Activitats

Es presenta un llibre sobre Margalida Comas, una de les científiques més destacades del primer terç del segle XX

Jorge Mira Pérez defensa que la convivència del gallec i l’espanyol a Galícia és possible

La diversitat biològica i com l’afecta el canvi global centren un cicle de conferències a València

Tresserras analitza l’espai de cultura i comunicació de la llengua catalana

L’ús del sincrotró en el camp de la ciència i la tecnologia

La implantació de la TDT: un color millor, però encara amb alguns grisos

En breu

Properes cites




Es presenta un llibre sobre Margalida Comas, una de les científiques més destacades del primer terç del segle XX

 
L'obra sobre la científica i pedagoga
IEC
 

Margalida Comas Camps (Alaior, Menorca, 1892 - Exeter, Regne Unit, 1972) és possiblement la científica espanyola de més vàlua del primer terç del segle XX —període en què va exercir com a tal― i també una de les pedagogues més importants de la primera meitat del segle XX. Per donar-ne a conèixer la biografia i l’obra, el Govern de les Illes Balears ha publicat l’obra Margalida Comas Camps (1892-1972), científica i pedagoga, a cura de Maria Ángeles Delgado i Maria Lluïsa Penelas. El llibre es va presentar el passat 7 d’abril a l’IEC, en un acte presidit pel conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat, Joan Manuel Tresserras; la consellera d’Innovació, Interior i Justícia del Govern de les Illes Balears, Pilar Costa, i el president de l’Institut, Salvador Giner.

«Hi ha dues coses que mai no feia Margalida Comas: dictar notes i escriure coses a la pissarra perquè les copiéssim», explica un dels testimonis recollits en el llibre. Quan ensenyava, posava èmfasi en el treball de camp, en l’experimentació al laboratori, en l’observació de la natura i en la il·lustració. Concebia les ciències com un coneixement que reclama un lloc a l’escola perquè «representen un moviment de capital importància en l’evolució de l’esperit humà». I és que, per ella, l’ensenyament de les ciències pot cultivar, millor que qualsevol altre ensenyament, algunes facetes de l’ànima humana com són l’esperit d’observació, la serenitat, el domini d’un mateix, el costum de buscar les causes de les coses, la cautela a l’hora de fer afirmacions o l’admiració per la natura.

Margalida Comas va cursar els estudis de magisteri a Mallorca i el 1928 es va llicenciar en biologia per la Universitat de Barcelona. Va ser una de les primeres llicenciades en biologia d’Espanya i va ampliar els estudis a París i Londres, fins que es va doctorar en ciències. En esclatar la Guerra Civil, era professora de biologia infantil i metodologia de les ciències de la naturalesa a la Universitat de Barcelona. Pocs mesos més tard, va marxar a Anglaterra i el 1942 va entrar com a professora de ciències de secundària en una de les escoles angleses més innovadores del moment, la Dartington Hall School, on va restar fins que es va jubilar el 1959. Va publicar nombrosos articles en revistes científiques de prestigi i diversos llibres, entre els quals destaca La coeducación de los sexos (1931).

Article «L’educació científica dels infants i joves, vuitanta anys després de les propostes de Margalida Comas, científica i pedagoga», de Martí Teixidó






Jorge Mira Pérez defensa que la convivència del gallec i l’espanyol a Galícia és possible

De les sis mil cinc-centes llengües que es parlen al món, es calcula que el 90 % són minoritàries i desapareixeran en el marc de la generació actual perquè seran reemplaçades per una llengua majoritària. Jorge Mira Pérez, del Departament de Física Aplicada de la Universitat de Santiago de Compostel·la, va oferir una conferència, el passat 8 d'abril a la Reial Acadèmia de Medicina, en què va defensar que, tot i les situacions de competició que poden sorgir entre dues llengües en una mateixa comunitat de parlants, una convivència estable de dues llengües és possible sempre que es produeixi un grau de similitud que afavoreixi l’emergència d’un grup bilingüe. La conferència de Mira es va celebrar en el marc del cicle «Conferències magistrals del curs 2009-2010».

 

En aquesta intervenció, Mira també va presentar el programa de divulgació «ConCiencia», del qual és director. Creat fa cinc anys per la Universitat de Santiago de Compostel·la i el Consorci de Santiago, aquest programa es basa en la visita de premis Nobel a Galícia i és considerat un referent de la projecció pública de la ciència. En el marc de «ConCiencia», s’organitza el Premio Fonseca de comunicació de la ciència, que s’ha atorgat a personalitats de l’alçada de Stephen W. Hawking i James E. Lovelock.

Jorge Mira Pérez és físic, investigador, divulgador científic i col·laborador en diferents mitjans de comunicació. És copresentador del programa Ciencianosa i del concurs Cifras e letras, emesos a Televisió de Galícia, i col·laborador científic del diari La Voz de Galicia. Per la seva faceta divulgativa, ha rebut diferents guardons, com el Premio Física en Acción, de la Real Sociedad Española de Física (2000); una menció d’honor en el Premi Ciutat de les Arts i de les Ciències de València (2001), i el Premio Ciencia en Acción, del Ministeri d’Educació i Cultura i EIROForum (2005). 




La diversitat biològica i com l’afecta el canvi global centren un cicle de conferències a València

 
  La professora Anna Traveset durant la conferència
Prats i Camps

El 2010 ha estat declarat l’Any Internacional de la Biodiversitat per les Nacions Unides. L’objectiu, d’una banda, és augmentar la comprensió de la funció vital que té la biodiversitat en el manteniment de la vida a la terra, i de l’altra, fomentar la participació dels ciutadans. En aquest sentit, la Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València, la Delegació de l’IEC a València, el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i Acció Cultural pel País Valencià organitzen a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània de València, el cicle de conferències «Biodiversitat: què és i com l’afecta el canvi global».

El cicle va començar el passat 10 de març amb la conferència «Biodiversitat i canvi global», a càrrec de Xavier Bellés, membre de l’IEC i professor d’investigació del CSIC. Bellés va explicar que diversos factors originats pels homes, en particular la destrucció d’hàbitats i la sobreexplotació, estan provocant ritmes d’extinció d’espècies anormalment alts. A més d’aquests factors locals, l’entomòleg va destacar també l’efecte del canvi climàtic, que «amenaça a reduir la biodiversitat a escala global».

El dia 21 d’abril, Anna Traveset, professora d’investigació de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA) i membre del Laboratori Internacional de Canvi Global (CSIC - Universitat Catòlica de Xile), va analitzar els efectes del canvi global sobre la biodiversitat, especialment la terrestre. «L’escalfament global està provocant canvis importants en la fenologia i distribució de moltes espècies, i això comporta, a la vegada, l’alteració de la freqüència i la manera en com es relacionen entre elles», va afirmar Traveset. El proper 9 de juny, Jordi Bascompte, professor d’investigació del CSIC, parlarà de l’arquitectura de la biodiversitat i les xarxes complexes de dependència que es creen entre espècies. Finalment, el professor de zoologia Joaquim Baixeras explicarà per què hi ha tantes espècies d’insectes i quina és la clau del seu èxit.





Tresserras analitza l’espai de cultura i comunicació de la llengua catalana

 
El conseller Tresserras i Joaquim Torres
IEC
 

«L’objectiu de la nostra política és promoure la producció de qualitat i, sobretot, posicionar els productes de cultura catalana en el mercat: cal aconseguir grans èxits comercials que ajudin a trencar els límits de la cultura militant». Amb aquestes paraules es va expressar el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, Joan Manuel Tresserras, en la conferència «L’espai de cultura i comunicació de la llengua catalana», pronunciada a l’IEC el passat 26 d’abril.

El conseller de Cultura va definir l’espai català de cultura i comunicació com un veritable ecosistema que ha de conviure amb altres de més poderosos com l’espanyol i el global, tot i que va dir que «el català per si sol és autosuficient». També va assegurar que per a la competitivitat de Catalunya és imprescindible una cultura potent, a més de l’educació, la sanitat i els serveis socials. Finalment, Tresserras va referir-se a la llei del cinema, que el Govern té previst aprovar el mes de juliol. Segons el conseller, les majors monopolitzen les grans pantalles i no permeten veure ni tan sols els films autòctons: «El seu poder ha impedit que funcioni amb normalitat la llei de mercat».

La conferència de Tresserras va obrir el cicle «L’acció institucional actual a favor del català», organitzat per la Societat Catalans de Sociolingüística (SOCS) amb l’objectiu d’analitzar les accions institucionals a favor del català que es posen en marxa des dels diversos departaments de la Generalitat de Catalunya.




L’ús del sincrotró en el camp de la ciència i la tecnologia

 
  El sincrotró Alba
Gencat

El sincrotró Alba es va inaugurar a Cerdanyola del Vallès el mes de març passat. Es tracta d’un gran accelerador de partícules que acull una màquina circular de 18.500 metres quadrats i 140 metres de diàmetre on un injector llança electrons que donen la volta a l’estructura a través d’un gran anell, tot accelerant partícules fins a velocitats properes a la de la llum. La llum del sincrotró s’utilitzarà per a la recerca pura en física, química o biologia, i la investigació aplicada en camps com la creació de fàrmacs, el disseny d’implants quirúrgics, l’estudi d’organismes vius com virus o bacteris, o la fabricació de nous materials semiconductors, plàstics, productes químics i teixits.

De les aplicacions del sincrotró en va parlar, el 27 d’abril a l’IEC, el professor Celerino Abad-Zapatero, de la Universitat d’Illinois (Chicago), en la conferència «El uso de los sincrotrones en ciencia y tecnología», organitzada per la Societat Catalana de Física (SCFIS), filial de l’IEC.

El físic va repassar la trajectòria històrica de l’ús dels rajos X en estudis estructurals relacionats amb les ciències biològiques i la biotecnologia, i es va centrar en la Plataforma de Drug Discovery, que treballa conjuntament amb investigadors acadèmics de la Universitat de Barcelona i d’altres plataformes tecnològiques per impulsar el descobriment de nous fàrmacs. En aquest sentit, Abad va dir que «la llum del sincrotró jugarà un paper importantíssim en el futur».





La implantació de la TDT: un color millor, però encara amb alguns grisos

 
   

El 3 d’abril va culminar a l’Estat espanyol el procés de substitució de la televisió analògica per la nova televisió digital terrestre, la TDT. Amb aquesta substitució ha finalitzat el procés de compatibilitat tecnològica que havia caracteritzat fins ara la televisió analògica. Per explicar el procés d’implantació de la TDT, la Societat Catalana de Tecnologia (SCT), filial de l’IEC, va convidar, el dia 28 d’abril, el professor Jordi Berenguer, doctor enginyer de telecomunicació i director de l’Escola Politècnica Superior de Castelldefels, de la Universitat Politècnica de Catalunya.

Durant la conferència, titulada «La televisió digital terrestres: un color millor... i alguns grisos», Berenguer va abordar algunes de les millores tecnològiques associades al nou model de televisió, com la qualitat de la imatge, l’aprofitament de l’espectre radioelèctric, la incorporació d’informacions suplementàries o l’ús d’un nou model de transmissió basat en xarxes de freqüència única. A més, va assegurar que aquestes possibilitats deixen el camí obert a més innovacions tecnològiques, com l’alta definició o l’animació en tres dimensions.

Malgrat aquestes millores tecnològiques, el professor va explicar que n’hi hagut d’altres com els sistemes interactius basats en l’estàndard MHP (Multimedia Home Platform), que tot i ser molt esperades no han acabat de reeixir. «En un futur no gaire llunyà, la sostenibilitat d’aquest model basat en la transmissió per ràdio podria trontollar a causa de l’embranzida que avui dia presenten els continguts audiovisuals per Internet i de la incidència que tenen en el jovent, acompanyada pel desplegament de les xarxes de nova generació que portaran —almenys en les grans ciutats— la fibra òptica a la llar», va afirmar.




En Breu

Cicle de debats sobre els reptes ambientals i territorials

Pep Puig i Mariano Marzo a la segona sessió
IEC

Els mesos d’abril i maig, la Societat Catalana d’Ordenació del Territori (SCOT), filial de l’IEC, i l’Associació Catalana de Ciències Ambientals (ACCA) celebren, per segon any, «Diàlegs Ambientals ’10», unes jornades d’anàlisi i debat sobre les ciències ambientals que tenen per objectiu posar sobre la taula els principals reptes ambientals i territorials de Catalunya. Els temes tractats en les tres primeres sessions, que s’han celebrat els dies 8, 15 i 29 d’abril, són «Bases per un urbanisme més sostenible», «Catalunya des d’una perspectiva energètica» i «Polítiques internacionals i moviments civils del canvi climàtic». L’última sessió, que se celebra el dia 8 de maig, porta per títol «Crisi dels models productius i decreixement», en què Jeroen van den Bergh i Giorgos Kallis debatran la crítica al model econòmic actual, els indicadors que s’utilitzen per a avaluar el progrés d’una societat i les alternatives de futur en forma de nous models de desenvolupament.


Presentació a l'IEC de l'Atles del turisme a Catalunya

La Societat Catalana de Geografia (SCG), filial de l’Institut, va organitzar el 13 d’abril, a l’IEC, la presentació de l’Atles del turisme a Catalunya i del visor web de cartografia, dos treballs codirigits per Francesc López Palomeque i Dolores Sánchez Aguilera, professors de geografia de la Universitat de Barcelona. En l’acte de presentació hi van intervenir Josep Huguet, conseller del Departament d’Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat; Josep Oliveras, professor de la Universitat Rovira i Virgili, i l’autor de l’obra, Francesc López Palomeque.

El sistema de pensions

L’economista César Molins, soci fundador de la consultora Multa Paucis, va explicar quins canvis s’haurien d’aplicar en el sistema de pensions en la conferència «La necessària reforma del sistema espanyol de pensions». Convidat per la Societat Catalana d’Economia (SCE), filial de l’IEC, Molins va pronunciar la ponència el passat 14 d’abril a la Reial Acadèmia de Medicina.



 

«Mirades creuades», a València

L’Octubre Centre de Cultura Contemporània de València acull, des del 15 d’abril i fins al 31 de maig, l’exposició «Mirades creuades: Miquel Martí i Pol i Antoni Miró», produïda per l’IEC. La mostra aplega els quadres que el pintor alcoià va crear inspirat per la lectura de Suite de Parlavà, obra del poeta osonenc publicada el 1991. La mostra fa palesa l’admiració que sentien l’un per l’altre i que es va acabar de forjar arran de la relació epistolar i, més tard, personal que van mantenir durant disset anys.

Recull de premsa:



L’exposició sobre Maria Àngels Anglada, a Badalona

Fins al 29 de maig, l’Espai Betúlia de Badalona mostra l’exposició «Maria Àngels Anglada (1930-1999): Vida i obra», que repassa la biografia i l’obra de l’escriptora figuerenca. Maria Àngels Anglada va ser membre de la Secció Filològica (SF) de l’IEC i va publicar entre, d’altres llibres, El violí d’Auschwitz. La mostra està organitzada per  la Càtedra Maria Àngels Anglada, la Universitat de Girona, la Diputació de Girona i l’IEC.

Trobada d’associacions d’amics de l’art romànic

 
  Visita al monestir de Santes Creus
AAR

La filial de l’IEC Amics de l’Art Romànic (AAR) va organitzar, el passat 18 d’abril, una  trobada de persones interessades en l’art romànic al monestir de Santes Creus. En aquesta primera trobada es van reunir les associacions del Bages, el Berguedà, Sabadell i el Penedès i van compartir les experiències relacionades amb l’activitat de les diverses associacions, especialment pel que fa a l’organització de cicles de conferències, congressos, visites a monuments i l’edició de publicacions especialitzades. La filial Amics de l’Art Romànic també va cloure, el 12 d’abril, el cicle de conferències Martí l’Humà i les formes artístiques (1356-1410).









Properes cites

Congrés sobre Martí l’Humà

Per commemorar els sis-cents anys de la mort del rei Martí l’Humà, la Secció Històrico-Arqueològica (SHA) de l’IEC organitza del 31 de maig al 4 de juny, a la seu de l’IEC, el congrés internacional «Martí l’Humà, el darrer rei de la dinastia de Barcelona (1396-1410). L’interregne i el Compromís de Casp». La inauguració del congrés anirà a càrrec del president de l’IEC, Salvador Giner, i la conferència inaugural serà a càrrec de la presidenta de la Secció, M. Teresa Ferrer i Mallol.