a Amsterdam.

Col·loquis sobre l’escriptura de la història de la ciència

El 20 de desembre es va inaugurar a l’IEC el cicle de col·loquis «Comunicar la ciència: plaers i obstacles de la narrativa històrica», organitzat per la Societat Catalana d’Història de la Ciència i la Tècnica (SCHCT), filial de l’Institut. El cicle vol remarcar la importància de l’escriptura, les pràctiques narratives i les obres generalistes i de divulgació en la construcció de la història de la ciència com a disciplina, a més de defensar la història com una manera intel·ligent d’entendre la ciència, la tecnologia i la medicina. La sessió «The Shock of the Old: Technology and Global History since 1900», a càrrec del professor David Edgerton, de l’Imperial College de Londres, va obrir aquest cicle de seminaris que se celebrarà fins al proper mes de maig.Properes cites

Premis Nobel a València

L’Octubre Centre de Cultura Contemporània de València acollirà, durant el mes de gener de 2011, la quarta edició del cicle de conferències «Els premis Nobel de l’any 2010». El dia 12 de gener, s’obrirà el cicle amb una ponència de Joan Tugores sobre el Premi Nobel d’Economia; el dia 17, Feliu Maseras analitzarà el Premi Nobel de Química; el dia 19, Josep Santaló explicarà tots els detalls del Premi Nobel de Fisiologia o Medicina; el dia 24, Joaquim Marco pronunciarà una conferència sobre el Premi Nobel de Literatura, i finalment, el 26 de gener, M. Àngels Garcia Bach serà l’autora de l’última sessió, que tractarà sobre el Premi Nobel de Física.Conflictes de la xarxa elèctrica

El proper 18 de gener de 2011, a les set de la tarda, l’IEC acollirà una conferència sobre les mancances i els conflictes de la xarxa elèctrica catalana a càrrec de Sergi Saladié, professor de geografia de la Universitat Rovira i Virgili. La ponència es titula «Els conflictes territorials del sistema elèctric a Catalunya» i l’organitza la Societat Catalana de Geografia, filial de l’IEC.

 

 

Clou el cicle Historiadors

 
 
Vicens Vives
UPF

«Historiadors», el cicle que la filial Societat Catalana d’Estudis Històrics (SCEH) va inaugurar el mes d’octubre passat, clourà el dia 1 de febrer de 2011 amb la conferència «Ramon d’Abadal: la tenacitat en el treball de base», a càrrec del professor de la Universitat de Barcelona Gaspar Feliu. Durant el mes de gener, encara hi haurà tres cites més: el dia 11, una aproximació a la vida i a l’obra de Pierre Vilar a càrrec de Rosa Congost (Universitat de Girona); el dia 18, una conferència sobre Ferran Soldevila i el cànon historiogràfic català a càrrec d’Enric Pujol (Universitat Autònoma de Barcelona), i el dia 25, una sessió sobre Jaume Vicens Vives a càrrec de Josep M. Muñoz (L’Avenç). Les conferències tenen lloc al Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya.
s