Número 251
novembre 2020

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Joandomènec Ros: «L’espai transfronterer és un laboratori per a prendre decisions solidàries a cada banda de la frontera»

Divendres 13 de novembre va tenir lloc, en format virtual, la conferència anual del Transfrontier Euro-Institut Network (TEIN), la xarxa europea de la qual l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) és membre. En aquesta ocasió, la trobada es va dedicar a les conseqüències derivades de la crisi de la COVID-19 per a la cooperació territorial a la frontera pirinenca. Va obrir la conferència Joandomènec Ros, president de l’IEC.

Ros va afirmar que «per a la cooperació territorial europea, les conseqüències són importants. El precepte d’una “Europa sense fronteres” va trontollar ja el 2015 a causa de la crisi migratòria i el terrorisme, i va provocar un cert control de les fronteres de l’espai de Schengen, però que no era permanent ni sistemàtic. En canvi, amb la COVID-19 es van tancar realment les fronteres, i amb uns controls sistemàtics». 

En aquest sentit, va advertir: «La frontera nacional s’ha convertit de nou en una barrera impossible de travessar. Tanmateix, imposar aquestes mesures de fronteres nacionals no coordinades a la Unió Europea és quelcom perillós: s’envia el missatge que l’amenaça per a la salut està provenint de fora, com si el virus optés per infectar nacions i no persones. Com si el virus es pogués aturar en una frontera nacional. Però tenim l’exemple de l’hospital transfronterer de Puigcerdà, que es va convertir en un corredor sanitari.»

El president de l’IEC va advocar per fomentar la cooperació i per estar molt atents al que passa a l’espai transfronterer com a model a seguir: «Cal treballar a partir del que és local amb els actors, i tenir en compte que l’espai transfronterer és un laboratori que pot servir, en temps d’incertesa, per a prendre decisions solidàries a cada banda de la frontera.»

En la conferència hi van intervenir també Andreu Domingo i Valls, membre de l’IEC i sotsdirector i gerent del Centre d’Estudis Demogràfics (CED) de la Universitat Autònoma de Barcelona, que va fer un balanç dels efectes de la crisi en la població de Catalunya. Domingo va subratllar que la COVID-19 agreuja la tendència a la baixa de la fecunditat i també que l’evolució de les migracions estarà vinculada a la situació de la pandèmia i al ritme de la recuperació econòmica. Va avançar que la previsió a curt i mitjà termini és de pèrdua de població.

Xavier Bernard-Sans, director de l’AECT Euroregió Pirineus-Mediterrània, va explicar l’impacte de la crisi en la cooperació territorial a la zona de l’Euroregió Pirineus-Mediterrània. Va començar la seva exposició del territori transfronterer pirinenc, que amb gairebé 110.000 kilòmetres quadrats, cobreix un territori més gran que setze dels vint-i-vuit països europeus. També va parlar d’un fons euroregional per a la COVID-19, que té com a objectius treballar per l’autosuficiència alimentària, donar suport a la cooperació de les universitats i a les classes en línia, convertir la zona en un destí turístic més resistent, destinar recursos a creadors joves i a la digitalització de la cultura i buscar noves formes de fomentar els sectors ambientals, així com l’economia circular i la inclusió social.

Finalment, Maria Ubach i Font, ministra d’Afers Exteriors d’Andorra, va aportar el punt de vista andorrà de la crisi. Durant la seva exposició va admetre que la COVID-19 ha evidenciat la fragilitat del seu país i la dependència que té en situacions com les que estem vivint, en què la cooperació és fonamental.

Notícies

* Especialistes nacionals i internacionals advoquen per fixar uns estàndards per a la resolució de conflictes territorials de sobirania a Europa

* L’Institut d’Estudis Catalans i la Universitat de Barcelona creen la Càtedra Josep Carner

* Àngels Ponsa: «El doctor Badia creia que som els catalans qui tenim la responsabilitat de salvar la nostra llengua»

* Albert Esteve: «Endarrerir l’edat del primer fill sobre un calendari ja endarrerit serà dolentíssim»

* L’IEC, referència de l’Earth BioGenome Project al sud d’Europa

* L’IEC celebra la sessió de cloenda del tema de l’any: «L’edició genòmica»

* Jaume Miranda: «No es pot afirmar que el canvi climàtic fos la causa del temporal Gloria, però sí que forma part de l’equació»

* Jaume Terradas: «Mantenir la integritat dels ecosistemes beneficia la humanitat, els animals i la biodiversitat»

* Joandomènec Ros: «L’espai transfronterer és un laboratori per a prendre decisions solidàries a cada banda de la frontera»

* La Secció Filològica de l’IEC homenatja Giuseppe Tavani (1924-2019)

* M. Teresa Cabré: «Casassas tenia la capacitat de pensar sempre en gran»

* El Banc de Barcelona, 1874-1920. Decadència i fallida, obra guanyadora del XVI Premi Catalunya d’Economia 2019

* Pere Puigdomènech, primer autor d’una nova col·lecció de divulgació científica, publicada per la revista Mètode

* El llibre Ser persona, de Valentí Feixas, punt de partida d’un debat sobre educació organitzat per l’IEC

* Josep Batlló recorda les contribucions d’Eduard Fontserè en la sismologia catalana amb motiu del seu 150è aniversari


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa