Número 251
novembre 2020

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

L’IEC, referència de l’Earth BioGenome Project al sud d’Europa

Ara fa un any que l’Institut d’Estudis Catalans, juntament amb dues de les seves societats filials, la Societat Catalana de Biologia (SCB) i la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN), es va sumar a l’Earth BioGenome Project (EBP), fet que va consolidar el primer node d’aquesta iniciativa al sud d’Europa: el projecte Biogenoma dels Països Catalans. 

Durant aquest període, el projecte ha crescut i s’ha fixat. El divendres 30 d’octubre es va resoldre la primera convocatòria de finançament de projectes per a seqüenciar espècies eucariotes del nostre territori, convocada el passat mes de juliol gràcies al llegat rebut de Leandre Cervera, qui fou president de la SCB des del 1935 fins al 1963. La convocatòria finançarà un total de vuit projectes amb un pressupost màxim de 10.000 € cadascun, que es podran destinar a treball de camp, catalogació, seqüenciació genòmica, acoblament i anotació. 

Els investigadors i investigadores que lideren els projectes finançats són: Miquel Arnedo, de l’Institut de Recerca de la Biodiversitat de la Universitat de Barcelona (IRBio); Laura Baldo, de l’IRBio; Carlos Carreras, de l’IRBio; Rosa Fernández, de l’Institut de Biologia Evolutiva de la Universitat Pompeu Fabra - Consejo Superior de Investigaciones Científicas (IBE-UPF-CSIC); Toni Gabaldón, del Barcelona Supercomputing Center - Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) i l’Institut de Recerca en Biomedicina (IRB); Teresa Garnatje, de l’Institut Botànic de Barcelona - Consejo Superior de Investigaciones Científicas (IBB-CSIC); Joaquim Garrabou, de l’Institut de Ciències del Mar - Consejo Superior de Investigaciones Científicas (ICM-CSIC), i Ferran Palero, de la Universitat de València. Entre les espècies seqüenciades hi ha l’escorpí cec dels Pirineus, la sargantana gimnèsica de les Balears, la morruda del Mediterrani, el cuc de terra gegant Norana najaformis, l’alga Amastigomonas, la camamilla pirenaica, el corall vermell i uns amfípodes típics d’aigües subterrànies del País Valencià, les Sensonatoridae.

Amb aquesta primera convocatòria, l’IEC, la SCB i la ICHN volen potenciar la fase de seqüenciació del projecte Biogenoma del territori català, amb l’objectiu de construir un catàleg de la biodiversitat genòmica del nostre territori. Aquest catàleg permetrà administrar els recursos de manera més responsable, entendre i preveure les conseqüències del canvi climàtic a casa nostra, contribuir a la conservació de les espècies amenaçades i millorar l’agricultura, la medicina i les indústries basades en la vida. Iniciatives com aquesta impulsen d’una manera directa la ciència i, de retruc, milloren la salut del planeta i, per tant, també la nostra com a habitants d’aquest gran ecosistema.

Notícies

* Especialistes nacionals i internacionals advoquen per fixar uns estàndards per a la resolució de conflictes territorials de sobirania a Europa

* L’Institut d’Estudis Catalans i la Universitat de Barcelona creen la Càtedra Josep Carner

* Àngels Ponsa: «El doctor Badia creia que som els catalans qui tenim la responsabilitat de salvar la nostra llengua»

* Albert Esteve: «Endarrerir l’edat del primer fill sobre un calendari ja endarrerit serà dolentíssim»

* L’IEC, referència de l’Earth BioGenome Project al sud d’Europa

* L’IEC celebra la sessió de cloenda del tema de l’any: «L’edició genòmica»

* Jaume Miranda: «No es pot afirmar que el canvi climàtic fos la causa del temporal Gloria, però sí que forma part de l’equació»

* Jaume Terradas: «Mantenir la integritat dels ecosistemes beneficia la humanitat, els animals i la biodiversitat»

* Joandomènec Ros: «L’espai transfronterer és un laboratori per a prendre decisions solidàries a cada banda de la frontera»

* La Secció Filològica de l’IEC homenatja Giuseppe Tavani (1924-2019)

* M. Teresa Cabré: «Casassas tenia la capacitat de pensar sempre en gran»

* El Banc de Barcelona, 1874-1920. Decadència i fallida, obra guanyadora del XVI Premi Catalunya d’Economia 2019

* Pere Puigdomènech, primer autor d’una nova col·lecció de divulgació científica, publicada per la revista Mètode

* El llibre Ser persona, de Valentí Feixas, punt de partida d’un debat sobre educació organitzat per l’IEC

* Josep Batlló recorda les contribucions d’Eduard Fontserè en la sismologia catalana amb motiu del seu 150è aniversari


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa