Advertiment legal 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Activitats

 

Dos-cents trenta alumnes de batxillerat estudien els efectes del canvi climàtic i dels incendis a la serra de Castelltallat

Alguns dels alumnes participants a la Gimcana Forestal
Foto: Laura González

Dos-cents trenta alumnes del batxillerat científic de vuit escoles d'arreu de Catalunya van participar en la II Gimcana Forestal «Boscos, incendis i canvi climàtic», que es va dur a terme del 27 al 29 de novembre. L'activitat va ser coorganitzada per la Societat Catalana de Biologia, filial de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), la fundació privada Ciència en Societat i el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), consorci del qual forma part l'IEC. La gimcana va tenir lloc a la serra de Castelltallat (Bages), concretament a la finca Can Biosca, on el CREAF té en marxa una recerca forestal en uns camps experimentals.

Els estudiants, per grups, van haver de passar tres proves, d'una hora cadascuna, dirigides per científics experts en les diverses matèries. Els alumnes van conèixer la dinàmica del bosc mediterrani i la història forestal i geològica de la regió, van aprendre com es regenera un bosc després d'un incendi, i van descobrir com es poden preveure i estudiar els efectes del canvi climàtic.

 

La Secció Filològica de l'IEC es reuneix a Castelló en el setanta-cinquè aniversari de les Normes del 32

 
Portada de les Normes del 32

La Secció Filològica (SF) de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) va homenatjar les Normes del 32, amb motiu del setanta-cinquè aniversari, en les jornades que es van celebrar, el divendres 14 i el dissabte 15 de desembre passats, a Castelló. Des del 1990, la SF celebra algunes de les reunions ordinàries a diversos indrets dels territoris de llengua catalana i, en aquesta ocasió, ha tingut el suport de la Delegació de l'IEC a Castelló, organitzadora del cicle de conferències «75è aniversari de les Normes de Castelló dins el Centenari de l'Institut d'Estudis Catalans», que finalitzarà el proper 20 de desembre.

Amb motiu d'aquesta mateixa celebració, el membre de l'IEC Joan-Francesc Mira va pronunciar, el 22 de novembre passat, a la Sala Prat de la Riba de l'IEC, la conferència «L'espai de la llengua escrita, o la percepció de la unitat». L'acte va ser presentat per Joan Martí i Castell, president de la SF.

 

Conferència de Joan-Francesc Mira:

Presentació de Joan Martí i Castell:

Programa del cicle de conferències:

Recull de premsa:

 

La Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya recorda Creu Casas  

Dret, Joan Barceló llegint la semblança; a la taula, Miquel Ylla-Català, president de la Reial Acadèmia de Farmàcia, i Josep M. Ventura, vicepresident. A primera fila, la família de Creu Casas
Foto: IEC

El 15 de novembre passat, la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya va celebrar una sessió pública en memòria de la membre de l'IEC Creu Casas, que va morir el 20 de maig passat. En el transcurs de l'acte, Joan Barceló va llegir una semblança de la farmacèutica catalana.

Semblança de Creu Casas, de Joan Barceló:

 

Àngels Pascual pronuncia el discurs d'ingrés a la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l'IEC

Àngels Pascual, en el transcurs del seu discurs de recepció a la SFCS
Foto: Jordi Pareto

Àngels Pascual, catedràtica de Geografia Humana de la UAB, membre numerària de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l'IEC des de l'any passat, va efectuar el discurs d'ingrés el 26 de novembre passat. Àngels Pascual va parlar sobre «La mobilitat espacial i l'assentament de la població. Un exemple d'interacció entre pressió social i interès científic», i va rebre resposta de Salvador Giner, membre emèrit de la SFCS i president de l'IEC. L'acte va tenir lloc a la Sala Turró de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya. Prèviament, es va celebrar el ple de la SFCS a la Sala Fontserè de l'IEC.

Discurs d'Àngels Pascual:

 

Gaspar Feliu presenta el discurs d'ingrés a la Secció Històrico-Arqueològica de l'IEC

Gaspar Feliu, durant la seva intervenció 
Foto: Jordi Pareto

L'historiador Gaspar Feliu va pronunciar, el 12 de desembre passat, el discurs d'ingrés a la Secció Històrico-Arqueològica de l'IEC, titulat «La presa de Barcelona per Almansor: història i mitificació». Feliu és catedràtic emèrit de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la Universitat de Barcelona i està especialitzat en història de l’alta edat mitjana (àrea d’història medieval).

Discurs de Gaspar Feliu:

 

Segona i tercera jornades d’homenatge a Ramon Aramon a l’IEC 

Max Cahner, Salvador Giner i Joan Martí, en la segona jornada d'homenatge a Aramon
Foto: Montse Catalan

Els 28 de novembre i 11 de desembre passats es van celebrar a l’IEC la segona i la tercera jornades d’homenatge al que fou secretari general de l’IEC del 1942 al 1989, Ramon Aramon i Serra, en el centenari de la seva naixença. La segona jornada, titulada «Aramon i la Filologia», va reunir a l’exconseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Max Cahner; el president de l’IEC, Salvador Giner; el president de la Secció Filològica, Joan Martí i Castell, i els membres de l’IEC Albert Jané i Germà Colón. La tercera, «Aramon i la seva actuació cívica», va ser copresidida pel president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach, i el president de l’IEC, i hi van participar la filla de l’homenatjat, Núria Aramon; els membres de l’IEC, Joaquim Molas i Anscari Manuel Mundó, i la presidenta honorària de la Unió Acadèmica Internacional,  Madeline Caviness

Més informació

Discurs de Germà Colón:

Discurs de Joan Martí i Castell:

Reportatge fotogràfic:

 

Gemma Pasqual guanya el Premi Barcanova de Literatura Infantil i Juvenil

D'esquerra a dreta, Eduard Cerreda, director de l'Editorial Barcanova; Gemma Pasqual, guanyadora del premi; Enric Larreula, president del jurat i escriptor; Carles Sala, finalista, i Salvador Giner, president de l'IEC
Foto: Isidre Bernet

L'escriptora Gemma Pasqual va guanyar el Premi Barcanova de Literatura Infantil i Juvenil 2007, amb l'obra Llàgrimes sobre Bagdad, ambientada a Bagdad i amb un rerefons social. Carles Sala va quedar finalista amb Flairosa, la bruixa dels sabons. L'acte de lliurament del guardó va tenir lloc el passat 12 de desembre a la Sala Prat de la Riba de l'IEC.

La novel·la juvenil Llàgrimes sobre Bagdad va sorgir arran d'una notícia apareguda en un diari en què es mostrava unes nenes iraquianes fent ballet occidental en una escola de dansa el gener del 2003, just abans de l'atac que es va produir el març.

Dossier de premsa:

 

L'IEC mostra les novetats editorials en la tercera edició del Saló del Llibre de Barcelona

L'IEC va compartir estand al Saló del Llibre de Barcelona amb les acadèmies basca i gallega
Foto: Montse Catalan

L'Institut d'Estudis Catalans (IEC) va presentar un centenar de títols del fons editorial en la tercera edició del Saló del Llibre, que es va celebrar del 21 al 25 de novembre al pavelló 1 de Fira de Barcelona. L'Institut va compartir l'estand D075 amb l'acadèmia gallega, el Consello da Cultura Galega, i la basca, l'Euskaltzaindia, i amb la plataforma Textos Medievals Catalans.

Entre les novetats d'enguany hi havia el Diccionari de la llengua catalana de l'IEC; el segon volum de La Ciència en la Història dels Països Catalans; el catàleg de l'exposició «L'Institut d'Estudis Catalans, 1907-2007. Un segle de cultura i ciència als Països Catalans»; altres obres de les cinc seccions de l'IEC, i diferents programes de recerca. Els visitants també van tenir accés a una selecció de publicacions de Textos Medievals Catalans, plataforma constituïda l'any 2005 per a promoure les empreses d'edició i estudi de textos medievals dels territoris de llengua catalana, amb la participació, entre altres, de l'Institut.

 

L'Institut Ramon Llull presenta una obra sobre les influències que ha exercit la cultura alemanya sobre la catalana

D'esquerra a dreta, Ricard Torrents, Josep Bargalló i Josep Murgades
Foto: Carme Esteve

L’Ateneu Barcelonès va acollir, el 22 de novembre passat, la presentació del llibre Carrers de frontera: Passatges de la cultura alemanya a la cultura catalana, que fa una valoració de les diverses influències que la cultura alemanya ha exercit en la cultura catalana durant els segles XIX i XX i en tots els àmbits de l’escriptura. A l'acte hi van participar Josep Bargalló, director de l’Institut Ramon Llull; Arnau Pons i Simona Škrabec, curadors del projecte, i el membre de l'IEC Ricard Torrents i Josep Murgades, en nom del comitè científic del projecte.

Carrers de frontera: Passatges de la cultura alemanya a la cultura catalana forma part d’un projecte més ampli, que duu per nom «Passatges», que es perllongarà fins a l’any 2008 i que també inclourà la publicació del segon volum de Carrers de frontera, més centrat en la recepció dels autors catalans als països de parla alemanya. Aquest projecte és impulsat per l’Institut Ramon Llull, consorci integrat per la Generalitat de Catalunya i l'IEC, i forma part de les actuacions culturals que aquesta institució durà a terme a Alemanya durant el 2007.

Dossier de premsa:

 

En breu

L'Octubre Centre de Cultura Contemporània organitza el II Simposi Internacional sobre els Borja

Els dies 21, 22 i 23 de novembre passats, aprofitant la commemoració del cinquè centenari de la mort de Cèsar Borja, l'Institut Internacional d'Estudis Borgians (IIEB) i la Fundació Ausiàs March van dedicar el II Simposi Internacional dels Borja als fills de Roderic de Borja, el papa Alexandre VI. A les ciutats de València i Gandia, experts de tot el món van debatre al voltant d'aquesta poderosa família valenciana.

Resum del simposi, de Maria Toldrà, coordinadora de l'IIEB:

 

El Memorial Enric Casassas analitza els efectes del canvi climàtic en els recursos hídrics

Experts en el canvi climàtic van participar el 30 de novembre passat en la setena edició del Memorial Enric Casassas, que es va dedicar a «La influència del canvi climàtic en el cicle de l'aigua». La jornada, que es va celebrar a l'Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera, era organitzada per la Secció de Ciències i Tecnologia de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), la Societat Catalana de Química, filial de l'IEC, i el CSIC.

 

L'IEC organitza una jornada sobre nanociència i nanotecnologia

Assistents a la jornada, a l’IEC
Foto: J. Pareto

El 30 de novembre passat es va celebrar una jornada dedicada a la «Nanociència i nanotecnologia al Campus de la UAB: el BNC-B», organitzada per la Secció de Ciències i Tecnologia de l'IEC, amb la col·laboració de l'Institut Català de Nanotecnologia i el Centre Nacional de Microelectrònica. Amb una assistència de més de cent vint investigadors, la jornada va començar amb una conferència del científic català Albert Folch, de la Universitat de Washington, seguida d'una dissertació de Jordi Pascual de l'ICN sobre la nanotecnologia a Catalunya i el BNC-B (Barcelona Nanotechnology Cluster-Bellaterra). Els ponents de la jornada van exposar diferents temes que es desenvolupen dintre del BNC-B i, en les taules rodones que es van celebrar després de les sessions, tant els assistents com els ponents van posar de manifest la importància de la divulgació i, sobretot, de la transferència de coneixements de nanotecnologia a la indústria perquè arribin als ciutadans.

El BNC-B és una agrupació de centres del Consell Superior d'Investigacions Científiques, diferents grups de recerca de la UAB i diverses indústries amb activitats en nanociència i nanotecnologia. 

 

IV Jornades d'Història i Arqueologia Medieval del Maresme

D'esquerra a dreta, Joaquim Graupera . Joan-F. Cabestany i Fort
Foto: AAR

El 10 de novembre passat, el membre de l'IEC Joan-F. Cabestany i Fort va participar en les IV Jornades d'Història i Arqueologia Medieval del Maresme, organitzades pel Grup d'Història del Casal de Mataró, del qual és vicepresident i tresorer Joaquim Graupera i Graupera, vocal de la junta d'Amics de l'Art Romànic, filial de l'IEC.

 

Col·loqui internacional «Art i litúrgia a l'Occident medieval»

Francesca Español, Rosa Terès i Joaquim Graupera, vocal d'AAR 
Foto: AAR

El dies 23 i 24 de novembre passats, Amics de l'Art Romànic va celebrar, a Barcelona, el col·loqui internacional «Art i litúrgia a l'Occident medieval», amb la presència d'especialistes europeus sobre la matèria.

Les conferències del divendres 23 de novembre se celebraren a la Universitat de Barcelona, amb l'assistència d'unes cent quaranta persones, entre socis d'Amics de l'Art Romànic, professors i estudiants universitaris i interessats i estudiosos del món medieval.

 

.

L'IEC acull la presentació del centre d'informació OMS/ICO sobre el virus del papil·loma humà i el càncer de cèrvix

El 4 de desembre passat, la seu de l'IEC a Barcelona va ser el lloc escollit per a presentar el centre d'informació OMS/ICO sobre el virus del papil·loma humà i el càncer de cèrvix.

L’Institut Català d’Oncologia (ICO) acull la seu del centre d’informació sobre virus del papil·loma humà (VPH) i càncer de coll d’úter de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que serà un referent en dades epidemiològiques. El centre, que ha estat possible gràcies al suport econòmic de la Fundació Bill i Melinda Gates, és el responsable d’aglutinar i distribuir la informació disponible sobre VPH i càncer de coll d’úter arreu del món.

Resums de les ponències:

El president de l'IEC va rebre els representants de l'ICO a la seu de l'Institut
Foto: ICO

 

La SCB mostra a alumnes de batxillerat la tasca dels laboratoris i dels científics

La Societat Catalana de Biologia, filial de l'IEC, a través de la iniciativa «Vine al laboratori!» va donar a conèixer a alumnes de batxillerat l’entorn laboral dels científics. Durant la visita, es va mostrar als alumnes com es fa recerca i quin aspecte té un laboratori. Un jove científic va ser l'encarregat de guiar l’activitat, explicar com era la seva feina, i va exposar l'experiència personal i professional en aquest camp.

 

Joan Martí i Castell parla de «L’Institut d’Estudis Catalans com a acadèmia de la llengua» a Lleida

Joan Martí i Castell, president de la Secció Filològica de l'IEC, va pronunciar, el 14 de novembre passat, la conferència «L’Institut d’Estudis Catalans com a acadèmia de la llengua». L'acte, que va tenir lloc a la sala de graus de l’Escola Politècnica Superior de Lleida del Campus de Cappont de la Universitat de Lleida, va ser organitzada conjuntament per la Delegació a Lleida de l’IEC, Òmnium Cultural de Lleida i la Universitat de Lleida.

Text de la conferència:

 

Sessió de treball i visita a l'exposició «Gilabertus»

El proppassat dia 1 de desembre, els socis d'Amics de l'Art Romànic visitaren l'exposició «Gilabertus. Un viatge decisiu a la descoberta del romànic», al Museu Episcopal de Vic.

La visita fou a càrrec del comissari de l'exposició, Eduard Riu-Barrera, del Servei de Patrimoni Arqueològic de la Generalitat de Catalunya.

Imatge de la visita al Museu Episcopal de Vic
Foto: AAR