Número 260
setembre 2021

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

La consellera Geis destaca el paper de la sociologia en situacions de crisi, durant la inauguració del Congrés de l'European Sociological Association

L’Institut d’Estudis Catalans (IEC) va ser la seu principal i de comandament del XV Congrés Europeu de Sociologia, organitzat per l’European Sociological Association (ESA), que es va celebrar del 31 d’agost al 3 de setembre. La pandèmia va obligar a organitzar gairebé tot l’esdeveniment en format virtual, però l’IEC va ser l’escenari triat per a la inauguració. La consellera de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, Gemma Geis, va participar en aquest acte, celebrat el dimarts 31 d’agost. La cerimònia també va comptar amb les intervencions de Joandomènec Ros, president de l’IEC; Marta Soler Gallart, presidenta de l’ESA, i Teresa Sordé Martí, coordinadora del Comitè Organitzador Local del Congrés.

El president de l’IEC, Joandomènec Ros, va donar la benvinguda als assistents i va celebrar que el congrés tingués lloc a l’Institut, ja que es tracta d’una cita per a debatre i compartir els darrers avenços en sociologia. Seguidament, va donar la paraula a Teresa Sordé, que va subratllar la importància d’aquesta disciplina per a analitzar situacions de crisi com la que ha provocat la pandèmia. També va reivindicar el caràcter internacional de la trobada, en la qual participen «voluntaris de tot el món».

Marta Soler també va fer referència a la situació creada per la COVID-19 i va recordar que «en un principi es va excloure les persones més grans de rebre tractaments i, quan els sociòlegs europeus s’hi van pronunciar en contra —perquè la decisió atemptava contra els valors de la democràcia i contra la llei dels mateixos països on es defensava—, aquest posicionament es va corregir». Va concloure que, en casos com aquest, «la sociologia és ara més necessària que mai».

La consellera Gemma Geis va aprofitar la seva intervenció per a apuntar alguns dels reptes als quals s’enfronta el món actual, com les conseqüències de la pandèmia o la situació de control i vulneració de drets que pateixen ciutadans de països com l’Afganistan. En aquest sentit va subratllar la importància de la sociologia com a eina per a «reflexionar» i va defensar «la universitat i el talent» com a vies més adients per a millorar la recerca i buscar la manera de viure en una societat més ben preparada i «més resilient».

Amb el lema «Sociologic knowledge for alternative futures», la trobada ha aconseguit un rècord de participació, amb gairebé quatre mil persones inscrites. Entre els participants hi ha hagut ponents internacionals d’alt nivell, com Federico Mayor Zaragoza, exdirector general de la UNESCO, o Alondra Nelson, directora adjunta de Ciència i Societat de l’Oficina de Política Científica i Tecnològica de la Casa Blanca i membre de l’Institute for Advanced Study in Princeton dels Estats Units.

Notícies

* Teresa Cabré pren possessió de la Presidència de l'IEC

* Teresa Cabré: «L'IEC és un pilar de la identitat catalana, per això actuarem amb sentit de servei, independència i lleialtat al país»

* El nou Equip de Govern de l'IEC celebra el primer Ple

* La Societat Catalana d'Economia inicia el curs amb l'exposició «Dones economistes» i una conferència de Joan Tugores

* Els Premis Crítica Serra d'Or reconeixen tres treballs vinculats a l'IEC

* La 6a Nit de la Biologia reconeix els professionals i treballs que més han contribuït a les ciències biològiques del 2020

* L'IEC, present a la 39a edició de la Setmana del Llibre en Català

* L'enginyer Ramon Sans proposa un pacte territorial per les energies renovables

* El concert «Villancets, tons, cantata i sarsuela, del segle XVII al XVIII a Catalunya» clou el cicle Música al claustre de l'IEC

* La consellera Geis destaca el paper de la sociologia en situacions de crisi, durant la inauguració del Congrés de l'European Sociological Association

* Teresa Jordà, a la inauguració del curs 2021-2022 de la ICEA: «Catalunya necessita emprendre el camí de la revolució verda»


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa