Advertiment legal 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Actualitat

Mor la farmacèutica Creu Casas, primera dona membre numerària de l'Institut d'Estudis Catalans

Les joves promeses de la matemàtica catalana reben els premis de la prova Cangur 2007

Joan Solà: «No són tan sols les etimologies el que quedarà de Joan Coromines»

Salvador Giner: «Les ocurrències de Gregorio Salvador causen estupor, però ja fa temps que van deixar de sorprendre'ns»

Heribert Barrera rep un homenatge a l'Ateneu Barcelonès

L'Acadèmia de l'Aragonès nomena Artur Quintana membre d'honor

Maó aplega experts internacionals en la quarta edició de l'Escola Europea de Primavera d'Història de la Ciència

Cinc associacions culturals alguereses constitueixen la Comissió Unitària per a la Normalització de l'Alguerès

Salvador Giner i l'equip de govern de l'IEC visiten el rectorat de l'Abat Oliba

En breu

Properes activitats

 

Mor la farmacèutica Creu Casas, primera dona membre numerària de l'Institut d'Estudis Catalans

Va ingressar a l'acadèmia catalana l'any 1978, on dirigia el projecte de recerca «Flora i cartografia de briòfits dels Països Catalans»

Creu Casas, el 19 de gener passat, al Laboratori de Botànica de la UAB, durant l'enregistrament del documental que s'està realitzant sobre la història de l'IEC
Foto: IEC / ORBITA MAX

El 20 de maig passat va morir Creu Casas i Sicart, nascuda a Barcelona el 1913 i membre de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), de la Societat Catalana de Biologia i de la Institució Catalana d'Història Natural, filials de l'IEC. Creu Casas va ingressar a l'acadèmia catalana de les ciències i les humanitats el 1978, essent la primera dona que s'incorporà com a membre de ple dret a l'IEC, per mitjà de la Secció de Ciències Biològiques.

Creu Casas era farmacèutica, especialista en criptogàmia i briologia, i havia estat professora adjunta de fanerogàmia a la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona, del 1949 al 1967, i agregada de fitogeografia a la Facultat de Biologia de la mateixa Universitat, del 1967 al 1971. Fou professora catedràtica de Botànica a la Facultat de Ciències de la Universitat Autònoma de Barcelona del 1971 al 1983, universitat de la qual actualment era professora emèrita. També era membre numerària de la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya.

És autora de més de dues-centes publicacions sobre briologia, branca de la botànica que estudia els briòfits o plantes generalment de mida petita i terrestres, pròpies, sobretot, d'indrets humits i poc assolellats, com ara les molses.

Entre altres distincions, Creu Casas va rebre la Medalla Narcís Monturiol de la Generalitat de Catalunya (1983), el Premi Fundació Catalana per a la Recerca (2002) i el Premi Crítica Serra d'Or pel llibre Flora dels briòfits dels Països Catalans: I Molses (2002), editat per l'IEC dins el programa de recerca «Flora i cartografia de briòfits dels Països Catalans», que ella mateixa dirigia des de 1996.  

Publicacions disponibles del projecte de recerca sobre briòfits que dirigia Creu Casas:

Reportatge fotogràfic:

Recull de premsa:

 

Les joves promeses de la matemàtica catalana reben els premis de la prova Cangur 2007

En la competició, que organitza la Societat Catalana de Matemàtiques, hi han participat 17.005 alumnes de Catalunya i el País Valencià i 2.847 de les Illes Balears

Els guardonats a les proves Cangur es van reunir a la Universitat Autònoma de Barcelona per al lliurament dels premis

Les joves promeses de la matemàtica catalana van rebre el 22 de maig passat, a la sala d'actes del rectorat de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), els premis de la dotzena edició de la prova Cangur, celebrada el 22 de març passat, que organitza anualment la Societat Catalana de Matemàtiques (SCM), filial de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC).  

L'acte va ser copresidit pel rector de la UAB, Lluís Ferrer, i el conseller d'Educació de la Generalitat de Catalunya, Ernest Maragall. També hi van intervenir el vicepresident de l'IEC, Salvador Alegret, en representació del president, Salvador Giner, que va haver d'anul·lar l'assistència a l'acte per indisposició; Carles Perelló, president de la SCM; Josep Marín, sotsdirector general de Caixa Sabadell, entitat col·laboradora, i Antoni Gomà, cap de la Comissió Organitzadora dels Premis Cangur. 

En el transcurs de l'acte, es va entregar la distinció especial --pin de plata-- a Carles Casacuberta, president de la SCM des del 2002 fins al 2006, i als alumnes Antai Llaquet i Eloi Roset. També hi van ser presents la professora de l'Aula Escola Europea, Ester Silberstein, en representació del professorat dels centres participants, i Adrià Colomer, alumne que va obtenir el pin de plata per participar des de la cinquena fins a la vuitena edició de la prova Cangur, en representació dels estudiants.

Participació alta

En l'edició d'enguany del Cangur hi van participar 17.005 alumnes de Catalunya i el País Valencià (6.045 del primer nivell, 5.908 del segon, 3.223 del tercer i 1.829 del quart –corresponents, respectivament, a tercer d'ESO, quart d'ESO, primer de batxillerat i segon de batxillerat–), i 2.847 de les Illes Balears (1.075, 855, 537 i 380, respectivament), on els premis van ser atorgats el 14 de maig passat.

Per a cadascun dels quatre nivells de la prova, hi va haver un primer i un segon premi, que van incloure un ordinador portàtil i un reproductor d'MP3 de 30 Gb amb altaveus, respectivament, i els guanyadors de les altres quatre categories es van endur càmeres fotogràfiques, reproductors d'MP3 i impressores multifuncions. Una part d'aquests premis ha estat possible gràcies a la col·laboració de l'empresa Pont Reyes/Hewlett Packard.

Els guanyadors del primer premi van ser Xavier Fernández-Real (IES Jaume Vicens Vives, de Girona), en el primer nivell; Eduard Portell (Fundación Escuela Suiza, de Barcelona), en el segon; Adrián Rey (IES Vicent Castell i Domènech, de Castelló de la Plana), en el tercer, i David Garcés (Colegio Alemán, de València), en el quart nivell.

Olimpíada i relats

En l'acte, també es van entregar els guardons del III Concurs de Relats, una activitat interdisciplinària que es fa en el marc del Cangur i que premia relats d'alumnes de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears sobre continguts relacionats amb el món de les matemàtiques. En aquesta edició, Eloi Roset (IES Joaquim Bau, de Tortosa) va ser el guanyador i Mireia Seguí (Col·legi Sant Pau Apòstol, de Tarragona) va aconseguir l'accèssit.

També es va realitzar un reconeixement especial als alumnes més destacats d'unes altres activitats de divulgació matemàtica per a estudiants de secundària que organitza la SCM: la fase catalana de l'Olimpíada Matemàtica, que ha arribat a la quaranta-tresena edició, i els Problemes a l'Esprint, una activitat per equips que es desenvolupa en línia, a través d'Internet.

Reportatge fotogràfic (1):

Reportatge fotogràfic (2):

 

Joan Solà: «No són tan sols les etimologies el que quedarà de Joan Coromines»  

En la cloenda de l'Any Coromines celebrada a l'IEC

Bust de Joan Coromines
Foto: J. Pareto

«La gran feina de buidatge, el gran detall amb què va conèixer la llengua real de tot el domini lingüístic i tota la història, la veracitat que es respira en la seva obra, l'acumulació de saber i el lligam indestriable entre pàtria, territori, llengua i les persones que parlen aquesta llengua». Aquests són, segons el filòleg Joan Solà, membre de l'IEC, els aspectes que perduraran de la tasca de Joan Coromines, «no tan sols les etimologies». Solà va pronunciar la conferència «Coromines i el futur de la lingüística i la filologia», el 14 de maig passat, en la cloenda de l'any de commemoració dels cent anys del naixement de Joan Coromines i Vigneaux, membre de la Secció Filològica de l'acadèmia catalana des del 1950.

L'acte va ser presidit per la comissionada per a Universitats i Recerca, Blanca Palmada, i el president de l'Institut, Salvador Giner, que va recordar els mesos en els quals va ser alumne de Coromines a la Universitat de Chicago. També hi va participar el membre de l'IEC Ramon Sistac, secretari de la comissió i comissari de l'Any Coromines.

La Comissió Coromines va lliurar un bust del lingüista, obra de l'escultor Manuel Cusachs, i els assistents van poder visitar la mostra mural «Centenari Any Coromines», instal·lada al claustre de l'IEC. En el mateix acte, es va reanomenar l'actual Sala Pere Coromines, ubicada al pati de l'Institut i dedicada a la figura del pare de Joan Coromines, amb el nom d'ambdós.

Joan Coromines i Vigneaux (Barcelona, 1905 - Pineda de Mar, 1997) va estudiar a la Facultat de Filosofia i Lletres de Barcelona, als Estudis Universitaris Catalans i a la Fundació Bernat Metge. Coneixia a fons la bibliografia fonamental de la romanística i les lingüístiques europea i aràbiga. Fou introduït per Pompeu Fabra a les Oficines Lexicogràfiques de l’IEC. Publicà el Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana, obra monumental de caràcter històric, crític, comparatiu i etimològic, i el Diccionario etimológico de la lengua castellana, i treballà fins al darrer moment en l’Onomasticon Cataloniae, recull onomàstic exhaustiu de les terres catalanes explicat des d’un punt de vista etimològic i lingüístic. Autor del recull Lleures i converses d’un filòleg, intervingué en el Butlletí de Dialectologia Catalana i preparà la Miscel·lània Fabra. Rebé la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya (1980), el Premi d’Honor Jaume I (1981) i el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (1984).

Resum de l'Any Coromines:

Conferència de Joan Solà:

Reportatge fotogràfic:

 

Salvador Giner: «Les ocurrències de Gregorio Salvador causen estupor, però ja fa temps que van deixar de sorprendre'ns»

El president de l'IEC comenta les declaracions del vicedirector de la Real Acadèmia Espanyola sobre la suposada discriminació dels castellanoparlants a les comunitats amb llengua pròpia

«Que algú, a qui se li ha de suposar rigor i serietat en les anàlisis, parli de discriminació dels castellanoparlants al nostre país o en altres comunitats autònomes espanyoles amb llengua pròpia, o digui que a les escoles de Catalunya no es pot aprendre l'espanyol, em provoca, d'entrada, estupor i un primer comentari: qui diu això desconeix profundament la realitat de l'estudi i l'ús social del català i de la llengua castellana a Catalunya». Així es va manifestar Salvador Giner, president de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), en resposta a preguntes d'EFE sobre les declaracions efectuades l'11 de maig passat a Madrid pel vicedirector de la Real Acadèmia Espanyola (RAE), Gregorio Salvador, en la presentació del llibre Noticias del Reino de Cervantes. Usos y abusos del español actual.

Tanmateix, Salvador Giner va afegir que «el que diu Gregorio Salvador sobre la situació del castellà i les altres llengües cooficials a l'Estat espanyol causa, certament, estupor, però alhora ja no pot sorprendre ningú. Tots coneixem les peculiars ocurrències que sobre aquest tema acostuma a tenir, des de fa anys, l'actual vicedirector de la RAE i que, de manera periòdica, insisteix a recordar-nos. Tanmateix --va concloure Giner--, la realitat és tossuda i més convincent, i el desmenteix rotundament».

Recull de premsa:

 

Heribert Barrera rep un homenatge a l'Ateneu Barcelonès

El membre de l'IEC va confessar que «els darrers trenta anys han estat una decepció»

Heribert Barrera, expresident del Parlament de Catalunya i membre de l'IEC, va rebre un homenatge, el 17 de maig passat, a la seu de l'Ateneu Barcelonès, institució de la qual va ser president des del 1989 fins al 1997. Barrera va agrair l'homenatge i va manifestar que «aquests darrers trenta anys han estat una decepció, ja que pensava que tornaríem a la Segona República». A l'acte hi van intervenir el vicepresident de l'IEC, Salvador Alegret, el senador Carles Bonet i l'advocat Eduardo Moreno.

Heribert Barrera i Costa (Barcelona, 1917) va estudiar a la Universitat Autònoma de Barcelona del 1934 al 1936. Durant la Guerra Civil, fou soldat a Aragó i al Segre. Exiliat a França, estudià química, física i matemàtiques a Montpeller, i obtingué el doctorat d’estat a París. Fou professor a la Universitat de Montpeller del 1942 al 1952, i a la Universitat Autònoma de Barcelona des del 1970 fins que es jubilà (1984). Fou investigador del Centre Nacional de Recerca Científica a França, i posteriorment investigà als Estats Units. Ha estat vicepresident de la Comissió Interdepartamental de Recerca i Innovació Tecnològica (CIRIT), diputat a les Corts de l’Estat, president del Parlament de Catalunya (1980-1984), diputat al Parlament Europeu i secretari general d’Esquerra Republicana de Catalunya (1976-1987).

 

L'Acadèmia de l'Aragonès nomena Artur Quintana membre d'honor

El membre corresponent de l'IEC és un dels primers acadèmics honorífics de la institució aragonesa

El membre corresponent de l'IEC Artur Quintana ha estat nomenat membre d'honor de l'Acadèmia de l'Aragonès juntament amb Brian Mott, Juan José Guillén, Nieus Luzía Dueso i Rosario Ustáriz. Aquests nomenaments de membres honorífics –els primers que realitza l'acadèmia aragonesa–, responen a la necessitat de la institució de poder disposar de l'experiència i el coneixement de persones destacades per la seva llarga trajectòria a favor de la llengua aragonesa.

Artur Quintana (Barcelona 1936) va estudiar romanística i germanística a les universitats de Barcelona i de Colònia. Va ser lector de català i castellà a Cardiff i a Friburg de Brisgòvia, i des de fa molts anys treballa de bibliotecari a la Biblioteca del Palatinat a Espira i de professor encarregat de curs de llengua i literatura catalanes a la Universitat de Heidelberg. Es va doctorar a Barcelona amb el treball El parlar de la Codonyera. Ha publicat uns quants articles sobre l'aragonès, l'alemany i l'occità, i bastants traduccions de l'alemany i una de l'occità. Properament té previst publicar un estudi sobre una de les varietats de l'aragonès, el del Valle de Vió.

 

Maó aplega experts internacionals en la quarta edició de l'Escola Europea de Primavera d'Història de la Ciència

Per primer cop, la Societat Europea per a la Història de la Ciència participa en l'organització de les jornades

Les conferències es van celebrar a les dependències de l'Institut Menorquí d'Estudis, a Maó
Foto: IME

La seu de l'Institut Menorquí d'Estudis (IME), entitat adherida a l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), va acollir els dies 17, 18 i 19 de maig, la 4a Escola Europea de Primavera d'Història de la Ciència, que se celebra biennalment, des del 2001, a Maó. L'edició d'enguany, organitzada per l'IME, la Societat Catalana d'Història de la Ciència i de la Tècnica (SCHCT), filial de l'IEC, i la Societat Europea per a la Història de la Ciència (ESHS, sigles en anglès) --que hi participava per primer cop--, es va presentar sota el títol «Història de la ciència i divulgació: publicitat i propaganda».

Durant l'acte, experts nacionals i internacionals van debatre el paper de la publicitat i la propaganda en la difusió del coneixement científic i la imatge pública que té. Els objectius de la trobada van ser analitzar les interseccions entre publicitat, propaganda i tecnociència, i promoure el consum per mitjà del discurs científic i la retòrica científica com a instrument de legitimació del poder.

Els ponents que hi van intervenir van ser Vicente Benet, de la Universitat Jaume I, de Castelló; Tilli Tansey, del The Wellcome Trust Centre for the History of Medicine, de Londres; Mark Walker, de l'Union College, de Schenectady (Nova York), i Enrique Perdiguero, de la Universitat Miguel Hernández , d'Elx.

En les edicions anteriors, els temes centrals de les jornades han estat els museus (17-19 de maig de 2001), el periodisme (3-5 d'abril de 2003) i el cinema (14-16 d'abril de 2005) .

 

Cinc associacions culturals alguereses constitueixen la Comissió Unitària per a la Normalització de l'Alguerès

Rafael Caria, membre alguerès de l'IEC, participa de manera activa en aquesta iniciativa orientada a protegir la llengua algueresa

Rafael Caria, amb el port de l'Alguer al fons
Foto: Montse Catalan

El 14 de maig passat, l'Hotel Catalunya de l'Alguer va ser el lloc escollit per a presentar als mitjans de comunicació la Comissió Unitària per a la Normalització de l'Alguerès, una comissió que té com a objectiu defensar el català de l'Alguer. Una de les primeres accions de la comissió ha estat redactar una carta-manifest, que s'ha enviat als tres candidats a síndic de l'Alguer --l'equivalent a la figura d'alcalde al nostre país--, en la qual es demana, entre altres, la creació d'un equivalent de la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya. Aquesta iniciativa té el suport i la participació activa de l'alguerès Rafael Caria, membre corresponent de l'IEC.

El centenari de l'IEC, a la televisió de l'Alguer

Gràcies a l'acadèmic de l'IEC, la comunitat catalana de l'Alguer va poder veure, a través de CatalanTV, la retransmissió íntegra de l'acte inaugural del centenari de l'Institut d'Estudis Catalans, que es va fer al Palau de la Música Catalana el 16 d'octubre passat. L'emissora algueresa CatalanTV té una base mitjana diària d'entre 10.000 i 12.000 televidents.

Conjuntament amb l'acte inaugural, foren publicades a la portada de dos diaris telemàtics dos reportatges i una entrevista a Rafael Caria, en els quals el membre de l'IEC explicava el significat d'aquella cerimònia i el valor de la conferència del professor Joan Massagué, la qual ha estat descarregada per més de mil internautes algueresos i encara està a l'abast de tothom, als mateixos diaris telemàtics i a El Butlletí de l'IEC.

A causa de les demandes dels televidents, l'acte inaugural ha estat retransmès durant dues setmanes, dos cops al dia, i ha tingut un èxit especial poder escoltar l'excel·lent execució de la cançó popular algueresa «Anem anem anant», interpretada pel Cor de Cambra del Palau de la Música. Segons Caria, «mai com avui l'Institut d'Estudis Catalans no ha estat tan popular a l'Alguer, l'última frontera oriental del domini lingüístic català».

Carta-manifest de la Comissió Unitària per a la Normalització de l'Alguerès

Entrevista a Rafael Caria a Alguer.it:

Reportatge sobre el centenari de l'IEC a Alghero notizie

 

Salvador Giner i altres representants de l'IEC visiten el rectorat de l'Abat Oliba

Un moment de la reunió a la seu de la Universitat Abat Oliba CEU
Foto: Abat Oliba CEU

El president de l'Institut d'Estudis Catalans, Salvador Giner i altres representants de l'IEC van realitzar, el passat 16 de maig, una visita de cortesia al rectorat de la Universitat Abat Oliba CEU, on van ser rebuts pel seu rector, Josep Maria Alsina.

Per part de l'Institut, a més de Salvador Giner, van assistir a la visita el secretari general, Joandomènec Ros, i el president de la Secció de Filosofia i Ciències Socials, Joan Vila i Valentí. La Universitat Abat Oliba CEU va ser representada per Ferran Porta, vicerector d'investigació; Marcin Kazmierczak, vicerector d'estudiants; José A. Rozas, degà de la Facultat de Ciències Socials; Sílvia Mas, directora del Servei d'Idiomes, i Carmen Cortés, professora de la Universitat.

 

En breu

Comiat d’Anna Gornès, del Gabinet de la Presidència de l’IEC

Anna Gornès i Allès, menorquina, llicenciada en història de l'art per la Universitat de Barcelona i estudiant de doctorat sobre història, teoria i crítica de les arts: art català i connexions internacionals, ha tancat la seva estada professional a l’IEC, on, des del desembre del 2006 fins ara, havia cobert, en tasques de suplència, una baixa de maternitat.

Durant aquest temps, ha estat la responsable, dins del Gabinet de la Presidència, de coordinar la participació del president de l'IEC en actes dins i fora de la institució, i s'ha ocupat de preparar tot el procés de recepció de treballs als premis de l'Institut, del contacte amb els participants i els jurats i, finalment, d'organitzar l'acte de lliurament públic dels Premis Sant Jordi.

L’Anna es va acomiadar de l’equip del Gabinet de la Presidència el 16 de maig passat. Les seves companyes li van oferir un obsequi com a recordatori de la seva estada professional a l’IEC.


.
L'Anna, al centre, amb les seves companyes

 

Properes activitats

El pati de l'IEC acollirà el Concert del Centenari el proper 1 de juny

El proper divendres, 1 de juny, se celebrarà, a les 20 hores, al pati de l'IEC, el Concert commemoratiu del Centenari de l'Institut d'Estudis Catalans que se centrarà en mostrar una selecció de la creació musical catalana d'aquest darrer segle. S'hi inclouran, entre d'altres, peces d'Enric Morera, Eduard Toldrà, Enric Granados i Frederic Mompou. El plat fort de la vetllada musical serà l'estrena de la Simfonieta concertant, una peça musical creada expressament per a la celebració del Centenari de l'IEC pel mestre Joan Albert Amargós, que alhora dirigirà el concert i que, conjuntament amb el musicòleg Romà Escalas, director del Museu de la Música i membre de l'IEC, han escollit el repertori.

Els qui no puguin assistir al concert, el podran escoltar el proper 10 de juny a través de Catalunya Música, o en podran veure un ampli resum a Nydia, el programa que Televisió de Catalunya dedica a la música i a la dansa a l’entorn de la cobla, la sardana, els esbarts i les noves coreografies d’arrel tradicional.

Programa del concert:

 


.

Catalunya Ràdio emetrà el programa d’Antoni Bassas del divendres 1 de juny des de l’IEC

El matí de Catalunya Ràdio, el programa líder d’audiència de la ràdio a Catalunya, s’emetrà divendres vinent, 1 de juny, en directe des de la Sala Prat de la Riba de l’IEC. L’emissió es farà des de la seu de l’acadèmia catalana amb motiu del centenari i és una de les iniciatives de col·laboració desplegades per la ràdio nacional de Catalunya. El programa, dirigit i presentat per Antoni Bassas, serà obert al públic de 8 a 12 del matí.

La tertúlia del dia ha previst la participació del membre de l’IEC, l’escriptor Joan Francesc Mira, la periodista Patrícia Gabancho, Emili Teixidor i Anton Maria Espadaler. En el transcurs del programa, Antoni Bassas entrevistarà Salvador Giner, president de l’Institut, i el compositor i músic Joan Albert Amargós, que al vespre del mateix divendres primer de juny dirigirà el Concert del centenari.


En l’espai «Grans preguntes, grans respostes», intervindrà Ramon Alcoberro, membre de la Societat Catalana de Filosofia de l'IEC i, com a complement extraordinari de l’emissió, l’equip del programa oferirà un «Superenigmàrius», amb Màrius Serra. Aquest dia, s'atorgarà un exemplar –fins a un total de dotze– de la segona edició del Diccionari de la llengua catalana de l’IEC, el DIEC2, de recent publicació, als que encertin el popular joc de paraules d'entre els participants que acudeixin a seguir en directe el programa des de la seu de l’Institut, al carrer del Carme, 47, de Barcelona. El premi és una col·laboració del consorci editorial format Enciclopèdia Catalana i Edicions 62, que ha publicat el DIEC2.