Número 243
gener

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Es presenta CATCAR, un projecte transfronterer liderat per l’IEC que posarà a l’abast de tothom la història de la Catalunya carolíngia

CATCAR, un projecte de cooperació transfronterera, innovador en l’àmbit del patrimoni immaterial, es presentarà el 5 de febrer, a Perpinyà. L’objectiu del programa és posar a l’abast de tothom el món carolingi (segles VIII-X) gràcies a la tecnologia: continguts multimèdia, cartografia digital, eines de ludificació i altres elements de realitat augmentada. Aquest és un període històric que prefigura la construcció de l’actual Unió Europea.

Catalunya disposa d’un dels fons documentals d’aquesta època més rics d’Europa. La documentació referent a aquests comtats fins a l’any 1000 ha estat publicada en el si de la col·lecció «Catalunya Carolíngia» (Barcelona, Institut d’Estudis Catalans, 1926-2020), en vuit volums. Es tracta d’un total de divuit toms que reuneixen més de sis mil documents de l’àmbit del dret públic i, sobretot, del dret privat (testaments, vendes, donacions o permutes), que permeten conèixer l’evolució de la societat, la política, l’economia i la cultura de l’època.

CATCAR digitalitzarà els documents, que estaran disponibles per a la consulta en una plataforma virtual d’accés obert i amb llicència Creative Commons. Per als investigadors, que podran explotar-ne les dades, serà una molt bona eina per a ampliar estudis en antropologia, geografia, economia, estadística i altres disciplines socials. Els resultats d’aquests treballs seran extensibles a problemes i desafiaments actuals, com el canvi climàtic, l’aparició i la desaparició de cultius, la mobilitat social o els accidents geometeorològics, temes que tenen un interès especial per als gestors de la planificació territorial.

En una segona fase, tot aquest patrimoni es transmetrà a la ciutadania i als centres educatius a través experiències tangibles, didàctiques i lúdiques, que seran possibles gràcies a les noves tecnologies.

L’Institut d’Estudis Catalans (IEC) és cap de fila del projecte i compta amb cinc socis més: l’Institut Méditerranéen d’Études et Recherche en Informatique et Robotique (IMERIR), la Universitat de Barcelona (UB), el Département des Pyrénées-Orientales (CD66), la Université de Perpignan Via Domitia (UPVD) i la Universitat de Lleida (UdL), com a soci associat.

Notícies

* Es presenta CATCAR, un projecte transfronterer liderat per l’IEC que posarà a l’abast de tothom la història de la Catalunya carolíngia

* L’IEC acull la I Jornada sobre Corpus Orals del Català: «Ciència, lingüística i tecnologia»

* L’IEC participa en la primera Cimera Catalana d’Acció Climàtica

* L’Institut d’Estudis Catalans incorpora dos nous membres a la Secció de Ciències Biològiques

* La Institució Catalana d’Història Natural crea el Premi Torras-Foulon per fomentar la investigació de sistemes naturals als Països Catalans

* El cicle Dijous de ciència de l’IEC comença amb una conferència sobre la influència de la globalització en el món universitari

* La Secció de Ciències Biològiques de l’IEC ofereix la conferència L’edició genòmica en plantes

* La fragilitat del català centra una taula rodona a l’IEC

* David Serrano: «Belfast és una ciutat físicament dividida entre catòlics i protestants, fins i tot hi ha alguns murs que separen els barris»

* Les matemàtiques són presents en el 6 % de l’ocupació total de l’economia espanyola

* La lluita contra la pobresa amb rigor científic centra la conferència de Monica Martinez-Bravo a l’IEC


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa