Advertiment legal


Notícies

L'IEC diposita una ofrena floral a Rafael Casanova

El president de l'Institut d'Estudis Catalans, Salvador Giner, i altres membres de l'acadèmia nacional, davant del monument a Rafael Casanova, després de dipositar-hi l'ofrena floral, en la Diada de l'Onze de setembre.
Foto: Montse Catalan

 

Televisió de Catalunya estrena el documental IEC, cent anys de ciència i cultura catalanes, coproduït amb Orbita Max

La producció recull el testimoni dels presidents i de membres de totes les seccions de l'acadèmia catalana

El Canal 33 de Televisió de Catalunya (TVC) va estrenar el passat dijous, 20 de setembre, el documental IEC, cent anys de ciència i cultura catalanes, una setmana després de la inauguració de l'exposició del centenari de l'Institut. El documental, de cinquanta minuts, està coproduït per Orbita Max, que dirigeix el periodista Jordi Llompart, i TVC, amb el suport de l'IEC, en el marc de l'acord subscrit fa un any amb la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió (CCRTV), amb motiu de la celebració del primer segle de l'acadèmia catalana.

La coproducció explora el passat, el present i el futur de l'IEC, amb una visió que va més enllà de la cronologia històrica. Durant gairebé una hora, amb una curada selecció d'imatges pròpies i alienes i un fons musical exclusiu, es fa palès el paper de l'IEC en l'impuls d'iniciatives rellevants per al país i per a la preservació i difusió de la llengua, la ciència i la cultura catalanes, fins i tot durant les llargues etapes de clandestinitat, imposades per les dues dictadures del segle passat.

El fil conductor de la narració és guiat per l'historiador i membre de l'IEC Albert Balcells, coautor dels dos volums de la Història de l'Institut d'Estudis Catalans i assessor històric de la producció. També s'hi inclou el testimoni dels presidents i de membres de totes les seccions de l'acadèmia catalana, entre d'altres, la farmacèutica i botànica Creu Casas, que va morir el 20 de maig passat, uns mesos després de la gravació de l'entrevista.

Igualment, s'hi recullen manifestacions de personalitats de la societat i les institucions del país, com ara els expresidents de la Generalitat Jordi Pujol –que revela la divisió d'opinions que hi havia entre els components del seu primer Govern amb relació a l'IEC– i Pasqual Maragall, els escriptors Joan de Sagarra i Biel Mesquida, el periodista Vicent Partal o el catalanòfil alemany Till Stegmann.

Jordi Llompart és el productor executiu del documental, i Susi Marquès n'és la guionista i realitzadora. Per part de l'Institut, a més d'Albert Balcells, hi han col·laborat com a assessors el cap del Servei de Comunicació, Ramon Perelló, i el biòleg i historiador de la ciència Josep Maria Camarasa.

Recull de premsa:

Extracte del documental de l'IEC al You Tube (4 min.)

 

 

Més de cent investigadors d'arreu del món estudien a l'IEC el disseny científic dels instruments musicals

L'acadèmia acull el Simposi Internacional d'Acústica Musical, de periodicitat triennal

El Simposi Internacional d'Acústica Musical 2007 va incloure una vetllada amb música de cobla, al pati de l'IEC.
Foto: Montse Catalan

Més d'un centenar d'investigadors, procedents de vint-i-cinc països d'arreu del món, es van reunir del 9 al 12 de setembre, a la seu de l'IEC en el Simposi Internacional d'Acústica Musical 2007 (més conegut per la sigla en anglès ISMA 'International Symposium on Musical Acoustics'). Les jornades, de periodicitat triennal, van tenir enguany com a lema «El disseny científic d'instruments musicals: una eina per a preservar i millorar el nostre patrimoni musical», i van ser inaugurades per Salvador Giner, president de l'Institut.

El simposi va ser organitzat per un comitè encapçalat per l'enginyer industrial Joaquim Agulló, membre de l'IEC i catedràtic d'Enginyeria Mecànica de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), i va comptar amb el suport de l'acadèmia catalana, la International Commission for Acoustics (ICA), el Departament d'Enginyeria Mecànica de la Universitat Politècnica de Catalunya, la Sociedad Española de Acústica i l' Instituto de Acústica del CSIC. Durant quatre dies, es van presentar 109 comunicacions, elaborades amb la participació de 214 experts. El simposi es va celebrar immediatament després del 19è Congrés Internacional d'Acústica, que es va fer a Madrid.

La tenora, protagonista destacada

Una de les ponències va estar dedicada a l'optimització del disseny de la tenora, un projecte de recerca liderat per Joaquim Agulló, que l'IEC desenvolupa en col·laboració amb la UPC i el Laboratori d'Acústica de La Salle. El prototipus de la millora i modernització de l'instrument més característic del so de la cobla va presentar-se en societat en el concert antològic del Centenari, que es va celebrar al pati de l'Institut el passat mes d'abril.

La resta de comunicacions van cobrir tota mena d'instruments i temes. Una lliçó magistral, que va dur a terme un professor japonès, es va referir a «L'acústica de la Sagrada Família i les campanes de Gaudí», que són objecte d'una recerca conjunta de la UPC i de la Universitat de Kyushu (Japó).

«Darreres novetats del projecte de millora de la tenora», per Joaquim Agulló, catedràtic d’Enginyeria Mecànica de la UPC i membre de l'IEC
Intervenció de Joaquim Agulló en l'obertura de l'ISMA 2007:
Reportatge fotogràfic:

 

El president de l'Institut inaugura el IX Congrés Espanyol de Sociologia, el primer que se celebra a Catalunya

La cita ha reunit a Barcelona més de 1.000 experts procedents d'arreu de l'Estat

Salvador Giner va pronunciar la conferència inaugural del congrés
Foto: Montse Catalan

Més de mil sociòlegs procedents d'arreu del territori estatal es van reunir a Barcelona, des del 13 al 15 de setembre, amb motiu del IX Congrés Espanyol de Sociologia, el primer que se celebra a Catalunya i que ha tingut com a lema «Poder, cultura i civilització». A les jornades, impulsades per la Federació Espanyola de Sociologia (FES) –de la qual el president de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), el sociòleg Salvador Giner, n'és fundador i en va ser màxim mandatari– i per l'Associació Catalana de Sociologia, filial de l'IEC, hi ha col·laborat, entre altres, el mateix Institut.

Giner va pronunciar la conferència inaugural a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona (UB). El temari del congrés van incloure quatre àmbits de debat: el present i el futur de la societat laica; la ciutadania universal i el pluralisme cultural; enquestes i comunicació política, i la pobresa al món. Va cloure les jornades l'antropòleg i filòsof argentí Néstor García Canclini.

Conferència inaugural, a càrrec de Salvador Giner:

Reportatge fotogràfic:

 

Antoni Maria Badia i Margarit, president d'honor del Claustre de Doctors de la UB

És el primer cop que s'atorga aquesta distinció

Antoni Badia i Margarit, en una imatge d'arxiu
Foto: IEC

L'Assemblea del Claustre de Doctors de la Universitat de Barcelona (UB) ha nomenat el catedràtic i membre de l'IEC Antoni M. Badia i Margarit com a president honorari del Claustre de Doctors. Amb aquesta distinció, que s'atorga per primera vegada, es vol reconèixer la contribució a la Universitat per part catedràtic Badia i Margarit, primer rector de la UB en l'etapa democràtica.

Antoni Maria Badia i Margarit es va llicenciar en Filologia Romànica a la Universitat de Barcelona, on va exercir com a catedràtic de Gramàtica Històrica de la Llengua Espanyola i, el 1987, de Llengua Catalana. Va ser rector de la Universitat de Barcelona del 1978 al 1986. Professor visitant a Munic, Washington, etc., ha estat nomenat doctor honoris causa per diverses universitats, entre les quals, la Sorbona. Ha fet recerca en lingüística històrica i dialectologia. Així mateix, és autor, entre d'altres, de Gramática histórica catalana (1951, traduïda al català el 1981), Gramática catalana (1962), Llengua i cultura als Països Catalans (1964), La llengua dels barcelonins (1969), Gramàtica de la llengua catalana (1994) i Les Regles d'esquivar vocables i la «qüestió de la llengua» (1999). Ha rebut els Premis d'Honor de la Fundació Jaume I (1995) i de la Fundació Catalana per a la Recerca (1996), la Medalla al Mèrit Científic de l'Ajuntament de Barcelona (1999) i el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (2003).

 

Ricard Torrents, Premi Nacional de Cultura

El membre de l'IEC també va rebre la Creu de Sant Jordi el passat mes de juny

Ricard Torrents, assagista i membre de l'IEC, ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Pensament i Cultura Científica dels Premis Nacionals de Cultura d'enguany, per la seva obra Art, poder i religió: La Sagrada Família, en Verdaguer i en Gaudí. Torrents també va ser guardonat, el passat mes de juny, amb la Creu de Sant Jordi. 

D'altra banda, Dani Freixes, arquitecte i dissenyador d'interiors i responsable del disseny de l'exposició del Centenari de l'IEC, ha estat guardonat amb el Premi Nacional d'Arquitectura i Espai Públic.

 

L'Institut convoca programes de recerca per al 2008 per un total de cinc-cents mil euros

Les propostes han de ser presentades per la Presidència, per les seccions o per les societats filials abans del 28 de setembre

L'Institut d'Estudis Catalans (IEC) ha obert la convocatòria de programes de recerca per al trienni 2008-2010, amb un pressupost de cinc-cents mil euros per a l'any 2008. El finançament de les anualitats següents, 2009 i 2010, està condicionat per la signatura d'un nou contracte programa entre l'IEC i la Generalitat de Catalunya, ja que l'actual cobreix el quadrienni 2005-2008. Per a poder acollir-se als ajuts, els programes han de ser proposats per la Presidència o per alguna de les cinc seccions o de les vint-i-sis societats filials de l'acadèmia.

La convocatòria per al 2008-2010 va ser sancionada pel Consell Permanent de l'IEC, integrat pels membres de l'Equip de Govern i els presidents de les seccions, el 12 de juliol passat. El calendari aprovat estableix el 28 de setembre vinent com a data límit per a la presentació de programes. Les bases també determinen que el director o directora de l'equip de recerca és, habitualment, un membre de l'IEC i que, en cas de no ser-ho, «la secció nomenarà un membre com a ponent, el qual respondrà davant l'Institut en tot moment de l'execució del programa».

A l'hora de prioritzar la decisió sobre els ajuts per als programes de recerca, «a més dels criteris generals d'excel·lència, rigor, catalanitat i oportunitat», se'n tindran en compte d'altres, com ara que l'IEC en sigui l'executor principal, l'expectativa d'una contribució molt notable a l'avenç del coneixement en una determinada disciplina, la possible rendibilitat social i que contribueixi a la formació d'especialistes que manquen en els territoris de llengua i cultura catalanes.

Actualment, l'IEC té vigents un total de setanta-set programes de recerca: vint-i-un d'adscrits a la Secció Històrico-Arqueològica, disset a la Secció Filològica, quinze a la Secció de Ciències Biològiques, dotze a la Secció de Filosofia i Ciències Socials, vuit a la Secció de Ciències i Tecnologia, tres de compartits per aquesta última i la de Ciències Biològiques, i un programa general.

Programes de recerca vigents:

 

Nous locals per fer front a les necessitats de creixement de l'acadèmia catalana

Sumen sis-cents quaranta metres quadrats i estan ubicats a l'illa d'En Robador, prop de la Casa de Convalescència, al centre de Barcelona

Visita del president de l'IEC i representants de la promotora a les noves instal·lacions
Foto: Montse Catalan

L'IEC ha adquirit quatre locals que formen una unitat física, amb un total de sis-cents quaranta metres quadrats, i dues places d'aparcament, a l'edifici en construcció situat a l'illa d'En Robador, molt a prop de la Casa de Convalescència, seu de l'acadèmia catalana. Es tracta d'una actuació urbanística, promoguda per Foment de Ciutat Vella, que constituirà un nou nucli d'habitatges, activitats econòmiques i socioculturals al cor mateix del barri del Raval de Barcelona: al mateix indret s'hi ubicarà, entre d'altres, un hotel de quatre estrelles i la futura seu de la Filmoteca de Catalunya, amb tots els fons documentals.

La compravenda va ser signada el passat 24 de juliol entre Salvador Giner, president de l'IEC, i Pedro Parra, en nom de l'empresa Qualitat Habitatge Social, SA, que pertany al sindicat UGT. L'IEC ha adquirit el conjunt de locals i places d'aparcament per 1.275.000 euros, amb el compromís de l'empresa venedora de completar l'operació abans del 31 de desembre de l'any en curs.

L'adquisició dels nous locals, que va ser sotmesa a l'aprovació del Ple de l'IEC de l'11 de juny passat, servirà per a fer front a les necessitats d'espai que imposa la dinàmica de creixement que viu l'acadèmia catalana des de fa mesos, particularment gràcies a la signatura del contracte programa 2005-2008 amb el Govern de la Generalitat de Catalunya, que garanteix la continuïtat dels ingressos a l'IEC.

És previst que pròximament els responsables de l'IEC delimitin els usos que s'atorgaran als nous locals, per tal de fer-ne l'acomodació interior corresponent, en coherència amb la destinació que es vulgui donar als altres espais disponibles en la zona, és a dir, la Casa de Convalescència i les instal·lacions del carrer de Maria Aurèlia Capmany, que actualment acullen, entre d'altres, les societats filials.

Van ser presents a l'acte de signatura Antoni Riera, vicepresident de l'IEC; Joan Vilà-Valentí, de la Secció de Filosofia i Ciències Socials; Ramon Corbella, gerent, i Marc Alcalà, cap del Servei de Recursos Humans i Serveis Generals, i, per l'empresa venedora, Manel Fraixedas, gerent, i Ángeles Combarro, cap de Comercial. Després de la signatura, els assistents van visitar les obres guiats per l'arquitecte Martí Sánchez.  

Reportatge fotogràfic:

 

La Fundació Mercè Rodoreda, de l'IEC, i la Generalitat donen el tret de sortida a l'Any Rodoreda

S'organitzaran exposicions, espectacles, rutes literàries, actes acadèmics i activitats educatives

D'esquerra a dreta, Joaquim Molas, Joan Manuel Tresserras, Salvador Giner, Josep Bargalló i Oriol Izquierdo
Foto: IRL

El passat 19 de juliol, la Fundació Mercè Rodoreda de l'Institut d'Estudis Catalans, el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya i l'Institut Ramon Llull van signar un conveni de col·laboració per a impulsar el 2008 la celebració de l'Any Rodoreda. A l'acte hi van ser presents Salvador Giner, president de l'IEC i de la Fundació; Joan Manuel Tresserras, conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació; Josep Bargalló, director de l'Institut Ramon Llull, i Joaquim Molas, membre de l'IEC i de la comissió tècnica de la Fundació Mercè Rodoreda.

Per a commemorar el centenari del naixement de l'escriptora, figura singular de la literatura i la cultura catalanes contemporànies, s'ha organitzat un conjunt d'activitats arreu de Catalunya que inclouen exposicions, espectacles, actes acadèmics, rutes literàries, produccions audiovisuals i literàries i activitats educatives. L'Institut Ramon Llull s'encarregarà d'organitzar i coordinar les activitats a l'exterior. 

Un programa ambiciós

El tret d'inici de l'Any Rodoreda serà el mes d'octubre vinent amb l'adaptació que es podrà veure al Teatre Nacional de Catalunya (TNC) de l'obra La plaça del Diamant, a càrrec de Josep M. Benet i Jornet. Aquesta no serà l'única estrena al TNC relacionada amb l'Any Rodoreda, ja que durant la roda de premsa es va anunciar l'estrena l'any 2008 de la versió teatralitzada d'Aloma.

D'altra banda, el Grup 62 editarà les obres completes de l'autora. A més a més, hi ha prevista per al mes de març de 2008 l'Exposició sobre l'Univers Rodoreda al Palau Robert. La Biblioteca de Catalunya acollirà l'Exposició de Traduccions de l'Obra de Mercè Rodoreda, que contindrà obres originals i material gràfic. L'obra de l'autora s'ha traduït a  vint-i-nou llengües, a les quals pròximament s'incorporarà el sard, segons van informar Josep Bargalló i Joaquim Molas.

Quant a les activitats educatives, el conseller Tresserras va anunciar un pla per a portar l'Any Rodoreda als alumnes d'educació primària i secundària. En aquest sentit, va assenyalar que s'ha encarregat a Marta Nadal, professora de secundària i experta en l'obra de Rodoreda, la preparació del material pedagògic que ja es començarà a utilitzar en el proper curs acadèmic 2007-2008.

Actes acadèmics

Pel que fa als actes acadèmics, al setembre del 2008 hi haurà el Congrés Internacional sobre Mercè Rodoreda, en el qual participaran les diferents universitats catalanes, i s'ha previst una trobada de traductors, coordinada pel membre de l'IEC Joaquim Mallafrè.

 
Pàgina inicial del web creat per a difondre l'Any Rodoreda

En l'àmbit internacional, el director de l'Institut Ramon Llull va anunciar tres línies d'actuació: d'una banda, es portaran a l'exterior les activitats que s'organitzin a Catalunya; de l'altra, les activitats pròpies que s'organitzin a l'exterior, i, finalment, les reedicions de traduccions i les noves traduccions de l'obra de Mercè Rodoreda.

Entre les activitats internacionals, Josep Bargalló va informar que, coincidint amb la Fira de Frankfurt, del 10 al 14 d'octubre propers, es farà l'anunci internacional de l'Any Rodoreda. Així mateix, és previst que durant la Fira es reparteixin exemplars de la traducció a l'alemany de La plaça del Diamant.

D'altra banda, hi haurà una trobada d'experts a Nova York i unes jornades sobre l'obra de l'escriptora a la Universitat de París IV. També a París, l'IRL ha organitzat l'exposició «Mercè Rodoreda: una poètica de la memòria», que es podrà veure a la Maison de la Catalogne.

En l'àmbit més popular, la tradicional engalanada dels carrers durant la Festa Major de Gràcia de l'any 2008 tindrà com a tema principal l'univers Rodoreda i oferirà espais i activitats especials dedicats a la vida i l'obra de l'escriptora. Així mateix, s'ha previst la creació de l'Espai Mercè Rodoreda a Romanyà de la Selva –vila on es va instal·lar l'escriptora després de l'exili i on va romandre fins a la mort– i d'unes rutes literàries a partir de la seva obra a Barcelona, Romanyà de la Selva i a les ciutats més representatives de l'exili.

A fi de difondre la celebració de l'Any Rodoreda, es va crear el web www.anyrodoreda.cat.

 

Experts internacionals reunits a l'IEC proposen «reconstruir el significat de la dignitat humana» adaptant-lo al món globalitzat  

En la tercera sessió del projecte de recerca que coordina l'acadèmia per encàrrec de la UAI

Foto de grup al claustre de l'IEC, amb el director del projecte, Guy Stroumsa, en primera fila (amb corbata vermella)
Foto: Jordi Pareto

Experts de diverses disciplines d'arreu del món es van reunir els dies 16 i 17 de juliol a l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) per intentar «reconstruir el significat de la dignitat humana» en el món globalitzat. La seu de Barcelona de l'acadèmia catalana va acollir la tercera sessió de treball del projecte de recerca sobre la dignitat humana, que coordina l'IEC, per encàrrec de la Unió Acadèmica Internacional (UAI), de la qual l'acadèmia catalana forma part des del 1922.

En les jornades de Barcelona es van abordar les perspectives jurídiques i filosòfiques del concepte de dignitat. En la reunió que es va celebrar el 26 de juny passat a l'Acadèmia del Regne del Marroc, a Rabat, se'n van analitzar els aspectes sociològics, ètics i bioètics. En la primera de les reunions, celebrada a Jerusalem el desembre del 2006, se'n van debatre els àmbits històrics i religiosos.

El president de l'IEC, Salvador Giner, va inaugurar la sessió i va donar la benvinguda als assistents. Els codirectors del projecte, Guy Stroumsa, delegat adjunt de la UAI, professor de la Universitat Hebrea de Jerusalem i membre de l'Acadèmia Hebrea de les Ciències i les Humanitats, i Markus Düwell, de l'Institut Ètic de la Universitat d'Utrech, van fer la introducció al projecte i el resum de les jornades de Rabat.

Debat obert i intercultural

Düwell va subratllar que «el que hem de tenir en compte en un futur pròxim és com les diferents tradicions de pensament poden confluir en un debat profitós juntament amb les discussions actuals sobre la rellevància moral i política de la dignitat humana, i com aquest debat pot obrir-se a la interculturalitat i que no sigui només una qüestió entre intel·lectuals occidentals». «El concepte modern de dignitat està connectat amb la idea del valor inalienable de cada individu, té una pretensió universal i compleix la funció justificadora en el discurs dels drets humans.»       

Durant la jornada del matí, van presentar ponències l'exconseller d'Educació i Universitats de la Generalitat de Catalunya, Joan M. del Pozo; el filòsof Jaume de Puig; el vicepresident de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l'IEC, Pere Lluís Font, i Richard Curtis Dean, de la Universitat Nord-americana de Beirut. Salvador Giner i el president d'honor de la UAI, Agostino Paravicini, van presidir les sessions.

Ernesto Garzón Valdés, en un moment de la reunió; en primer terme, Josep Guitart

A la tarda es van analitzar les perspectives fenomenològiques, els límits de la dignitat humana i la rellevància moral del concepte, en les sessions coordinades per Guy Stroumsa i per Josep Guitart, membre de l'IEC i representant de l'acadèmia catalana a la UAI. Els ponents van ser Rudi Visker, de la Universitat Catòlica de Lovaina (Bèlgica); Ralf Stoecker, de la Universitat de Postdam (Alemanya); Jean-Pierre Wils, de la Universitat de Nimega (Països Baixos), i Ernesto Garzón Valdés, de la Universitat Johannes Gutenberg de Magúncia (Alemanya).

El segon dia es va tractar la dignitat humana com a marc de les regulacions internacionals i com a base de la ciutadania i es van analitzar els conflictes legals i polítics moderns sobre la dignitat. Les ponències van ser a càrrec de Stephanie Hennette-Vauchez, de la Universitat de París; Francisco Laporta, de la Universitat Autònoma de Madrid; Norbert Campagna, del Lycée de Garçons Esch-sur-Alzette (Luxemburg); la filòsofa Victòria Camps, de la Universitat Autònoma de Barcelona; Sigrid Graumann, de l'Institut Mensch, Ethik und Wissenschaft, i Bensalem Himmich, de la Universitat de Rabat (Marroc).

Antecedents i previsions

Els antecedents d'aquest projecte de recerca internacional arrenquen de la 78a Assemblea General de la UAI, celebrada al maig del 2004 a la seu de Barcelona de l'IEC. Un dels tallers internacionals que s'hi van dur a terme, coordinat per l'aleshores vicepresident de l'Institut, Salvador Giner, amb la col·laboració de Giovanni Filoramo, d'Itàlia, i Guy Stroumsa, va tenir, precisament, com a eix central «La dignitat de la persona i els drets humans».

Després de les sessions de Jerusalem, Rabat i Barcelona, l'última reunió se celebrarà a Linköping (Suècia), a primers de novembre d'enguany, en el marc de les Conferències de Recerca de la Fundació Europea de la Ciència (ESF), on s'extrauran les conclusions finals i s'editarà un corpus, patrocinat i dirigit per la UAI, que reflectirà el coneixement actual sobre les dimensions naturals, històriques i culturals del concepte de dignitat humana i, alhora, obrirà noves vies de recerca vers la interculturalitat.

La iniciativa és un programa internacional d'investigació, d'abast multidisciplinari, avalat per la UNESCO i finançat per la Fundació Europea de la Ciència. El projecte, que porta per títol «Els camins de la dignitat humana: de les tradicions culturals a un nou paradigma», té per objectiu analitzar les principals concepcions de la persona com a ésser portador de valors universals superiors i mereixedor sempre de respecte, tal com apareixen en les diverses grans civilitzacions, sovint més enllà del marc constitucional establert per les declaracions oficials dels drets de l'home i del ciutadà.

Entrevista a Ernesto Garzón:
«Tot el que es faci perquè els exdictadors argentins i els seus còmplices no dormin tranquils em sembla bé»

El projecte sobre la dignitat humana: un debat enriquidor i aclaridor, per Josep-Maria Terricabras

Reportatge fotogràfic:

 

Joan Martí i Castell pronuncia la conferència inaugural de les XXI Jornades Internacionals per a Professors de Català

El president de la Secció Filològica va parlar sobre els cent anys de l'acadèmia catalana

Joan Martí i Castell, en el transcurs de la seva conferència

Joan Martí i Castell, president de la Secció Filològica de l'IEC, va pronunciar la conferència inaugural de les XXI Jornades Internacionals per a Professors de Català, que es van celebrar, a Barcelona, del 23 al 26 de juliol, organitzades per l'Institut Ramon Llull (IRL). La conferència va versar sobre els cent anys d'història de l'IEC.

Les jornades estaven adreçades fonamentalment als professionals docents de llengua, literatura i cultura catalanes de la xarxa de l'IRL. Actualment hi ha cent catorze universitats d'arreu del món on s'ensenya català, a llocs tan allunyats com l'Iran (Universitat de Teheran) o Austràlia (Universitat La Trobe). La cloenda va ser a càrrec del conseller de la Vicepresidència de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, i de l'enigmista Màrius Serra, que va manifestar que els participants a les jornades «són la nostra ambaixada cultural fixa en el territori on exerceixen la tasca docent».

«L'Institut d'Estudis Catalans, cent anys després», per Joan Martí i Castell:

 


En breu

La CCEPC, Premi Nacional de Patrimoni Cultural

La Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana (CCEPC), entitat hostatjada a la seu de l'IEC, ha estat guardonada amb el Premi Nacional de Cultura de Patrimoni.

La cerimònia de lliurament tindrà lloc el proper 24 de novembre al Teatre Fortuny de Reus.

.

Es presenta a l'IEC un curs de locució aplicat a la publicitat

La Sala Prat de la Riba de l'IEC va ser el lloc escollit, el passat dimecres, 19 de setembre, per a la presentació del curs de locució aplicat a la publicitat que organitza el Departament de Filologia Catalana de la Universitat Autònoma de Barcelona i la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió, amb la col·laboració de la Secció Filològica de l'IEC.

El curs, que se celebrarà del 20 d'octubre a 27 de març, pretén garantir el nivell lingüístic homogeni dels locutors i la qualitat lingüística de la publicitat emesa. Les persones que superin el curs formaran part d'una borsa de locutors professionals d'anuncis en català.

Més informació

 

Properes cites

La SCEH col·labora en el III Congrés per a l'estudi del jueus en territoris de parla catalana

La Societat Catalana d'Estudis Històrics (SCEH), filial de l'IEC, col·labora en l'organització del III Congrés per a l'estudi dels jueus en territoris de parla catalana que se celebrarà els propers 15, 16, 17 i 18 d'octubre.

Les sessions tindran lloc a Perpinyà (15 i 16 d'octubre) i a Barcelona (17 i 18 d'octubre).

Tríptic del congrés:

 

.

La Societat Catalana d'Ordenació del Territori convoca un cicle sobre gestió territorial


La Societat Catalana d’Ordenació del Territori (SCOT), filial de l'IEC, organitza el cicle "L'escala supralocal: els reptes, les propostes, els ens i els instruments de la gestió territorial", que s'emmarca dins dels actes del Centenari.

Tríptic del cicle: