Número 260
setembre 2021

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

El nou Equip de Govern de l'IEC celebra el primer Ple

El passat 15 de setembre va tenir lloc el primer Ple del nou Equip de Govern de l’IEC, encapçalat per Teresa Cabré, Maria Corominas, Marta Prevosti i Àngel Messeguer.

En aquest primer Ple es va parlar, entre altres temes, de la creació de la Comissió d’Igualtat, que es va aprovar a la reunió del Consell Permanent del dia 9 de setembre, i que té per objecte impulsar l’equilibri de gènere i sensibilitzar tots els col·lectius de l’IEC en el foment de les polítiques d’igualtat.

El Ple va finalitzar amb un acte d’homenatge a Joan Triadú i Font en l’any del seu centenari. Teresa Cabré va afirmar que Triadú «era conegut com a crític literari, pedagog i activista cultural» i va parafrasejar Eva Piquer, que en una entrevista a Triadú va comentar que era «d’aquell tipus de persones que tot país necessita per tirar endavant». I va reblar: «Triadú va ser una figura imprescindible del redreçament cultural català de la segona meitat del segle XX».

Cabré va fer esment d’una de les qualitats de Triadú: «Una d’elles és que tenia molt clar el paper que havia de fer el mestre: ha de ser una persona de cultura, de cultura general, que s’interessi per tot, que no sigui especialista i encara menys erudita. Un mestre que no llegeix llibres ni diaris i que no té una curiositat intel·lectual no serà mai un bon mestre. Si el mestre és un bon mestre de capçalera, recuperarà el prestigi que havia tingut».

Cabré va finalitzar la seva intervenció esmentant el gran servei que Triadú va fer a l’Institut, atès que va ser membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials des del 1979, fundador i president de la Societat Catalana de Pedagogia i també president de la Secció de Filosofia i Ciències Socials des del 1988 fins al 1992. «Era imprescindible que l’Institut també li retés un homenatge», va assegurar.

La presentació de l’acte d’homenatge va ser a càrrec de Jaume Guillamet Lloveras, president de la Secció de Filosofia i Ciències Socials, amb un text de títol: Joan Triadú, pedagog, comunicador i figura de l’Institut d’Estudis Catalans. «Avui s’homenatja a qui va ser un dels membres més importants en la recuperació plena de l’activitat en els anys immediatament posteriors a la instauració de la democràcia», va assegurar a l’inici de la seva xerrada.

Guillamet també va subratllar una dimensió de Triadú «de la qual es parla sempre a propòsit de les seves nombroses activitats però que, a parer meu, potser no es destaca prou. Triadú no va ser periodista però va fer molt de periodisme. Va ser el que abans s’anomenava publicista. Avui diríem que Triadú tenia vocació de comunicador, feia de la comunicació un instrument potent. Ell va ser promotor, redactor i editor de revistes i diaris, des d’Ariel fins al diari Avui, passant per Serra d’Or. Estava sempre a punt per promoure els seus ideals i activitats».

Antoni Tort i Bardolet, catedràtic de la Universitat de Vic, va parlar sobre Joan Triadú o la pedagogia vertebradora; Maria del Carme Bernal i Creus, professora emèrita de la Universitat de Vic, va parlar sobre L’educació literària d’infants i joves: el diàleg entre Joan Triadú i Carles Riba. I la crua realitat; Montserrat Barcadí i Tomàs, catedràtica de la Universitat Autònoma de Barcelona i membre de la Secció Històrico-Arquelògica de l’IEC, va fer el discurs Joan Triadú, lector i (pre)escriptor i Joan Martí i Castell, professor emèrit de la Universitat Rovira i Virgili i membre de la Secció Filològica de l’IEC, va tancar l’acte amb la conferència Joan Triadú, en defensa de la llengua catalana.

Notícies

* Teresa Cabré pren possessió de la Presidència de l'IEC

* Teresa Cabré: «L'IEC és un pilar de la identitat catalana, per això actuarem amb sentit de servei, independència i lleialtat al país»

* El nou Equip de Govern de l'IEC celebra el primer Ple

* La Societat Catalana d'Economia inicia el curs amb l'exposició «Dones economistes» i una conferència de Joan Tugores

* Els Premis Crítica Serra d'Or reconeixen tres treballs vinculats a l'IEC

* La 6a Nit de la Biologia reconeix els professionals i treballs que més han contribuït a les ciències biològiques del 2020

* L'IEC, present a la 39a edició de la Setmana del Llibre en Català

* L'enginyer Ramon Sans proposa un pacte territorial per les energies renovables

* El concert «Villancets, tons, cantata i sarsuela, del segle XVII al XVIII a Catalunya» clou el cicle Música al claustre de l'IEC

* La consellera Geis destaca el paper de la sociologia en situacions de crisi, durant la inauguració del Congrés de l'European Sociological Association

* Teresa Jordà, a la inauguració del curs 2021-2022 de la ICEA: «Catalunya necessita emprendre el camí de la revolució verda»


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa