Número 260
setembre 2021

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

La Societat Catalana d'Economia inicia el curs amb l'exposició «Dones economistes» i una conferència de Joan Tugores

La Societat Catalana d’Economia (SCE), filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), va donar el tret de sortida al curs 2021-2022 el dimarts 21 de setembre. Ho va fer amb la inauguració l’exposició «Dones economistes», que anà a càrrec de la presidenta de l’IEC, Teresa Cabré, i del conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya, Jaume Giró, i amb la conferència «Un nou Bretton Woods després de la pandèmia?», impartida pel catedràtic d’economia i exrector de la Universitat de Barcelona Joan Tugores Ques.

Teresa Cabré va obrir l’acte i va manifestar que «és molt gros que gent que hem treballat en el món acadèmic no hàgim sentit mai els noms d’aquestes dones fins avui. Imagineu el camí que ens queda per a la seva visibilització». «L’exposició demostra que les dones formen part del teixit que ha construït aquest país», va destacar la presidenta, que va felicitar els organitzadors.

L’acte va comptar amb les intervencions d’Eduard Arruga, president de la SCE, i d’Ester Oliveras, membre de la Junta de Govern i presidenta de la Comissió d’Economia de la Igualtat i Diversitat del Col·legi d’Economistes de Catalunya. El conseller Giró va fer la clausura de la inauguració i va recordar una de les protagonistes de la mostra: Muriel Casals, que «sempre deia que ens calia una hisenda pròpia, i jo, com a conseller, ho tinc clar». Així mateix, va posar de manifest els tres desafiaments més grans que considera que la humanitat ha de resoldre durant aquesta dècada: l’emergència climàtica, les desigualtats socials i, finalment, la discriminació de gènere. «El dia que puguem inaugurar una exhibició com aquesta sense que sigui notícia ho haurem aconseguit», va sentenciar.

La mostra consisteix en vint-i-dos panells que glossen les trajectòries de dones economistes: deu d’estrangeres i dotze de catalanes. La SCE, amb la col·laboració de la Secretaria Científica de l’IEC, es va adherir a aquesta iniciativa del Col·legi d’Economistes de Catalunya a fi d’ampliar l’exposició amb totes les economistes catalanes biografiades en el Diccionari d’economistes catalans, editat recentment per la SCE, que són: Maria Baldó i Massanet, Muriel Casals i Couturier, Micaela Chalmeta, Gabriela Dalla-Corte i Caballero, Emilia Hazelip, Elsa Hoërler Nier, Regina Lamo Jiménez, Carme Massana i Calvete, Maria Pi i Ferrer, Mercè Sala Schnorkowski, Maria del Carme Vehils i Grau-Bolívar i Inmaculada Fernández de Retuerto. L’exhibició es podrà visitar fins al dijous 21 d’octubre a la seu de l’IEC.

Per acabar la inauguració del curs de la SCE, va tenir lloc la conferència «Un nou Bretton Woods després de la pandèmia?», en la qual Joan Tugores va intentar posar llum sobre el futur de la globalització després de la COVID-19 i sobre els canvis en les seves regles que serien desitjables o possibles.

Notícies

* Teresa Cabré pren possessió de la Presidència de l'IEC

* Teresa Cabré: «L'IEC és un pilar de la identitat catalana, per això actuarem amb sentit de servei, independència i lleialtat al país»

* El nou Equip de Govern de l'IEC celebra el primer Ple

* La Societat Catalana d'Economia inicia el curs amb l'exposició «Dones economistes» i una conferència de Joan Tugores

* Els Premis Crítica Serra d'Or reconeixen tres treballs vinculats a l'IEC

* La 6a Nit de la Biologia reconeix els professionals i treballs que més han contribuït a les ciències biològiques del 2020

* L'IEC, present a la 39a edició de la Setmana del Llibre en Català

* L'enginyer Ramon Sans proposa un pacte territorial per les energies renovables

* El concert «Villancets, tons, cantata i sarsuela, del segle XVII al XVIII a Catalunya» clou el cicle Música al claustre de l'IEC

* La consellera Geis destaca el paper de la sociologia en situacions de crisi, durant la inauguració del Congrés de l'European Sociological Association

* Teresa Jordà, a la inauguració del curs 2021-2022 de la ICEA: «Catalunya necessita emprendre el camí de la revolució verda»


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa