Activitats

Ramon Folch reflexiona sobre arquitectura i ecologia

La SCCT es reuneix a Sant Joan de les Abadesses

Xavier Bellés ingressa a la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona

La línia d'alta velocitat Figueres-Perpinyà, a debat a l’IEC

S’inaugura l’Aula Museu Carles Salvador a Benassal

Resultats recents i problemes oberts, a l’XI Trobada Matemàtica

En breu

Properes cites

 

Ramon Folch reflexiona sobre arquitectura i ecologia

 
Folch durant la conferència
C. Ribas
 

El socioecòleg Ramon Folch va abordar les complexes relacions que s’estableixen entre l’activitat arquitectònica i el seu entorn en la conferència «Ecologia i arquitectura: empirisme i creativitat». L’activitat, dins el cicle «Conferències magistrals del curs 2007-2008: Ciència per a la ciutadania», va ser organitzada per la Secretaria Científica de l’IEC.

Des de la perspectiva d’aquell qui treballa en la recerca i la gestió territorial i urbanística a través d’una aproximació sostenibilista, Folch va parlar dels efectes que produeix l’activitat constructiva en la dinàmica ambiental global. Des de l’emissió de residus a l’ocupació de l’espai, passant per la demanda energètica o l’extracció de materials.

Ramon Folch és doctor en biologia, membre de la Secció de Ciències Biològiques (SCB) de l’Institut, director general d’ERF, Gestió i Comunicació Ambiental SL i president del Consell Social de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). A més, és autor de nombrosos articles i d’una vintena de llibres, entre els quals el recentment publicat Suarem!, sobre els efectes del canvi climàtic.

Més informació
Resum de la conferència:





La SCCT es reuneix a Sant Joan de les Abadesses


 
Després de la reunió, Llebot va pronunciar una conferència sobre la predició del clima
   

El passat 14 de juny, la Secció de Ciències i Tecnologia de l’Institut va celebrar la seva reunió mensual a Sant Joan de les Abadesses. Durant la jornada es va visitar La Farga Lacambra, una indústria capdavantera pel que fa a tecnologia actual, i el Museu del Coure. Un cop acabada la reunió, Josep Enric Llebot, membre de l’Institut i expert en canvi climàtic, va pronunciar la conferència «Com podem saber el clima que farà?», en la qual va explicar de manera entenedora i, alhora, rigorosa quins són els factors que cal tenir en compte a l’hora de predir el clima, entre els quals destaquen l’evolució econòmica, la concentració atmosfèrica de gasos relacionats amb l’efecte d’hivernacle i els canvis demogràfics.

Josep Enric Llebot és membre de l’IEC, del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de la Generalitat de Catalunya i del consell científic del CIRIT, i és catedràtic de Física de la Matèria Condensada de la UAB. Ha publicat uns vuitanta articles científics en revistes internacionals, ha col·laborat en diversos programes de ràdio i televisió i ha rebut nombrosos guardons, com ara el Premi de la Fundació Enciclopèdia Catalana a la Investigació Científica (1991), el Premi Prat de la Riba de l’IEC (2001) i el Premi de Literatura Científica de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (2005).




Xavier Bellés ingressa a la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona

 
  L'acte va tenir lloc a la RACAB
RACAB

El biòleg Xavier Bellés i Ros, membre de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC, ha ingressat a la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona (RACAB). Durant l’acte d'ingrés, Bellés va llegir la seva memòria, titulada Genòmica funcional amb interferència de RNA en insectes. La contestació va anar a càrrec de Mercè Durfort i Coll, membre de l’IEC i de la RACAB.

Xavier Bellés (Barcelona, 1952) és doctor en biologia per la Universitat de Barcelona i professor d’investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). Membre de l’IEC des del 1992, també va ser vocal de la Junta Directiva de la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN), filial de l’IEC, de la qual actualment és soci. La seva recerca s’ha centrat en el camp de l’entomologia, i és en reconeixement de l’obra feta en aquest camp que va ser guardonat amb el Premi Maurice et Therèse Pic de la Societat Entomològica de França.

És autor de diversos llibres, com ara Insecticidas biorracionales (1989), i de més de dos-cents articles, entre els quals «Fauna cavernícola», aparegut a la Revista de Catalunya. És membre del consell de redacció de diferents revistes; ha col·laborat en la Història natural dels Països Catalans i en les sèries de TV3 Natura i Mediterrània.



La línia d'alta velocitat Figueres-Perpinyà, a debat a l'IEC

 
Un tren d'alta velocitat
Ministeri de Foment
 

Viatjar amb tren de Barcelona a Perpinyà en cinquanta minuts o de Barcelona a Montpeller en dues hores i deu minuts serà una realitat ben aviat, quan entri en funcionament el nou traçat d’alta velocitat. De moment, l’empresa a qui es va adjudicar la concessió de la construcció de la línia el 2003, TP Ferro, ja ha finalitzat els treballs d’excavació del túnel entre Figueres i Perpinyà, un dels primers passos per a la connexió de les dues ciutats.

El director de Màrqueting i Comunicació d’aquesta empresa, participada pel grup espanyol ACS i el francès Eiffage, Ramón Conde Muñoz, va explicar les característiques més destacades de la nova línia ferroviària en la conferència «La alta velocidad sin fronteras» el passat 10 de juny, a la Sala Pi i Sunyer de l’IEC.

Conde també va exposar de quina manera el concepte alta velocitat influeix en totes les fases del projecte, tant en el disseny de l’obra com en l’execució del traçat i va parlar dels reptes més immediats que es proposen. L’acte va ser organitzat per la Societat Catalana de Tecnologia (SCT), filial de l’IEC.

Resum de la conferència, en castellà:





S’inaugura l’Aula Museu Carles Salvador a Benassal

Una imatge de la inauguració
       IEC
 
 
  El llegat de Carles Salvador
FCS

La localitat de Benassal va retre un cop més homenatge a Carles Salvador amb la inauguració de l’aula museu dedicada a la figura del mestre, poeta i pedagog. Van assistir a l’acte Salvador Giner, president de l’Institut, i Baudilio Monferrer, alcalde de la localitat.

La Fundació Carles Salvador va ser constituïda el febrer del 2002 per l’Ajuntament de Benassal, l’Institut d’Estudis Catalans i els hereus de Carles Salvador i Gimeno, amb l’objectiu de conservar-hi el llegat del mestre, divulgar-lo i dinamitzar la recerca, especialment en els àmbits de la llengua i la pedagogia.

L’aula, situada en l’antic hospital de la Mola, servirà de dinamitzadora de la localitat. S’hi pot trobar, entre altres elements, una taula de despatx, unes cadires i una màquina d’escriure de Carles Salvador.

Així mateix, la jornada va servir per a descobrir una faceta poc coneguda de Carles Salvador, la relacionada amb el món del teatre. Durant la jornada es va escenificar el sainet «La credencial de Varilla», al qual va assistir Vicent Pitarch, membre de l’IEC i vicepresident de la Fundació Carles Salvador.

Més informació





Resultats recents i problemes oberts, a l’XI Trobada Matemàtica

 

L’Onzena Trobada Matemàtica, organitzada per la Societat Catalana de Matemàtiques (SCM), filial de l’IEC, va tenir lloc a la Sala Prat de la Riba de l’Institut el dia 6 de juny. El professor de la Universitat de Barcelona (UB), Martin Sombra, va ser l’encarregat d’obrir la jornada amb la conferència «Varietats algebraiques i politops de Newton», durant la qual vapresentar alguns resultats recents i problemes oberts relatius a l’estudi i la determinació del politop de Newton. Tot seguit, Gàbor Lugosi, de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), va exposar el tema «Desigualdades de concentración».

Per la seva banda, el professor de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Joan Porti, va explicar la conjectura de Poincaré, la història i les idees de la seva resolució en la conferència «Conjectura de Poincaré. Geometria o topologia?», mentre que Joaquim Puig, de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) va tancar la trobada abordant la qüestió dels operadors de Schrödinger amb potencials quasiperiòdics.







En Breu
El conseller d’Educació presenta El petit atles lingüístic

Ernest Maragall
J. Pareto

L’IEC va acollir el passat 10 de juny la presentació del primer volum del Petit atles lingüístic del domini català, obra del membre de l’Institut Joan Veny. En l’acte, Ernest Maragall, conseller d’Educació, va qualificar l’obra com «un regal per a la ciutadania», mentre que Salvador Giner, president de l’IEC, va destacar que «les diferències lingüístiques que mostra l’Atles proven la unitat indestriable de la llengua catalana». Per la seva banda, Jaume Cabré, escriptor i membre de l’IEC, va confessar que la publicació provoca immenses alegries.

El Petit atles recull les diferents accepcions d’una paraula o expressió, així com les variants de pronunciació d’una mateixa lletra arreu del domini lingüístic català. És la versió reduïda de l’Atles lingüístic del domini català, del qual l’IEC ja ha publicat tres dels nou volums que tindrà.

Més informació
Recull de premsa:
Reportatge fotogràfic:



Museus pedagògics virtuals

Amb l’objectiu de reflexionar sobre la gestió i difusió del patrimoni educatiu digital, la Societat Catalana de Pedagogia, filial de l’IEC, va celebrar el 9 de juny unes jornades tècniques sobre el desenvolupament dels museus pedagògics virtuals. En l’acte, que va tenir lloc a la Universitat de Vic, es van tractar les qüestions següents: «La creació de patrimoni digital», «Els museus virtuals d’educació com a pedagogia», «Les possibilitats didàctiques dels museus pedagògics virtuals» i «La gestió del patrimoni educatiu intangible en els museus virtuals».



Poder i comunicació

La Societat Catalana de Comunicació, filial de l’IEC, va celebrar el 7 de juny la XVIII Conferència anual a Girona, amb el títol «Poder (polític, econòmic) i comunicació». Hi van participar Salvador Alsius, de la Universitat Pompeu Fabra; Laura Bergés, de la Universitat Autònoma de Barcelona; Josep Lluís Gómez Mompart, de la Universitat de València, i Lluís Foix, periodista.

 

Terricabras, escollit membre de la Societat Leibniz de les Ciències

Josep-Maria Terricabras, membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials (SFCS) de l’IEC, ha estat escollit membre de la Societat Leibniz de les Ciències (Leibniz-Sozietät der Wissenschaften), una associació lliure de científics dedicats a les ciències naturals, les ciències de l’esperit i les ciències socials, amb seu a Berlín. Aquesta associació segueix la tradició de la Societat de les Ciències de Brandenburg (Brandenburgische Sozietät der Wissenschaften), fundada per Gottfried Wilhelm Leibniz l’any 1700, amb la qual està unida històricament per la ininterrompuda elecció, al llarg dels segles, dels seus membres, així com per la seva activitat científica.

L’acte formal d’acceptació de Josep-Maria Terricabras tindrà lloc a Berlín el 26 de juny de 2008.

Jornada sobre el clonatge dels animals

L’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació, filial de l’IEC, va organitzar, juntament amb l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària, una jornada sobre el clonatge dels animals de producció i la seguretat alimentària, que es va dur a terme el passat 29 de maig al Centre de Monells (Girona) de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries. L’acte tenia com a finalitat contribuir al debat sobre els coneixements científics i tecnològics des d’una consideració integral i analitzar-ne els possibles impactes en la societat.

Programa:

Denominació d’Origen Costers del Segre

La ICEA va visitar els cellers de Raimat
Raimat

La Secció de Viticultura i Enologia de la Institució Catalana d’Estudis Agraris, filial de l’IEC, va dur a terme el 31 de maig la jornada «Descobrir la Denominació d’Origen Costers del Segre en directe», durant la qual es féu un col·loqui sobre les conseqüències del canvi climàtic per al cultiu de la vinya i una visita als cellers de Raïmat i Costers del Sió.

Preceptiva poètica

El 5 de juny es va presentar a la Sala Pi i Sunyer de l’Institut l’obra Preceptiva poètica, d’Antoni Febrer i Cardona, editada a cura de Joan R. Veny-Mesquida i publicada per l’IEC, la Universitat de les Illes Balears i l’Institut Menorquí d’Estudis.

Reportatge fotogràfic:





Properes cites

18è Congrés de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana

El 18è Congrés de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana (CMBLC) se celebrarà els dies 12, 13 i 14 d’octubre de 2008 a Girona. La idea és reunir-hi professionals dels diversos camps de les ciències de la vida i de la salut per a debatre temes que afecten a tothom. Joan Massagué, membre de l’IEC, serà l’encarregat d’encetar aquest Congrés, amb la conferència «L’oncologia del segle XX ».



X Trobada d’Història de la Ciència i de la Tècnica

La Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica (SCCT), filial de l’IEC, convoca, del 13 al 16 de novembre de 2008, la X Trobada d’Història de la Ciència i de la Tècnica, una reunió científica general que, cada dos anys, té l’objectiu d’acollir els treballs de recerca i les activitats que porten a terme tant els seus socis com tots aquells que hi participen. En aquesta ocasió, la trobada tindrà lloc a Lleida, ciutat universitària des del 1300, amb una vida cultural molt intensa i capital de la cultura catalana el 2007.

VII Col·loqui Internacional Verdaguer

L’objectiu del VII Col·loqui Internacional Verdaguer és conèixer de més a prop com els catalans varen organitzar unes estructures conceptuals, socials i econòmiques que, modificades al llarg de cent anys més, han permès que la llengua i la literatura catalanes mantinguessin el mateix sistema fins al segle XXI. A més d’aquestes dinàmiques, el Col·loqui proposa com a tema prioritari estudiar el paper que grans escriptors com ara Verdaguer, Guimerà, Oller o Yxart varen tenir en els primers anys de la construcció d’aquest sistema.

La trobada, sota el títol de «La construcció contemporània del sistema lingüisticoliterari català», es durà a terme del 6 al 8 de novembre de 2008 a Barcelona, Vic i Folgueroles.

V Congrés Català de Sociologia

 

Els dies 17 i 18 d’abril de 2009 tindrà lloc al Campus de Bellaterra de la Universitat Autònoma de Barcelona el V Congrés Català de Sociologia, organitzat per l’Associació Catalana de Sociologia, filial de l’Institut. En aquesta ocasió, en el Congrés s’abordarà monogràficament el tema de la immigració. S’analitzarà com s’investiga en sociologia el fet immigratori actual a Catalunya i, més concretament, quins efectes visibles o invisibles, explícits o implícits, volguts o perversos i d’inclusió o d’exclusió social comporta. Aquestes qüestions seran tractades en tres conferències, tres taules temàtiques i una sessió de debat dels grups de treball.

Programa:

 

VII Congrés de la CCEPC

La Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana (CCEPC) prepara el VII Congrés de l’entitat, que es titularà «Processos migratoris a les terres de parla catalana. De l’època medieval a l’actualitat» i que es durà a terme del 16 al 18 d’octubre de 2008 a València. Es vol tractar el fenomen migratori en tota la seva amplitud cronològica (des de l’època medieval) i territorial, i no exclusivament des d’una perspectiva historiogràfica, sinó també des de la sociologia, la demografia, l’etnografia i la literatura.

Programa:

75è aniversari de la visita de la ICHN a Menorca

En commemoració del setanta-cinquè aniversari de la visita de la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN) a Menorca, l’Institut Menorquí d’Estudis i la ICHN organitzen una trobada a Menorca el mes d'octubre vinent. Durant la trobada se celebraran taules rodones i es realitzaran diverses excursions.



«Nous reptes per a la perspectiva crítica en comunicació i cultura»

El 28 de novembre de 2008, la seu de Barcelona de l’IEC acollirà el segon congrés nacional de la secció espanyola de la Unión Latina de Economía Política de la Información, la Comunicación y la Cultura, amb la col·laboració de la Societat Catalana de Comunicació, filial de l’IEC. Amb el lema «Nous reptes per a la perspectiva crítica en comunicació i cultura», el Congrés té per objectiu promoure el pensament crític des de la perspectiva de l’economia política en els àmbits que li són propis —la informació, la comunicació i la cultura— davant els nous reptes actuals i futurs.



XXIV Trobades Científiques de la Mediterrània


Aquestes trobades, que enguany tenen per títol «La física en les ciències de la vida» i que se celebraran a Maó del 6 al 8 d’octubre, sorgeixen amb un clar tarannà multidisciplinari i transversal i tenen com a objectiu principal reflectir de quina manera la física, la química, la biologia, la medicina, la farmacologia i altres disciplines es troben cada cop més interrelacionades pel que fa a la recerca en l’àmbit de les ciències de la vida.

Les trobades són organitzades per la Societat Catalana de Física (SCF), filial de l’IEC, i la Secció de Ciència i Tècnica de l’Institut Menorquí d’Estudis (IME) juntament amb l’Institut de Nanociència i Nanotecnologia de la Universitat de Barcelona (IN2UB).

Més informació