Número 250
octubre 2020

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Se celebra en línia la XVII Jornada de la Societat Catalana de Terminologia de l’IEC

El dijous 22 d’octubre es va celebrar de manera virtual la XVII Jornada de la Societat Catalana de Terminologia (SCATERM), filial de l’IEC. Enguany, la jornada estava dedicada a la terminologia dels diccionaris generals des d’una doble perspectiva: quina terminologia contenen i quina terminologia utilitzen en les definicions dels termes.

La presidenta de la SCATERM, Ester Bonet, va lamentar que la jornada no s’hagués pogut celebrar en la data prevista, el passat 28 de maig, a causa de la crisi sanitària que estem patint. M. Teresa Cabré, presidenta de la Secció Filològica de l’IEC, va ser l’encarregada de donar la benvinguda a l’acte: «Aquesta jornada causa especial interès perquè entra al cor de les nostres discussions, quan considerem si determinades paraules han d’entrar al diccionari i de quina manera».

La conferència «Criteris per a la selecció i el tractament de la terminologia en el DIEC» va ser a càrrec de Carolina Santamaria, que ha treballat en les diverses edicions del diccionari des de les Oficines Lexicogràfiques de l’IEC. Segons Santamaria, durant l’elaboració del DIEC1 es van fer evidents les diferències entre els especialistes i els lexicògrafs sobre com calia representar els termes especialitzats en el diccionari. Per consegüent, en el procés de confecció del DIEC2 es van intentar superar aquestes divergències: «L’esforç perquè la comunicació fos fluida entre les dues parts va ser determinant perquè en el diccionari normatiu tinguin un pes tan important el nombre de termes i la descripció que se’n fa».

Tot seguit, Núria Bort, d’Enciclopèdia Catalana, va presentar la ponència «La terminologia del Gran diccionari de la llengua catalana, al portal www.enciclopedia.cat». Una de les idees centrals de la xerrada va ser el repte de mantenir el diccionari actualitzat. «És una tasca ingent. Cada dia que passa es torna a desactualitzar. Les definicions envelleixen, les classificacions que han servit com a referència canvien i, com a conseqüència, les peces ja no encaixen com abans». Bort va finalitzar la seva intervenció mostrant una frase de l’última pàgina d’un diccionari menorquí vuitcentista que deia: «Fin, por ahora». Es tracta, per tant, d’una feina que mai no acaba.

L’última ponència va ser a càrrec de Fernando Pardos, de la Universitat Complutense de Madrid. La seva experiència en la Real Academia Española li va permetre observar una clara diferència en l’elaboració de termes del DRAE respecte del DIEC o del diccionari d’Enciclopèdia Catalana: «En el tractament de la terminologia del DRAE no hi ha res que respongui a criteris estables».

Després de les tres conferències, va tenir lloc una taula rodona titulada: «La definició dels termes en el diccionari general i en l’especialitzat». Hi van participar Carme Bach, de la Universitat Pompeu Fabra; Joan Rebagliato, del TERMCAT; Carles Riera, de la Universitat Ramon Llull, i Joan Vallès, membre numerari de l’IEC. 

En darrer lloc, després del torn de preguntes final, Jaume Martí, de la Universitat Pompeu Fabra i de la Fundació Torrens-Ibern, va cloure la jornada de gairebé cinc hores resumint les intervencions de tots els ponents.

Notícies

* Borja de Riquer i Permanyer: «Les acadèmies hauríem de repensar el que som i atrevir-nos a innovar»

* L’IEC actualitza el volum de lèxic de la Proposta per a un estàndard oral de la llengua catalana

* Marta Prevosti: «Volem un mapa en el qual es pugui consultar com era el món romà: extensió, ciutats, carreteres, rutes marítimes i vestigis que se’n poden visitar»

* L’IEC publica l’informe L’edició genòmica i el seu impacte

* S’inicia el cicle «Els efectes de la pandèmia. Perspectives multidisciplinàries» de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC

* La Secció Filològica de l’IEC inclou en el Diccionari de la llengua catalana de l’IEC (DIEC2) catorze paraules noves i en modifica disset sobre el lèxic LGTBI

* L’increment de la diversitat i la desigualtat social, principals desafiaments per a la cohesió social a Catalunya

* L’historiador Josep Lluís Barona Vilar parla sobre com ens pot ajudar la història en la gestió de la pandèmia en el seu discurs de recepció com a membre numerari de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC

* L’IEC publica la base de dades lexicogràfica BDLex

* L’IEC lamenta la mort del pare Hilari Raguer, historiador molt vinculat a l’IEC

* L’IEC lamenta la mort de Joan Beltran Cavaller, membre corresponent de la Secció Filològica de l’IEC

* L’IEC reclama una gestió hidràulica integrada com a país per a millorar la resposta a fenòmens naturals com el temporal Gloria

* Se celebra en línia la XVII Jornada de la Societat Catalana de Terminologia de l’IEC

* La XIX Jornada de Virologia de la SCB acull el Segon Simposi de Recerca en Coronavirus

* Finalitza el cicle de concerts Música al claustre de l’IEC

* Exploracions pel planeta Menjar, la proposta de Pere Puigdomènech sobre l’origen i el futur de l’alimentació

* Àlex Arenas: «Si les autoritats fessin tot el cas que cal a la ciència, estaríem en unes condicions millors ara mateix»

* Se celebra la sessió inaugural dels Col·loquis 2020-2021 de la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica

* Les implicacions socials i ètiques de la tecnologia centren la conferència de Josep Amat en el cicle Dijous de ciència


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa