Número 260
setembre 2021

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

L'enginyer Ramon Sans proposa un pacte territorial per les energies renovables

La Secció de Ciències i Tecnologia (SECCT) de l’IEC va reprendre les activitats del curs 2021-2022 amb la conferència «La transició energètica del segle XXI (TE21): llums i ombres», a càrrec de l’enginyer industrial Ramon Sans. L’acadèmic i enginyer Jaume Miranda va presentar el conferenciant, que durant molts anys va ser director tècnic de la multinacional catalana Girbau. La tesi de Sans és que la transició energètica és totalment viable a Catalunya si hi ha voluntat política.

Sans va començar la xerrada mostrant la seva preocupació respecte a la transició energètica (TE), atès que «cada vegada hi ha més ombres». «Si no actuem urgentment, en pocs anys les planes, les muntanyes i el planeta dansaran contents que aquests inquilins indesitjables hàgim desaparegut», va declarar contundentment.

L’enginyer va manifestar que els sistemes de generació i de consum actuals perjudiquen greument el planeta. A Catalunya obtenim els usos finals de l’energia cremant combustibles fòssils. Per a una TE, però, cal aprofitar l’energia elèctrica produïda, sobretot, pel Sol i el vent. Sans veu quatre desavantatges en el sistema actual: l’escassedat, els costos elevats, entre un 65 % i un 75 % de pèrdues, i el clima i la salut. Per contra, només hi identifica un avantatge, la facilitat per a l’emmagatzematge. En canvi, amb les energies renovables, el llistat s’inverteix: «Tindríem abundància, energies gratuïtes, sense pèrdues, i clima i salut, però és més difícil d’emmagatzemar». 

«Per a mantenir el nivell de confort actual caldrien prop de mil persones pedalant per a cadascú de nosaltres». Amb aquest argument el conferenciant va justificar que fem un abús clar de l’energia: «El primer que ens cal és aprendre a usar en lloc d’abusar». A més a més, les energies renovables també comporten zero contaminació. El model TE21 de Sans demostra que una transició cap a l’energia 100 % renovable és viable econòmicament, energèticament, territorialment i climàticament. 

El ponent va assegurar que a Catalunya ho tenim molt bé per fer la TE, ja que només cal ocupar l’1,61 % del territori i, a més, després d’haver fet la inversió inicial, recuperaríem més de 200.000.000.000 € el 2040: «La transició es paga sola». Barcelona, en canvi, necessita un 93,34 % del territori, i no pot fer la TE per ella sola. «És un territori deficitari de superfície, és per això que convé un acord amb els veïns». Va ser aquí quan Sans va subratllar la importància de posar en marxa un pacte territorial: «L’hauríem hagut de fer fa anys». Tanmateix, l’enginyer entén que hi hagi comarques que no vulguin implantar els aerogeneradors eòlics: «Cal informar-ne la gent. Si ve una empresa de fora, ens queixarem. Si els posem nosaltres, potser els respectarem més».

Comarques com l’Alt Empordà o la Segarra poden ser claus per a la transició energètica del país. «Aquestes comarques que cedeixen energia se les ha de compensar, però no s’hi treballa». Vist el model TE21, el ponent es va preguntar si queden excuses per a no dur a terme la transició energètica, però va remarcar que no n’hi haurà prou calcant el sistema actual: «Cal canviar els models econòmic, polític i social». Sans busca una transició «distribuïda i participada» amb un premi important: el clima.

Com a conclusió, l’enginyer va destacar que «no es tracta d’un problema energètic, sinó de supervivència», causat per haver invertit l’ordre de valors entre les persones, els recursos i els diners. Per acabar, va sentenciar que «el col·lapse és evitable».

Les activitats de la SECCT continuaran el 30 de setembre amb la represa del cicle Dijous de ciència 2021. El ponent serà Josep Maria Martorell que reflexionarà sobre el paper de les infraestructures en el sistema d’R+D.

Podeu veure el vídeo aquí.

Notícies

* Teresa Cabré pren possessió de la Presidència de l'IEC

* Teresa Cabré: «L'IEC és un pilar de la identitat catalana, per això actuarem amb sentit de servei, independència i lleialtat al país»

* El nou Equip de Govern de l'IEC celebra el primer Ple

* La Societat Catalana d'Economia inicia el curs amb l'exposició «Dones economistes» i una conferència de Joan Tugores

* Els Premis Crítica Serra d'Or reconeixen tres treballs vinculats a l'IEC

* La 6a Nit de la Biologia reconeix els professionals i treballs que més han contribuït a les ciències biològiques del 2020

* L'IEC, present a la 39a edició de la Setmana del Llibre en Català

* L'enginyer Ramon Sans proposa un pacte territorial per les energies renovables

* El concert «Villancets, tons, cantata i sarsuela, del segle XVII al XVIII a Catalunya» clou el cicle Música al claustre de l'IEC

* La consellera Geis destaca el paper de la sociologia en situacions de crisi, durant la inauguració del Congrés de l'European Sociological Association

* Teresa Jordà, a la inauguració del curs 2021-2022 de la ICEA: «Catalunya necessita emprendre el camí de la revolució verda»


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa