Activitats

Experts d’arreu d’Europa participen a l’IEC en un congrés internacional sobre la iconografia musical de la Mediterrània

La Delegació de l’IEC a Alacant difon l’obra d’Enric Valor per mitjà de les Tertúlies Valorianes

Joaquim Sempere proposa racionalitzar el consum de masses en el seu darrer llibre, presentat a l’Institut

Més de dos-cents investigadors exposen les novetats en recerca sobre el funcionament del cervell 

La SCB reflexiona sobre la manca d’un sistema natural per a classificar els éssers vius

Els cinquanta anys del làser centren la VII Jornada de Física i Química a l’IEC

El cicle «Historiadors» repassa la vida i l’obra dels principals historiadors catalans contemporanis

En breu

Properes cites




Experts d’arreu d’Europa participen a l’IEC en un congrés internacional sobre la iconografia musical de la Mediterrània

 
El congrés va tenir lloc a la Casa de Convalescència
IEC

Les cultures mediterrànies han mostrat tradicionalment un enorme interès per la iconografia i, en especial, per les representacions artístiques relacionades amb la música. Amb l’objectiu de debatre sobre el significat iconogràfic, artístic i musical, i sobre el rerefons social, cívic i religiós d’aquestes representacions, del 4 al 6 d’octubre es va celebrar a l’IEC el congrés internacional «La iconografia musical a la Mediterrània i el seu impacte sobre la cultura europea al llarg de la història», organitzat per la Societat Catalana de Musicologia, juntament amb la Universitat Autònoma de Barcelona.

El congrés es va centrar en l’anomenada iconografia musical, una branca de la musicologia que es dedica a analitzar i interpretar les representacions de la música, dels músics i dels instruments musicals en les obres d’art. L’ús de les representacions iconogràfiques com a font per a l’estudi de la música es remunta al segle XVI, quan l’humanisme es va interessar per les escenes i els temes de la mitologia clàssica grega i romana per a conèixer la música i els instruments musicals de temps passats; un objectiu que es va mantenir al llarg dels segles i que va assolir un auge especial a partir dels primers anys del segle XX.

 
  Imatge del tríptic del congrés
SCMUS

La trobada va reunir experts d’arreu d’Europa que van repassar la iconografia musical des del món antic fins al segle XX. En la inauguració van participar Romà Escalas, secretari general de l’IEC; Bonaventura Bassegoda, vicerector de Transferència Social i Cultural de la Universitat Autònoma de Barcelona; Tilman Seebass, president de la Societat Internacional de Musicologia; Nicoletta Guidobaldi, presidenta de l’Study Group on Musical Iconography; Joaquim Garrigosa, president de la Societat Catalana de Musicologia, filial de l’IEC i Jordi Ballester, director del Departament d’Art i de Musicologia de la UAB i coordinador del congrés.





La Delegació de l’IEC a Alacant difon l’obra d’Enric Valor per mitjà de les Tertúlies Valorianes

 
 
Els primers tertulians
Delegació d'Alacant

El 13 d’octubre es va celebrar la Primera Tertúlia Valoriana, organitzada per la Delegació de l’IEC a Alacant, a la Biblioteca Enric Valor de la Seu Universitària d’Alacant, inaugurada recentment. L’escriptor i professor de la Universitat d’Alacant Joaquim Espinós va encetar aquest cicle amb el tema «El llegat literari d’Enric Valor».

Espinós va centrar aquesta tertúlia en els dos grans vessants del llegat literari d’Enric Valor: la rondallística i la creació literària original. Segons el professor, l’aportació d’Enric Valor va resultar en tots dos àmbits «fundacional» i «fecundadora» perquè, tot i que ja existia alguna aportació anterior, va anar més enllà i va crear les bases d’una continuïtat posterior. Va explicar que en la rondallística la tasca recopil·ladora i recreadora d’Enric Valor va ser seguida després per molts altres. Pel que fa a l’obra narrativa original, sobretot a partir de les novel·les del Cicle de Cassana, l’escriptor de Castalla va trencar «l’aversió a les pròpies imatges» dels valencians i els va donar uns referents de ficció en què emmirallar-se i «reconèixer-se com a poble».

Les Tertúlies, que tenen per objectiu difondre l’obra d’Enric Valor i fomentar-ne l’estudi, se celebren un dimecres al mes durant el curs 2010-2011. La propera cita, a càrrec de Vicent Brotons, serà el 10 de novembre. Amb aquestes converses, la Delegació de l’IEC a Alacant s’avança a la celebració del centenari del naixement del qui fou membre corresponent de l’IEC i que es farà l’any que ve.





Joaquim Sempere proposa racionalitzar el consum de masses en el seu darrer llibre, presentat a l’Institut

 
Editorial Crítica

El consum de masses propi del capitalisme arrossega, per l’enorme poder de seducció, centenars de milions de nous adeptes als països emergents, mentre milers de milions queden marginats en un món de desigualtats creixents. És possible aturar-ho? És possible un món equitatiu i ecològicament sostenible? Això és el que es planteja el sociòleg Joaquim Sempere en el llibre Mejor con menos. Necesidades, explosión consumista y crisis ecológica, que es va presentar el dia 28 d’octubre a l’IEC, en un acte organitzat per l’Associació Catalana de Sociologia, filial de l’Institut.

Sempere, professor de sociologia de la Universitat de Barcelona, afirma que la petjada ecològica de la humanitat no para de créixer i amenaça amb col·lapses socials o regressions civilitzatòries. Per això, proposa reduir aquesta petjada ecològica dels països rics i millorar les condicions de vida de milions de persones que viuen en una escassetat extrema. Aquesta proposta és precedida d’una teoria de les necessitats humanes que contempla no sols les necessitats fisiològiques, sinó també les psicosocials, i que examina de quines maneres l’evolució tècnica modifica els sistemes de necessitats.

Per l’autor del llibre, les necessites humanes són una construcció social i històrica, i, per tant, poden ser redefinides i reconstruïdes a fi de fer possibles societats més equitatives i ecològicament sostenibles. En la presentació de l’obra de Sempere van participar Salvador Giner, president de l’IEC, i Anna Alabart, catedràtica de Sociologia de la Universitat de Barcelona.




Més de dos-cents investigadors exposen les novetats en recerca sobre el funcionament del cervell 

 
Investigadors en neurociències reunits a l'Institut
IEC
 

Investigadors en neurociències de Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià van participar en el VIII Simposi de Neurobiologia Experimental, celebrat els dies 19 i 20 d’octubre a l’IEC i organitzat per la Societat Catalana de Biologia, filial de l’Institut. L’objectiu era entendre i trobar solucions terapèutiques cada vegada millors als múltiples trastorns del sistema nerviós, entre els quals destaquen l’Alzheimer, el Parkinson, l’ictus isquèmic, l’esclerosi múltiple, l’ansietat, la depressió i l’esquizofrènia.

En el decurs de la trobada científica, hi va haver un centenar de ponències sobre els resultats de les diverses recerques, entre les quals cal destacar la conferència de la doctora Lucía Tabares, de la Universitat de Sevilla, experta en l’estudi dels mecanismes de transmissió nerviosa i la influència que tenen en l’adaptabilitat als canvis; la conferència del doctor José Luís Labandeira, de la Universitat de Santiago de Compostel·la, expert en l’estudi del sistema hormonal renina-angiotensina i en com influeix en la neurodegeneració dopaminèrgica implicada en trastorns del sistema nerviós com el Parkinson, i la conferència del doctor Frédéric Saudou, de l’Institut Curie, del Centre Nacional de la Recerca Científica de París, especialista en l’estudi dels canvis neuronals implicats en la malaltia neurodegenerativa de Huntington.

Primer Premi Ramon Turró
Com a novetat, en aquesta vuitena edició del Simposi es va lliurar el Primer Premi Ramon Turró, atorgat al doctor Carlos López Garcia, de la Universitat de València, per un article que descriu una innovació tècnica que va permetre observar per primera vegada la capacitat del còrtex cerebral adult de rèptils per restablir connexions en zones lesionades. Aquesta troballa ha estat una fita transcendent per a la neurociència, ja que ha facilitat l’estudi de la regeneració neuronal en mamífers superiors adults, entre ells, l’ésser humà. El text premiat s’ha utilitzat de referència en dues-centes setanta-una publicacions científiques.






La SCB reflexiona sobre la manca d’un sistema natural per a classificar els éssers vius

 
L'acte va comptar amb nombrosos assistents
SCB
 

La Societat Catalana de Biologia, filial de l’IEC, va celebrar el 27 d’octubre la sessió inaugural del curs 2010-2011 amb la conferència «Un bestiari del segle XXI», a càrrec de Carles Pedrós-Alió, professor d’investigació del Departament de Biologia Marina i Oceanografia de l’Institut de Ciències del Mar (Centre Mediterrani d’Investigacions Marines i Ambientals - Consell Superior d’Investigacions Científiques).

Durant l’acte, el professor va fer un repàs dels diversos sistemes de classificació dels éssers vius i va concloure que es desconeix quantes espècies hi ha i com classificar les que ja es coneixen en un sistema coherent i natural, «de manera que els nostres catàlegs sobre la vida s’assemblen força als bestiaris medievals». Per a exposar la seva tesi, el biòleg va fer un viatge pels diversos sistemes de classificació dels éssers vius, des de la Bíblia i el Tapís de la Creació fins als descobriments espectaculars de la genòmica.

Segons Pedrós-Alió, el fet que tinguem un catàleg de tots els objectes que podem detectar en l’Univers però que desconeguem amb quants éssers vius compartim la Terra és una «paradoxa, destacada per l’ecòleg Robert May» que il·lustra «el fet que encara no entenem el fenomen de la vida».



Els cinquanta anys del làser centren la VII Jornada de Física i Química a l’IEC

 
 
Taula inaugural de la Jornada
SCQ

El cinquantè aniversari del descobriment del làser va centrar la VII Jornada de Física i Química a l’IEC, organitzada el 27 d’octubre, per la Societat Catalana de Física, la Societat Catalana de Química ―filials de l’Institut― i l'Associació de Professors de Física i Química. Amb l’objectiu d’oferir al professorat de física i de química universitari i de secundària una actualització científica sobre el làser, durant la jornada es van tractar qüestions com el descobriment d’aquest raig i les aplicacions que té, en especial les quotidianes i les biomèdiques.

La Jornada, titulada «El làser, cinquanta anys d’aplicacions tècniques i científiques», també va abordar una temàtica tan actual com la generació de la llum de sincrotró i les aplicacions possibles en la recerca científica. Finalment, es van analitzar les característiques i perspectives de les proves d’accés a la universitat de física i química a Catalunya i es van comparar amb les proves d’accés a la universitat que es duen a terme als Països Baixos.

En la inauguració i la cloenda de l’acte van participar Josep Enric Llebot, membre de l’IEC i president de la Societat Catalana de Física; Romà Tauler, president de la Societat Catalana de Química; Rosa M. Melià, presidenta de l'Associació de Professors de Física i Química, i Francesc Colomé, secretari de Polítiques Educatives del Departament d’Educació de la Generalitat.



El cicle «Historiadors» repassa la vida i l’obra dels principals historiadors catalans contemporanis

 
Jaume Sobrequés i Joaquim Albareda el 26 d'octubre
Pere Virgili
 

«Pretenem acostar els historiadors més rellevants del segle XX a la ciutadania i als estudiants, amb la voluntat de fer-los presents i, així, divulgar la seva obra i fer-la més propera». Aquest és l’objectiu del cicle «Historiadors», en paraules del coordinador Josep Maria Figueres, historiador i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona. El cicle té lloc al Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya i és organitzat conjuntament per la Societat Catalana d’Estudis Històrics, filial de l’IEC, i el Col·legi.

La sessió inicial es va dur a terme el dia 5 d’octubre amb la conferència «Pere Bosch Gimpera: el més jove, vital i escandalós de la Colla de l’Ateneu». Al llarg d’aquest mes també s’han analitzat la curiositat i la transgressió de Miquel Taradell, en una ponència a càrrec de Marta Prevosti, el 19 d’octubre, i el vessant de Salvador Sanpere com a intel·lectual, polític i historiador, a càrrec de Joaquim Albareda, el 26 d’octubre.

L’anàlisi dels conflictes pel poder a la Catalunya medieval de Santiago Sobrequés, la historiografia racionalista d’Antoni de Capmany o la figura del Vicens Vives historiador i polític són alguns dels temes que s’abordaran en les properes sessions. Fins a l’11 de febrer de l’any que ve s’analitzarà la personalitat i l’obra de catorze historiadors contemporanis catalans en una sèrie de conferències que pretenen ser una mirada sòlida cap a la seva obra historiogràfica i els seus fonaments ideològics. Els organitzadors no descarten organitzar un segon cicle per a analitzar la vida i l’obra d’altres personatges destacats per les seves aportacions historiogràfiques.




En Breu

David Serrat rep la medalla institucional de la Universitat de Vic

Moment del lliurament
UVic

El president de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC, David Serrat, ha estat guardonat amb la medalla institucional de la Universitat de Vic per la seva tasca al capdavant del Rectorat d’aquesta Universitat des del juny del 2002 fins al juny del 2006. El premi li reconeix la redacció del Pla estratègic 2005-2010 de la Universitat de Vic, la contribució en el segon pla de recerca i la signatura del segon contracte programa d’aquesta institució. L’acte es va celebrar el 14 d’octubre passat durant la inauguració del curs acadèmic de la Universitat de Vic.

El làser obre el curs de la Societat Catalana de Física

Luis Roso durant la conferència
IEC

La Societat Catalana de Física, filial de l’IEC, ha inaugurat el curs 2010-2011 amb una conferència sobre el cinquantè aniversari del raig làser titulada «Quan la llum és més densa que la matèria. 50 aniversari del descobriment del làser i a més a més 25 aniversari dels làsers CPA», a càrrec del doctor Luis Roso, director del Centro de Làseres Pulsados, de Salamanca. L’acte es va fer el dia 13 d’octubre a l’Institut.

«Euskal Herria ¿Un país virtual?»

La conferència inaugural del curs 2010-2011 de la Societat Catalana de Geografia, filial de l’IEC, es va celebrar el dia 21 d’octubre, a la seu de l’Institut, i va tractar sobre la situació geogràfica del País Basc. La ponència, titulada «Euskal Herria ¿Un país virtual?», va ser a càrrec d’Eugenio Ruiz de Urrestarazu, catedràtic d’Anàlisi Geogràfica Regional de la Universitat del País Basc.


 

Albert Balcells, guardonat als Premis Sàpiens d’Història

 
 
Albert Balcells entre alguns dels premiats
Sàpiens

L’historiador i membre de l’IEC Albert Balcells ha estat guardonat per la seva trajectòria en la primera edició dels Premis Sàpiens d’Història, nascuts amb la voluntat de reconèixer la tasca desenvolupada per persones o entitats a favor de la recerca i la divulgació de la història de Catalunya. El lliurament va tenir lloc al Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí el dia 2 d’octubre. A més del membre de l’Institut, han estat guardonats el programa Sota terra, de TV3; el projecte de restauració de les tombes de Santes Creus, del Museu d’Història de Catalunya; el web Memoria.cat, i els catedràtics d’Història Joan Villarroya i Josep M. Torras i Ribé.

Pedagogia i tecnologia a debat a l’IEC

Els canvis que les noves tecnologies estan introduint en el camp de la pedagogia van centrar la sessió inaugural del curs de la Societat Catalana de Pedagogia, filial de l’IEC, celebrada el 5 d’octubre a l’Institut. La lliçó, «Pedagogia i tecnologia. Necessitats, recursos, noves possibilitats didàctiques», va ser a càrrec de Pere Marquès, professor de tecnologia educativa de la Universitat Autònoma de Barcelona i director del grup de recerca Didàctica i Multimèdia.

Marta Lacambra inaugura el curs 2010-2011 d’Amics de l’Art Romànic

Marta Lacambra, coordinadora del projecte Món Sant Benet i directora de l’Obra Social de Catalunya Caixa, va pronunciar a l’IEC la lliçó inaugural del curs 2010-2011 d’Amics de l’Art Romànic (AAR), filial de l’Institut, el 27 d’octubre. La conferència es va titular «El passat i el present de l’art romànic de Sant Benet del Bages».

Ciència i cuina a València

Hi ha una gastronomia científica? Quines aportacions fa la ciència a la cuina? Es pot aprendre ciència a la cuina? Són algunes de les qüestions que es van tractar en la taula rodona «La ciència de la cuina i la cuina de la ciència», organitzada per la Delegació de l’IEC a València, la Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València i Acció Cultural del País Valencià. Hi van participar el divulgador científic Claudi Mans, el responsable del Departament de Recerca Gastronòmica i Científica de la Fundació Alimentació i Ciència, Pere Castells, i els periodistes Emili Piera i Núria Cadenes. L’acte va servir d’aperitiu a l’Any Internacional de la Química 2011.



Properes cites

Cicle sobre la història de les teories lingüístiques

La Societat Catalana de Llengua i Literatura i la Societat Catalana de Filosofia, filials de l’IEC, juntament amb el màster interuniversitari Estudis avançats i aplicats en llengua i literatura catalanes de la Universitat Autònoma de Barcelona i de la Universitat de Barcelona, organitzen el cicle de conferències «Història de les teories lingüístiques». El professor Josep Batalla iniciarà el cicle el dia 2 de novembre amb la conferència «La teoria gramatical dels modistes» i el lingüista Sebastià Serrano, el 30 de novembre, parlarà sobre el desenvolupament de la lingüística soviètica. Les cites següents seran l’1 de març i el 5 d’abril de 2010. Les conferències se celebraran a les sis de la tarda a l’Edifici Josep Carner de la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona.



Premis del Centre Català de la Nutrició de l’IEC

El Centre Català de la Nutrició de l’IEC (CCNIEC) lliurarà el 12 de novembre, a dos quarts d’una del migdia, a la Sala Prat de la Riba, els Premis CCNIEC 2010. S’atorgaran el primer Premi CCNIEC Ramon Turró i el primer Premi CCNIEC a la millor iniciativa de la indústria alimentària. L’acte serà presidit per Antoni Plasenda, director general de Salut Pública del Departament de Sanitat i Seguretat Social, i Joan Gené, director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Alimentàries del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat.

Dones i educació

La Societat d’Història de l’Educació dels Països de Llengua Catalana (SHEPLC), filial de l’IEC, juntament amb la Fundació d’Estudis Superiors d’Olot i el Patronat d’Estudis Històrics d’Olot i Comarca, organitzen del 18 al 20 de novembre, a Olot, les XIX Jornades d’Història de l’Educació «Dones i educació». L’objectiu és recuperar la tasca feta per les dones en el camp educatiu al llarg dels darrers segles, una tasca sovint oblidada.

V Seminari de Terminologia

El proper 25 de novembre, la Societat Catalana de Terminologia (SCATERM) celebrarà, a la Reial Acadèmia de Medicina, el V Seminari de Terminologia: «L’establiment de paraules clau i la redacció d’índexs de llibres». Les ponències seran a càrrec de Jesús Gascón i Marina Salse, professors del Departament de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona, i de Josep M. Mestres, cap del Servei de Correcció Lingüística de l’IEC i membre de la Junta Directiva de la SCATERM.



 

El turisme en temps de crisi

Els dies 4 i 5 de novembre se celebren a l’IEC les II Jornades Mediterrànies i la V Tavola Rotonda de Historia a Barcelona, titulades «Identitats, pobles, Mediterrània. El turisme en el context de la crisi». Són organitzades per la Càtedra Unesco de Llengües i Educació de l’Institut, el Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i les Nacions, i el grup d’estudis històrics i socials Història, de Pordenone. Les Jornades reben el suport de la Universitat d’Udine, la Província d’Udine i la Cambra de Comerç d’Udine. En l’acte d’inauguració participaran Salvador Giner, president de l’IEC, i Josep Huguet, conseller d’Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat.

Circulació de la ciència i la tecnologia

 

Del 18 al 20 de novembre se celebrarà a l’Institut la 4th International Conference of the European Society for the History of Science (4a Conferència Internacional de la Societat Europea d’Història de la Ciència) sota el títol «The circulation of science and technology», organitzada conjuntament amb la Societat Catalana d’Història de la Ciència i la Tècnica (SCHCT) de l’IEC. En aquesta trobada es parlarà de la circulació d’idees, dels instruments que s’han usat al llarg dels anys, dels llibres, les il·lustracions i els manuscrits que es conserven, dels viatges i de l’influència de l’organització institucional en la transmissió de coneixements.

Congrés sobre les portalades romàniques

La societat filial de l’IEC Amics de l’Art Romànic organitza a Barcelona i a Ripoll, del 24 al 27 de novembre, el Congrés Internacional «Ianua Coeli: La porta monumental romànica als territoris peninsulars». L’objectiu és apropar-se des de perspectives diverses i complementàries a les portalades monumentals del romànic peninsular (segles XII i XIII), atenent al valor i a la filiació formal de la seva escultura, a l’ordinació i el sentit de la temàtica iconogràfica que s’hi desplega i a les funcions litúrgiques que van acollir. La inauguració serà a càrrec del president de l’IEC, Salvador Giner, i del director general del Patrimoni Cultural, Jordi Roca Armengol.



s