Opinió

«2011, Any Internacional de la Química», per Pilar González Duarte

«Nota necrològica de Joan Ràfols Casamada», per Josep Maria Vives de Quadras

Ressenyes editorials

Recull d’articles

Recull d’entrevistes




2011, Any Internacional de la Química

Pilar González Duarte, delegada de la Secció de Ciències i Tecnologia a la Societat Catalana de Química


 

Els objectius principals de la celebració de l’Any Internacional de la Química (AIQ2011) són fer conèixer la contribució d’aquesta ciència a la nostra qualitat de vida i palesar la importància de la química en la resolució de problemes urgents, com són l’abastament d’aigua potable, d’energia i d’alimentació a tota la població del món sense hipotecar el futur del planeta. La commemoració és una ocasió única per a contribuir en el fet que la societat augmenti el coneixement de la ciència, en general, i de la química, en particular, i també per a animar els joves en el seu estudi.

Conscients de la transcendència d’aquesta celebració, l’IEC va donar el tret de sortida a les diverses activitats que s’aniran desenvolupant en el context d’aquesta efemèride en els Països Catalans al llarg del 2011. Concretament, la Societat Catalana de Química (SCQ) i la Secció de Ciències i Tecnologia (SECCT) van organitzar el 14 de desembre un acte d’inauguració de l’AIQ2011, adreçat principalment als professionals de la química, però amb la voluntat que el lema «Química: la nostra vida, el nostre futur» arribi al conjunt de la societat.

La química és una ciència experimental amb uns dos-cents anys de vida. Gràcies als coneixements que els científics han adquirit al llarg d’aquest temps, avui sabem coses fonamentals per a la nostra vida a la Terra. Per exemple, que un centenar d’elements químics són les unitats bàsiques del nostre planeta; i, per tant, de nosaltres mateixos i del nostre entorn. S’ha arribat a un coneixement important de les molècules de la vida, el DNA i les proteïnes, i també sobre les reaccions químiques que expliquen els processos fisiològics fonamentals de l’espècie humana. Gràcies a la química, actualment és possible disposar d’una enorme quantitat de fàrmacs, assegurar la potabilització de l’aigua, tenir materials per a vestir i per a donar seguretat i confort a les nostres vivendes i també per a poder treballar en condicions extremes. Si, a tot això, hi afegíssim la contribució de la química al món de les noves tecnologies, de l’esport i de les comunicacions no dubtaríem a afirmar que la química ens permet viure més i millor.

Precisament, la conferència inaugural que va pronunciar el professor Agustí Lledós, catedràtic de Química Física de la Universitat Autònoma, ens va dibuixar, una mica més, el paper que la química té en el nostre present i, sobretot, el que ha de tenir en el futur. Davant la pregunta «Vull ser químic... per fer què?», Lledós va plantejar que la química ha assolit una maduresa important però que es troba en un punt d’encreuament de moltes altres branques de la ciència a les quals ha d’aportar solucions en un futur proper. Per part dels químics cal un canvi de plantejaments, escollir camins interdisciplinaris, aportar noves estratègies sintètiques… i, en fi, fer front a un conjunt de reptes gens menyspreable. Per tant, els químics encara tenen molta feina davant seu!

En el decurs de l’acte organitzat a l’IEC —que també es va poder seguir en directe per Internet— es va presentar el calendari Quins elements!, que s’ha confegit com a resultat d’un concurs entre tots els centres d’ensenyament de química dels Països Catalans. Dins els detalls explicats, cal remarcar que tant el nombre de concursants (443) com les opinions rebudes dels professors permeten suposar l’assoliment dels objectius del calendari: donar una nova visió de la química i desvetllar la curiositat dels joves. També es va anunciar per a la primera quinzena d’abril del 2011 la presentació de la edició catalana d’Els elements, llibre de divulgació, amb imatges espectaculars i dirigit al gran públic.

Iniciem, doncs, un any dedicat a difondre i a divulgar els beneficis que la química aporta al progrés de la societat; un any, aquest 2011, que hem d’aprofitar tots plegats per a explicar el paper de la química en la nostra vida i, també, per a reflexionar sobre com la química s’ha d’adaptar per a donar respostes millors als nous reptes de la nostra societat.

Us animem a visitar el bloc de l’Any Internacional de la Química 2011 (http://blocs.iec.cat/aiq2011/), en què es pot trobar tota la informació sobre les activitats programades en el context d’aquesta commemoració.

Notícia sobre l'acte d'inauguració de l'Any Internacional de la Química



Nota necrològica de Joan Ràfols Casamada

Josep Maria Vives de Quadras, president de la Institució Catalana d'Estudis Agraris, filial de l'IEC

 

El dia 4 de desembre ens va deixar, de manera sobtada, Joan Ràfols Casamada, expresident de la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA), filial del IEC. Joan Ràfols era enginyer tècnic agrícola per l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona i llicenciat en geografia i història per la Universitat de Barcelona. Aquesta formació li va permetre arrodonir els seus sòlids coneixements tècnics sobre diverses disciplines agràries amb una visió humanista dels temes tractats, fruit no sols dels estudis universitaris, sinó també d’un esperit inquiet, a la recerca sempre de la veritat i defensor de la llibertat de pensament. Era crític amb moltes situacions, però el seu caràcter bondadós i dialogant, dotat a més d’un fi sentit de l’humor, feia que mai no s’enfrontés amb les persones. Apassionat de la nostra terra, coneixia i estimava la cultura catalana, i la geografia, que coneixia tant amb el cap com amb el cor, especialment les seves estimades Barcelona i Capellades.

He tingut la sort de ser company i amic d’en Joan Ràfols, primer a la Conselleria d’Agricultura i, posteriorment, en la seva etapa de president de la ICEA (2003-2009). A la Conselleria formava part del Gabinet Tècnic i va ser el primer director de la revista Catalunya Rural i Agrària, fundada l’any 1994, a la qual va aportar una de les seves virtuts principals: la passió per la feina ben feta. Va demanar rigor tècnic als autors dels articles i va aportar suggeriments per a millorar-los.

La seva etapa a la ICEA va ser fecunda. Tot just nomenat president, va participar de manera molt activa en l’organització dels actes solemnes per a celebrar els vint-i-cinc anys de la institució, en què es va comptar amb un pòster commemoratiu creat pel seu germà, i reconegut pintor, Albert. Un altre esdeveniment important durant el seu mandat va ser la celebració, l’any 2007, del V Congrés de la ICEA, del qual fou impulsor. Finalment, cal destacar la vinculació i la identificació que va mantenir amb l’Institut d’Estudis Catalans, no sols mitjançant la ICEA sinó també com a membre de la filial Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica.

Recull de premsa:





Aspectes de terminologia, neologia i traducció

Curadors: Eusebi Coromina i Josep M. Mestres

Editorial: IEC
Col·lecció: Memòries de la Societat Catalana de Terminologia ; 2
Entitats: Institut d'Estudis Catalans, Societat Catalana de Terminologia i Universitat de Vic
Data d'edició: 2010
ISBN: 978-84-9965-022-7
Pàgines: 166




La Societat Catalana de Terminologia (SCATERM) publica el segon volum de la col·lecció «Memòries de la Societat Catalana de Terminologia», dedicada a jornades, seminaris i altres activitats organitzades per aquesta filial de l’IEC. L’obra es titula Aspectes de terminologia, neologia i traducció i aplega un conjunt de treballs científics, la major part dels quals es van presentar resumits en el marc de la VIII Jornada de la SCATERM, celebrada el 13 de maig del 2010 a la Universitat de Vic i organitzada en col·laboració amb la Facultat de Ciències Humanes, Traducció i Documentació d’aquesta universitat.

Els temes que s’hi recullen van des de la terminologia en general a la terminologia catalana en particular. Entre d’altres, «La Neologia especialitzada, repte constant per al mediador lingüístic», «Neologia i traducció en els processos d'estandardització», «El Nom de la sabata en neologia i terminologia comparades», «La Norma UNE de traducció aplicada a la traducció de normes», «Terminologia neològica del transport aeri», «La Fixació i la difusió de la terminologia tipogràfica» i «Mecanismes d'actualització del lèxic».

La secció «Crònica» d’aquest volum, a més, recull les dades més importants de la VIII Jornada de la SCATERM. Fan referència a l’organització, la participació, el programa, així com el balanç i conclusions.




Llibre Vermell de les plantes vasculars endèmiques i amenaçades de Catalunya

Autors: Llorenç Sáez, Pere Aymerich i Cèsar Blanché
Editorial: Argania Editio
Data d'edició: 2010
ISBN: 978-84-934400-4-6
Pàgines: 811



El Llibre Vermell de les plantes vasculars endèmiques i amenaçades de Catalunya és el resultat d’un projecte de recerca, iniciat l’any 2003 amb el suport de l’IEC i de l’Institut Botànic de Barcelona, de revisió de l’estat de conservació de la totalitat de la flora vascular catalana, amb especial atenció a les espècies endèmiques i a les amenaçades. El llibre és obra de Llorenç Sáez, de la Facultat de Ciències de la UAB, del biòleg Pere Aymerich i de Cèsar Blanché, del departament de Productes Naturals, Biologia Vegetal i Edafologia de la UB, i vol convertir-se en una eina fonamental per a la conservació de la biodiversitat al nostre país.

El volum revisa l’estat de 3.600 espècies i subespècies de la flora vascular catalana a través de més de 800 pàgines, amb fotografies originals, il·lustracions científiques, mapes i propostes d’actuació per a cada cas, si s’escau. Segons l’estudi, un total de 17 espècies de la flora més amenaçada a Catalunya s’ha extingit per l’impacte de l’activitat humana sobre l’entorn natural. A més, hi ha 199 espècies -el 5,53 % de la flora catalana-  incloses en alguna categoria de risc, i s’estima que 37 espècies podrien desaparèixer en poc temps.

L’obra inclou les aportacions d’un centenar d’experts que han cedit dades, en molts casos inèdites, així com les principals institucions que allotgen les col·leccions biològiques del país. A més, compta amb un pròleg del membre de l’IEC Josep Vigo. Ha estat editada per Argania Editio i ha comptat amb el suport de la Fundació Carl Faust i de l’Obra Social de CatalunyaCaixa, en conveni amb el Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat.





El futuro del capitalismo

Autor: Salvador Giner
Editorial: Península
Data d'edició: 2010
ISBN: 978-84-9942-063-9
Pàgines: 162

Té futur el capitalisme? Quin, si és que en té? Una vegada finalitzi la crisi econòmica actual, en vindran d’altres? Quines possibilitats hi ha que un altre ordre econòmic substitueixi el capitalisme, i quines són les possibilitats que s’enfonsi? Aquestes són algunes de les grans preguntes al voltant de les quals Salvador Giner, sociòleg i president de l’IEC, articula el seu últim assaig: El futuro del capitalismo.

Per Giner, «el món s’enfronta, des de fa un temps, a una recessió econòmica molt considerable», que deixarà un seguit de «petjades profundes» que perduraran durant molt de temps. Malgrat l’allau d’especulacions, anàlisis, recomanacions i receptes per a sortir d’aquesta situació, segons l’autor, hi ha «una absència gairebé absoluta de consideracions sobre el destí del propi sistema capitalista». I és que, de fet, es manté la convicció que «romandrà com el sistema econòmic predominant».

En aquest llibre, Giner vol esmenar aquesta absència i és amb aquesta finalitat que recull un conjunt de reflexions sobre l’ordre econòmic, polític i cultural que arribarà quan s’hagi superat, veritablement, la recessió econòmica. L’autor fa referència a les teories clàssiques sobre l’avenir del capitalisme, n’analitza algunes de les més recents —que el vinculen a la naturalesa de la societat industrial i també a la democràcia— i desemboca en un conjunt d’hipòtesis sobre el futur immediat. El treball de Giner és una invitació a analitzar la modernitat i el seu destí, i a elaborar una crítica de la nostra civilització. Actualment, s'està preparant l'edició del llibre en català.




Recull d’articles

En busca del propio escaño, de Salvador Cardús
La Vanguardia, 22 de desembre de 2010

Elogi de la política
, de Josep-Maria Terricabras
El Periódico, 22 de desembre de 2010

La templanza como virtud política, de Salvador Cardús
La Vanguardia, 22 de desembre de 2010

Mecenes
, de Pere Puigdomènech

El Periódico, 20 de desembre de 2010

Qui t’estima, t’abonyega, de Salvador Cardús
Ara, 19 de desembre de 2010

A 80 per hora tothom hi surt guanyant, de Ramon Folch
El Periódico, 19 de desembre de 2010


Nadal també és cultura, de Salvador Cardús
Diari de Terrassa, 18 de desembre de 2010

Adéu al parc de les mones, de Ramon Folch
El Periódico, 17 de desembre de 2010

El síndrome de Copenhague, de Josep Enric Llebot
La Vanguardia, 16 de desembre de 2010


Portades romàniques, de Xavier Barral
Avui, 14 de desembre de 2010


Arsènic, de Pere Puigdomènech
El Periódico, 13 de desembre de 2010

El dia que m’espera, de Xavier Rubert de Ventós
Ara, 13 de desembre de 2010

L’extravagància política, de Salvador Cardús
Ara, 12 de desembre de 2010

Prodis, innovació i generositat, de Salvador Cardús
Diari de Terrassa, 11 de desembre de 2010

El Prat, més lluny que abans, d’Andreu Mas-Colell
El Periódico, 9 de desembre de 2010

Democracia y poder invisible, de Salvador Cardús
La Vanguardia, 8 de desembre de 2010

Ara li toca al bipartit, de Josep-Maria Terricabras
El Periódico, 8 de desembre de 2010

Còlera, de Pere Puigdomènech
El Periódico, 6 de desembre de 2010

On són els independentistes?, de Salvador Cardús
Ara, 5 de desembre de 2010

Vots volàtils, de Salvador Cardús
Diari de Terrassa, 4 de desembre de 2010


Recull d’entrevistes

Entrevista a Josep Enric Llebot
«El canvi climàtic no és una cosa del futur sinó del present»
Avui, 17 de desembre de 2010

Entrevista a Jordi Carbonell
«ERC no en va fer prou per evitar les escissions; ara ens cal gent nova»
El Triangle, 13 de desembre de 2010

Entrevista a Joan Margarit
«Els poemes són un acte d’amor, és la manera que tinc d’estimar els altres»
El 9 Nou,
13 de desembre de 2010

Entrevista a Aina Moll
«Los jóvenes se están dejando avasallar por el castellano»
Última Hora, 5 de desembre de 2010