Tauler

El lingüista sud-africà Alexander Neville rep el Premi Linguapax

La Revista Catalana de Sociologia, ara en format digital

L’Enciclopèdia de la vida s’estrena a Internet

La Generalitat destinarà prop de tres milions i mig d’euros al patrimoni arquitectònic, arqueològic i paleontològic

La Fundació Pere Coromines ja disposa de pàgina web

Convocatòria de beques de sociolingüística al Parc Científic de Barcelona


Enllaços recomanats

Convocatòries



El lingüista sud-africà Alexander Neville rep el Premi Linguapax

Alexander Neville rep el premi de mans de Mònica Sabata, directora de Linguapax, i Fèlix Martí, president honorari de Linguapax i d’Unescocat
Linguapax

Aquest premi, atorgat anualment per l’Institut Linguapax, és un reconeixement a lingüistes, investigadors, docents o membres de la societat civil que hagin destacat per la promoció de la diversitat lingüística o de l’educació multilingüe. És l’únic reconeixement que existeix a tot el món en matèria de recuperació i promoció lingüístiques. El premi es dóna a conèixer el 21 de febrer de cada any, Dia Internacional de la Llengua Materna, i és dotat amb 3.000 euros.

El guanyador d’enguany ha estat Alexander Neville, director del Projecte per l’Estudi de l’Educació Alternativa a Sud-àfrica i un dels sociolingüistes més importants del país. Des de fa més de vint anys, ha dedicat la seva vida professional a establir i mantenir el multilingüisme a Sud-àfrica. Com a resultat del seu treball, Neville ha esdevingut el defensor més important per a fomentar i promocionar la diversitat lingüística en l’era del postapartheid.

 




La Revista Catalana de Sociologia, ara en format digital

 

L’any 1995 va néixer la Revista Catalana de Sociologia amb la voluntat de promoure la difusió de la producció sociològica a Catalunya i en llengua catalana. Durant aquest temps, s’han publicat vint-i-una edicions de la revista, amb una gran varietat de temes i amb una àmplia participació de sociòlegs i sociòlogues catalans.

Ara, la revista s’ha proposat una nova fita de major difusió, motiu pel qual, a partir del número 22, enceta una nova etapa en format digital. La revista s’enviarà gratuïtament a tots els socis i sòcies de l’Associació Catalana de Sociologia (ACS), filial de l’IEC, i es distribuirà àmpliament entre els mitjans de comunicació, institucions, universitats, biblioteques i centres de formació.

La intenció és que la revista sigui, d’una banda, una eina de referència per a difondre la recerca sociològica a Catalunya i, de l’altra, una eina de difusió en català de les millors obres de la sociologia universal, contribuint, així, al desenvolupament del català com a llengua científica.






L’Enciclopèdia de la vida s’estrena a Internet

   

Les primeres 30.000 pàgines de l’Enciclopèdia de la vida ja són a la Xarxa. L’Encyclopedia of life o EOL és gestionada per l’Institut Smithsonian de Washington en col·laboració amb desenes de centres d’investigació i científics de tot el món. Aquest és el primer pas d’un projecte que es completarà el 2017 amb la catalogació d’1,8 milions d’espècies d’éssers vius a Internet.

L’enciclopèdia ofereix tot tipus d’informació sobre hàbitat, genètica o biologia molecular, així com fonts i referències sobre l’espècie a la literatura i a la Xarxa. És una eina de referència per a científics i autoritats, així com un recurs per a qualsevol persona interessada en la vida terrestre. Ara, l’objectiu és convertir-se en la millor guia en línia.

L’EOL és una mena de Viquipèdia de la natura on qualsevol persona pot escriure i editar articles, amb la diferència que, en aquest cas, només determinats membres de la comunitat científica els podran publicar. Els organitzadors del projecte escolliran aquests científics participants d’entre instituts i universitats d’arreu del món. No obstant això, el públic també podrà enviar fotos i informació sobre les espècies que els científics estiguin estudiant. De moment, l’enciclopèdia es pot consultar en anglès, però més endavant es podrà consultar en altres llengües.




La Generalitat destinarà prop de tres milions i mig d’euros al patrimoni arquitectònic, arqueològic i paleontològic

El Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat ha anunciat la destinació de 3.441.000 euros en ajudes per a la restauració del patrimoni arquitectònic i intervencions en l’àmbit arqueològic durant el període 2008-2009.

Les ajudes destinades a l’àmbit cultural s’han dividit entre les corporacions locals (1.429.942 euros), les institucions sense ànim de lucre (620.046 euros), les famílies (61.600 euros) i les fundacions privades (40.000 euros). També podran obtenir aquest últim tipus d’ajudes les universitats públiques, a les quals es destina un pressupost total de 800.000 euros.




La Fundació Pere Coromines ja disposa de pàgina web

 
El lingüista el 1974 Fundació Pere Coromines  

La Fundació Pere Coromines, constituïda fa onze anys, ja és a la xarxa. L’entitat ressalta la preservació, divulgació i continuació de la feina del lingüista i membre de l’IEC Joan Coromines (Barcelona, 1905 - Pineda, 2007), així com la cura i salvaguarda del seu llegat intel·lectual i moral.
El web ofereix informació sobre les publicacions avalades per l’entitat, així com una àmplia biografia de Coromines, a més de la seva obra, la bibliografia i un àlbum fotogràfic. També és possible accedir a diversos documentals i, fins i tot, a l’única entrevista televisiva de Joan Coromines, realitzada per Josep M. Espinàs.

La Fundació Pere Coromines va ser creada pel lingüista poc abans de morir i porta, per exprés desig testamentari, el nom del seu pare, l’escriptor, polític i economista Pere Coromines i Montanya, també membre de l’acadèmia catalana, per qui el seu fill Joan sentia una especial veneració. La seu de la Fundació va ser inaugurada el 2006 a Sant Pol de Mar, a l’antiga casa d’estiueig dels Coromines.



Convocatòria de beques de sociolingüística al Parc Científic de Barcelona

La Universitat de Barcelona convoca dues beques per a donar suport a projectes de recerca al Centre Universitari de Sociolingüística i Comunicació (CUSC), instal·lat al Parc Científic de Barcelona. El període de col·laboració és del 8 d’abril al 8 de juliol de 2008, i el termini d’inscripció acaba el 25 de març. Cada beca està dotada amb 700 euros mensuals.

Una de les dues beques, amb el títol «RESOL: Resocialització i llengües», va adreçada a estudiants de tercer cicle de sociologia que tinguin experiència en tractament de dades quantitatives. La segona, inclosa dins el mateix projecte, va dirigida a estudiants de tercer cicle de lingüística o filologia que tinguin experiència en transcripcions i tractament de dades textuals.

Convocatòria:






ENLLAÇOS RECOMANATS


Butlletí de la Xarxa CRUSCAT




CONVOCATÒRIES


L’Institut d’Estudis Catalans convoca una plaça d’administratiu/va per a la secretaria de les societats filials.

Més informació

L’Institut d’Estudis Catalans convoca una plaça de tècnic/a lingüística per a l’Oficina de Gramàtica de la Secció Filològica.

Més informació

L’Institut d’Estudis Catalans convoca dues places de corrector/a de textos per al Servei Editorial.

Més informació

L’Institut d’Estudis Catalans convoca una plaça de cap del Servei de Comunicació.

Més informació

L’Institut d’Estudis Catalans convoca una plaça de tècnic/a de sistemes per al Servei d’Informàtica.

Més informació

L’Institut d’Estudis Catalans convoca una plaça de tècnic/a lingüístic/a per a l’Oficina d’Onomàstica de la Secció Filològica.

Més informació