Activitats

El Corpus del patrimoni culinari català, que recull més d’un miler de receptes de cuina catalana, es presenta a l’IEC

La Fundació La Marató de TV3 presenta a l’IEC el resultat de la investigació sobre les malalties neurològiques  

La robòtica, una alternativa al treball humà en situacions de risc com la de Fukushima

Clou el cicle «Diàlegs ambientals 2011», organitzat per la SCOT i centrat enguany en l’àmbit urbà

Desfer-se dels prejudicis lingüístics, un pas clau per a normalitzar l’ús del català

Experts en comunicació social analitzen els reptes del sector en temps de crisi a les jornades de la Societat Catalana de Comunicació a Girona

En breu

Properes cites



El Corpus del patrimoni culinari català, que recull més d’un miler de receptes de cuina catalana, es presenta a l’IEC

Mas i Giner, el dia de la presentació del Corpus
IEC

El Corpus del patrimoni culinari català, el receptari de la gastronomia catalana més complet que s’ha fet fins ara, es va presentar a l’IEC el dia 28 de juny. El llibre, editat per l’Institut Català de la Cuina, recull 1.136 entrades, les quals formen part de la història de la gastronomia del país. Tal com va explicar Antoni Riera, representant del Comitè Científic de l’obra i membre de l’IEC, «es tracta d’una eina eficaç al servei de la cuina de restauració o domèstica del nostre país, que vol contribuir a posar ordre en un llegat gastronòmic extens, complex i encara poc estudiat», i va afegir que «hem de contribuir a preservar i difondre aquest patrimoni cultural, ja que és un dels elements formants de la nostra identitat com a poble».

L’acte de presentació va ser presidit per Artur Mas, president de la Generalitat de Catalunya, i hi van participar Salvador Giner, president de l’IEC; Xavier Mestres, president de la Fundació Institut Català de la Cuina, i Pepa Aymamí, directora del Projecte Marca Cuina Catalana. Totes les intervencions van destacar que aquesta obra és un primer pas per a demanar oficialment a la UNESCO que declari la gastronomia catalana patrimoni cultural immaterial de la humanitat.

En l’elaboració d’aquest llibre, que és fruit de més de vuit anys d’investigació, han participat experts de prestigi internacional, cuiners de quatre-cents restaurants i particulars de tot Catalunya. Totes les entrades del Corpus del patrimoni culinari català són numerades, ordenades alfabèticament i classificades segons el tipus de plat. L’obra també inclou un glossari amb paraules tècniques relacionades amb el món de la gastronomia.

Discurs de Salvador Giner
Recull de premsa:


 

La Fundació La Marató de TV3 presenta a l’IEC el resultat de la investigació sobre les malalties neurològiques

L'acte es va celebrar a la Sala Prat de la Riba
IEC

Cinquanta-set investigadors van presentar, el dia 29 de juny, a l’IEC, els avenços assolits en la recerca de les malalties neurològiques amb el finançament de La marató del 2005. Els investigadors van exposar les conclusions dels seus projectes en tres sessions temàtiques: «Parkinson i patologia vascular cerebral», «Alzheimer i epilèpsia» i «Altres patologies». En l’acte també es van anunciar els guanyadors de la segona edició del concurs «Divulga la recerca de La Marató», que té per objectiu divulgar els avenços científics en malalties neurològiques per mitjà de diversos reportatges audiovisuals.

La cloenda del Dotzè Simposi de la Fundació La Marató de TV3 va ser a càrrec de Salvador Giner, president de l’IEC; Joaquim Esperalba, director general de Regulació, Planificació i Recursos Sanitaris, i Enric Marin, president de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i de la Fundació La Marató de TV3. En la seva intervenció, Giner va destacar que «és admirable comprovar que en cada nova edició de La marató l’esperit d’ajuda als altres, el compromís amb l’avenç de la ciència i la recerca en tots els àmbits és inherent a tants i tants conciutadans nostres». El president de l’IEC es va manifestar «orgullós» que el Simposi se celebrés a la seu de l’Institut, ja que «com a centre d’alta divulgació científica, l’acadèmia catalana de les ciències i les humanitats fomenta la recerca i difon els avenços de la ciència internacional». D’altra banda, Enric Marin va destacar la importància de la divulgació científica i va afirmar que «sense coneixement científic compartit no ens podem considerar una societat culta».

Discurs de Salvador Giner





La robòtica, una alternativa al treball humà en situacions de risc com la de Fukushima

La central nuclear de Fukushima

En les tasques de contenció de la central nuclear de Fukushima, després de l’accident del dia 11 de març, hi van col·laborar dues mil quatre-centes persones i es calcula que una desena d’operaris van rebre més dosis de radiació de la permesa en situacions de risc. Aquestes dades posen en evidència les limitacions encara existents en la robòtica, una tecnologia que en situacions de risc permet substituir el treball humà per màquines.

En la conferència del dia 6 de juny, organitzada per la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC, Josep Amat i Girbau, membre de l’Institut, va fer una valoració de les tasques que la robòtica hauria pogut substituir, sobretot en tasques com la de restablir el subministrament d’energia per a refrigerar i estabilitzar els reactors. A més, es va discutir quins són els reptes principals que la recerca en aquest àmbit hauria d’afrontar amb vista al futur per a convertir la robòtica en una alternativa més fiable.




Clou el cicle «Diàlegs ambientals 2011», organitzat per la SCOT i centrat enguany en l’àmbit urbà

Les sessions es van centrar en l'àmbit urbà

L’agricultura urbana, la rehabilitació sostenible d’edificis i espais urbans, el transport públic i l'autosuficiència de recursos urbans són els quatre temes que han centrat el cicle «Diàlegs ambientals 2011», unes jornades d’anàlisi i debat sobre les ciències ambientals que, des del 2009, organitzen la Societat Catalana d’Ordenació del Territori (SCOT), filial de l’IEC, i l’Associació Catalana de Ciències Ambientals (ACCA). L’objectiu dels diàlegs és tractar els principals reptes ambientals i territorials del país.

La primera sessió, «Agricultura urbana», es va dur a terme el 24 de maig. Hi van intervenir Josep Ordóñez, responsable de la Xarxa Horts Urbans de l'’Ajuntament de Barcelona, i Josep Ballesté, conseller delegat de Vertical Farming S.L., una empresa dedicada a desenvolupar tecnologia agrícola especialitzada en entorns urbans per a aconseguir una ciutat sostenible. Els dos ponents van analitzar el potencial i les possibilitats d’apropar els horts a les ciutats―passar «de la ciutat verda a la ciutat fèrtil»― i, d’aquesta manera, reduir els costos energètics i ambientals associats al transport.

El 31 de maig va ser el torn d’Antoni Solanas, arquitecte, president de l’agrupació Arquitectura i Sostenibilitat (AuS) del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, i Juan Rubio del Val, arquitecte urbanista i responsable de l’Àrea de Rehabilitació Urbana de la societat municipal Zaragoza Vivienda. Solanas i Rubio van parlar del pas de l’era de la reconstrucció a la de la rehabilitació, també amb l’objectiu de minimitzar l’impacte de les persones sobre l’entorn però sense deixar de satisfer les necessitats d’habitabilitat.

A Barcelona hi ha 932 quilòmetres de carril bus, però d’aquests només cent vint-i-cinc tenen un carril reservat; això fa que a les hores de més trànsit la velocitat mitjana estigui per sota dels 10 km/h. Aquestes condicions fan que l’autobús no pugui competir amb el transport privat i que, per tant, s’acabi optant per aquest altre mitjà. Qüestions com aquestes, així com les mesures per a promoure el transport públic, són les que van tractar Eladio de Miguel, director del Servei de Medi Ambient, Prevenció i Salut Laboral de Transports Metropolitans de Barcelona, i Vanessa Bastida, de l’Associació per a la Promoció del Transport Públic.

Finalment, el dimarts 14 de juny, Joan Rieradevall, professor del Departament d’Enginyeria Química de la Universitat Autònoma de Barcelona i investigador del grup de recerca en sostenibilitat i prevenció ambiental SosteniPrA, de la mateixa Universitat, i Vicente Guallart, director de l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya, van cloure les xerrades amb un debat sobre si els sistemes urbans poden satisfer amb recursos endògens les necessitats hídriques, energètiques i alimentàries.

Recull de premsa:




Desfer-se dels prejudicis lingüístics, un pas clau per a normalitzar l’ús del català

Ferran Suay va ser l'encarregat de fer la conferència

«Més que catalanoparlants, som catalanocallants». Amb aquesta frase tan taxativa va començar la conferència de Ferran Suay, professor del Departament de Psicobiologia de la Universitat de València, del dia 16 juny i organitzada per la Societat Catalana de Sociolingüística, filial de l’IEC. En la conferència, titulada «Psicologia dels usos lingüístics interpersonals», Suay va analitzar les circumstàncies en què els catalanoparlants utilitzen la llengua catalana o es decanten per altres i quins són els motius que els duen a fer el canvi. Ho va fer des d’una perspectiva psicològica i, per tant, des de l’estudi de l’observació de la conducta individual del parlant.

Tal com va explicar Suay, per a sobreviure, les llengües necessiten ser el vehicle de comunicació preferent en els territoris on s’han originat. Si, per contra, una llengua forastera ocupa aquesta funció, la pròpia queda arraconada i, a la llarga, cau en desús. Els catalanoparlants, com a norma general, renuncien a parlar en la llengua pròpia en determinats contextos, fenomen que es coneix per timidesa lingüística. Segons el conferenciant, en el cas del català, la timidesa lingüística es deu a pressupòsits determinats com, per exemple, que amb els desconeguts és millor parlar en espanyol, que sotmetre’s vol dir ser educat o que algunes llengües són més importants o universals que altres.

Durant la conferència, Ferran Suay va marcar unes pautes per a seguir de cara al futur. L’objectiu és dur a terme una sèrie d’accions en què es vegin implicats tant les institucions i els polítics, com la gent del carrer. D’una banda, s’ha de vetllar perquè s’apliquin lleis que ajudin a reforçar l’ús de les llengües i que sancionin si es posa en perill; de l’altra, és imprescindible que la tasca per a mantenir la llengua viva comenci a peu de carrer amb accions individuals, com pot ser desfer-se dels prejudicis esmentats, utilitzar la llengua habitualment o aprendre recursos que permetin utilitzar la llengua sense complexos. A més, Suay va incidir en la necessitat que els catalanoparlants evitin donar explicacions sobre la seva conducta lingüística.







Experts en comunicació social analitzen els reptes del sector en temps de crisi a les jornades de la Societat Catalana de Comunicació a Girona

Els participants de la Jornada organitzada per la Societat Catalana de Comunicació SCC

La filial Societat Catalana de Comunicació (SCC) va celebrar la seva vint-i-unena jornada a Girona el 3 de juny. En aquesta trobada acadèmica va participar l’exconseller de Cultura i Mitjans de Comunicació Joan Manuel Tresserras, que va impartir una conferència sobre l’estat de la Comunicació a Catalunya. En la seva intervenció, Tresserras, que és professor de la Universitat Autònoma de Barcelona, va fer una anàlisi exhaustiva dels reptes que han d’afrontar la ràdio, la televisió, la premsa i, en general, les indústries culturals en els pròxims anys. L’exresponsable de Cultura del Govern va advertir que és molt necessari que un gran grup de comunicació s’impliqui en l’espai comunicatiu de la llengua catalana, especialment per mitjà d’Internet: «Som un mercat amb una potència de gran recorregut».

Després de la intervenció de Tresserras, es va celebrar una taula rodona titulada «Nous projectes comunicatius en temps de crisi», en què van intervenir Francesc-Marc Álvaro, representant el diari La Vanguardia, per explicar la nova edició en català; Àlex Gutiérrez, per donar detalls sobre la sortida del diari ARA; Josep M. Puig, que va relatar les claus del nou canal de televisió Esport3; Isona Passola, productora de la pel·lícula Pa Negre, i Òscar Ayala, de la productora de publicitat Take-adway. Joan Corbella, professor de la Universitat Pompeu Fabra, va exercir de moderador.

El grup de recerca Comunicació Social i Institucional, de la Universitat de Girona, que coordina Lluís Costa, va exposar al migdia els diferents projectes que duu a terme. Un dels projectes que es van presentar és un encàrrec del Servei Català de Trànsit que té per objectiu que les campanyes de prevenció dels accidents de trànsit siguin més efectives. Tal com va explicar Lluís Sardà, membre del grup de recerca, es tracta d’un estudi internacional en què s’han estudiat els models de campanyes de sensibilització de la ciutadania de països com Austràlia o Dinamarca. Una de les conclusions de l’estudi és que les campanyes emotives són més efectives que les que escabroses.

Les jornades que organitza la SCC han celebrat enguany la vint-i-unena edició. Enteses com un espai de debat i reflexió sobre les ciències de la comunicació, representen un espai consolidat on acadèmics i professionals del sector de la comunicació gaudeixen any rere any de les importants aportacions d’aquest àmbit científic.



En Breu

Presentació a Mallorca de la Societat Catalana de Llengua i Literatura

El 9 de juny, August Bover, president de la filial Societat Catalana de Llengua i Literatura (SCLL), i Damià Pons, delegat de l’IEC a Mallorca, van presentar a Palma la SCLL. Els assistents van poder conèixer quins són els objectius de la Societat, les trobades que organitza, les revistes que publica (com Llengua & Literatura), així com el funcionament dels seus grups de treball (com el Grup d’Estudis Etnopoètics o la Societat Rusiñol).

III Congrés d’Art, Paisatge Vitivinícola i Enoturisme, a Subirats i Vilafranca del Penedès

La Secció de Viticultura i Enologia de la filial Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA) va organitzar els dies 2 i 3 de juny la tercera edició d’aquest congrés, amb l’objectiu de reunir, durant dos dies consecutius, diversos experts amb projecció internacional per a parlar del paisatge vitivinícola i l’enoturisme, des de la promoció econòmica fins al vessant més social. Les ponències es van agrupar en tres grans blocs temàtics: «El territori del paisatge vitivinícola: les transformacions, les alternatives i l’economia», «El paisatge vitivinícola com a valor cultural» i «L’enoturisme, l’economia de futur».

Conferència: «Public sociology: social sciences contributions to real democracy»

Aquesta conferència de l’Associació Catalana de Sociologia (IEC), celebrada el dia 7 de juny, va ser a càrrec de Michel Burawoy, professor de sociologia de la Universitat de Berkeley i president de l’Associació Internacional de Sociologia (ISA). Les principals línies de recerca del ponent són els estudis sobre el mercat de treball i els llocs de treball, la sociologia global i la sociologia pública.


 

Conferència: «Identificació de les causes de fallada d’un tancament mecànic instal·lat en una bomba d’alimentació de calderes en una central tèrmica de 350 MW»

En el marc del cicle «Tecnologia i societat», Isidre Papiol Estela, enginyer industrial superior, va pronunciar aquesta conferència, organitzada per la Societat Catalana de Tecnologia (IEC). L’objectiu va ser tractar les diferents hipòtesis de fallada i determinar un mapa dinàmic de l’equip que inclogui l’anàlisi de les forces d’excitació, de les forces de ressonància (mecànica, acústica) i de les forces autoexcitades. D’aquesta manera, un cop conegut l’origen de les forces que causen el desplaçament, es poden trobar les solucions més adequades, com és ara reduir la magnitud de la força generada, canviar les freqüències de ressonància o eliminar les forces autoexcitades.

Presentació del llibre de Gustavo Duch, a l’IEC 

El dimecres 22  juny es va presentar a l’Institut d’Estudis Catalans el llibre Lo que hay que tragar, de Gustavo Duch, coordinador de la revista Soberanía Alimentaria, Biodiversidad y Culturas. En l’acte van participar Rita Marzoa, directora del programa Solidaris, de Catalunya Ràdio, i Josep M. Rotger, president de l’Associació Catalana de Sociologia, filial de l’IEC.

Conferència: «Ser multilingüe o no ser...? Les representacions de les llengües dels joves barcelonins»

Del multilingüisme, se’n parla molt però no s’estudia prou. És una de les conclusions de Ser multilingüe o no ser...?, un estudi sobre les llengües que trien els joves barcelonins entre vint-i-tres i vint-i-set anys, sobre quines llengües consideren que són més útils en el món laboral i en l’àmbit personal i de quina manera les comencen a estudiar. Els resultats es van presentar el dia 30 de juny a l’IEC, en un acte en què van intervenir Joan Pujolar, responsable de recerca de la Càtedra de Multilingüisme Linguamón-UOC, i Ernest Querol, autor de Ser multilingüe o no ser...?


Properes cites

Presentació de l’obra La nissaga catalana del món clàssic

El dilluns 4 de juliol, a les set de la tarda, es presenta a l’IEC el llibre La nissaga catalana del món clàssic, una obra col·lectiva que permet conèixer fins a quin punt la cultura catalana s’ha creat a partir del món clàssic grec, romà i iber; i descobrir de quina manera la llengua catalana s’ha impregnat amb mots d’altres cultures. La presentació serà a càrrec de Salvador Giner, president de l’Institut d’Estudis Catalans. En l’acte, intervindran els curadors de l’obra: Montserrat Tudela, filòloga especialitzada en papirologia i directora de la revista de divulgació del món antic Auriga, i Pere Izquierdo, arqueòleg i actual tècnic gestió de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona.

Jornada: «Medi ambient i societat: pautes per a la gestió ambiental»

’aigua és riquesa, però al mateix temps és un bé escàs. Gestionar l’aigua de manera eficient en termes hidràulics i qualitatius i respectar els ecosistemes i el territori és clau per a garantir el progrés i el benestar. Per aquest motiu, la jornada organitzada per la Societat Catalana de Química (IEC) el proper dilluns 4 de juliol, que tindrà lloc a la Sala Prat de la Riba de l’IEC a les nou del matí, té per objectiu parlar de les eines que s’utilitzen per a garantir el bon estat de l’aigua, així com dels paràmetres que cal controlar en l’àmbit legislatiu i les repercussions de la contaminació ambiental sobre les espècies, l’ecosistema i la biodiversitat.

 

 

Dos-cents experts de tot el món participaran en el Congrés Internacional de Música de l’Edat Mitjana i el Renaixement

L’edició d’enguany del Congrés Internacional de Música de l’Edat Mitjana i del Renaixement —conegut amb el nom de Med & Ren Conference 2011— té per objectiu esdevenir un fòrum de discussió sobre tots els aspectes relacionats amb la música d’aquests períodes, com són la relació entre la música i les dones a l’Edat Mitjana i el Renaixement o els problemes d’autoria i atribucions de les obres d’aquella època. El proper dimarts 5 de juliol i durant quatre dies consecutius dos-cents experts de tot el món intervindran en ponències i sessions de debat, en el congrés de musicologia amb més participació internacional que s’ha fet mai a Barcelona.

Acte de lliurament del XXI Premi Internacional Ramon Llull

El divendres 15 de juliol de 2011, a les dotze del migdia, tindrà lloc a la Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC l’acte de lliurament de la vint-i-unena edició del Premi Internacional Ramon Llull. Enguany ha estat guardonada l’Associació Italiana d’Estudis Catalans (AISC) en reconeixement a la tasca de promoció de la llengua i cultura catalanes i d’impuls a la recerca mitjançant l’organització de col·loquis internacionals d’estudis catalans. L’AISC va ser creada l’any 1978 i és la segona l’associació de catalanística amb una trajectòria tan llarga.

 

web de l'IECweb de l'IEC
s