Número 243
gener 2020

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

David Serrano: «Belfast és una ciutat físicament dividida entre catòlics i protestants, fins i tot hi ha alguns murs que separen els barris»

David Serrano Giné, investigador postdoctoral del Departament de Geografia de la Universitat Rovira i Virgili, va oferir el 16 de gener a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) la conferència Segregació social i espacial a la ciutat de Belfast. La xerrada va evidenciar que el conflicte d’Irlanda del Nord, que va finalitzar oficialment l’any 1998 amb l’Acord de Divendres Sant, no està resolt. La societat nord-irlandesa continua molt dividida i encara hi són presents la «polarització política, els moviments socials extrems i els grups paramilitars». Així ho va expressar Serrano, que va fer un exhaustiu repàs de la situació actual de Belfast, la ciutat més poblada d’Irlanda del Nord.

Després dels anys més sagnats del conflicte, a mitjans dels anys setanta, a Belfast la situació va resultar insostenible i les dues comunitats es van segregar. Avui «encara és una ciutat físicament dividida, fins i tot hi ha alguns murs que separen els barris», va explicar el conferenciant. De fet, va afegir que «és molt fàcil saber si una persona es troba en una zona catòlica o protestant: als seus habitants els agrada identificar els barris amb banderes, murals, pintades i altres elements». Hi ha, segons va explicar, tres grans zones neutrals: el centre de la ciutat, el barri del Titànic i el barri de la Universitat, on s’instal·len aquells que volen fugir de la polarització.

Serrano va apuntar que l’enfrontament es «vehicula a través de la religió, que dona coherència als dos grups, però s’explica per motius polítics, econòmics i d’identitat». Tot i que en el passat els catòlics, que defensen la unitat amb la República d’Irlanda (els protestants volen seguir formant part del Regne Unit), eren minoritaris, avui representen més del 40 % de la població.

Sobre les perspectives de futur, Serrano creu que hi ha voluntat d’enteniment, «amb parelles i grups d’amics mixtes, ONG que hi treballen i una important injecció de diners d’Europa per al procés de pau». En aquest sentit, va pronosticar que «la segregació perdrà intensitat a causa d’un canvi demogràfic, social i ideològic», però també va advertir que «a curt i mitjà termini la divisió continuarà existint perquè volen preservar la seva identitat».

L’acte, organitzat per la Societat Catalana de Geografia, filial de l’IEC, es va tancar amb un col·loqui amb el públic.

Notícies

* Es presenta CATCAR, un projecte transfronterer liderat per l’IEC que posarà a l’abast de tothom la història de la Catalunya carolíngia

* L’IEC acull la I Jornada sobre Corpus Orals del Català: «Ciència, lingüística i tecnologia»

* L’IEC participa en la primera Cimera Catalana d’Acció Climàtica

* L’Institut d’Estudis Catalans incorpora dos nous membres a la Secció de Ciències Biològiques

* La Institució Catalana d’Història Natural crea el Premi Torras-Foulon per fomentar la investigació de sistemes naturals als Països Catalans

* El cicle Dijous de ciència de l’IEC comença amb una conferència sobre la influència de la globalització en el món universitari

* La Secció de Ciències Biològiques de l’IEC ofereix la conferència L’edició genòmica en plantes

* La fragilitat del català centra una taula rodona a l’IEC

* David Serrano: «Belfast és una ciutat físicament dividida entre catòlics i protestants, fins i tot hi ha alguns murs que separen els barris»

* Les matemàtiques són presents en el 6 % de l’ocupació total de l’economia espanyola

* La lluita contra la pobresa amb rigor científic centra la conferència de Monica Martinez-Bravo a l’IEC


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa