Tauler


El proper 5 de febrer se celebra la fase catalana de l'Olimpíada de Física 2010


Concurs per a elaborar el calendari de l’Any Internacional de la Química 2011

Enllaços recomanats

Convocatòries
El proper 5 de febrer se celebra la fase catalana de l'Olimpíada de Física 2010

La fase catalana de l’Olimpíada Internacional de Física, organitzada per la Societat Catalana de Física (SCF), filial de l’IEC, reunirà el proper divendres 5 de febrer alumnes d’ensenyament secundari d’arreu de Catalunya. Les seus escollides per a la realització de la prova són quatre: la Facultat de Física de la Universitat de Barcelona; l’Escola Politècnica Superior del Campus de Montilivi de la Universitat de Girona; l’Edifici Polivalent del Campus de Cappont de la Universitat de Lleida, i la Facultat de Química del Campus Sescelades de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. Els centres que s’hi vulguin inscriure tenen temps fins al 3 de febrer.

L’objectiu de la prova no és comprovar el nivell mínim de coneixements sobre els diferents temes, sinó la comprensió de les lleis de la física, així com el grau de maduresa i creativitat dels alumnes. L’exercici, que té una durada prevista de tres hores, constarà de qüestions diverses, a més de tres o quatre problemes sobre els temes tractats en els textos de física de batxillerat: cinemàtica, dinàmica del punt, treball i energia, camps gravitatori i elèctric i corrent continu. 

Els resultats de la prova determinaran els representants dels centres catalans en la XXI Olimpíada Estatal de Física, organitzada per la Real Sociedad Española de Física, que se celebrarà a la Universitat d’Alacant del 8 a l’11 d’abril de 2010. Els cinc primers classificats de la fase estatal participaran en l’Olimpíada Internacional, que es durà a terme del 17 al 25 de juliol al Zagreb (Croàcia), i els alumnes que ocupin de la sisena a la novena posició participaran en l’Olimpíada Iberoamericana a Panamà, que se celebrarà el mes de setembre.  

L’Olimpíada Internacional de Física té l’origen en les competicions organitzades per Txecoslovàquia, Hongria i Polònia el 1967. Des de llavors, s’hi han unit la major part de països d’Europa i Amèrica.


Concurs per a elaborar el calendari de l’Any Internacional de la Química 2011

 

Amb motiu de l’Any Internacional de la Química, que se celebarà l’any 2011, la Societat Catalana de Química (SCQ), filial de l’IEC, amb el suport de la Secció de Ciències i Tecnologia (SECCT) de l’Institut, convoca el Concurs Calendari «Quins elements!». L’objectiu és elaborar un calendari per a l’Any Internacional de la Química 2011, a partir de dotze imatges sorprenents relacionades amb dotze elements químics.

Hi podran participar estudiants de química de qualsevol àmbit (batxillerat, cicles formatius, llicenciatura o tercer cicle), individualment, en grup o en representació d’una classe. Per fer-ho, abans hauran de respondre correctament dotze preguntes que permetran elaborar les imatges relacionades amb els dotze elements. Per exemple: quin element químic és essencial, i alhora comú, a les Dolomites i les plantes verdes? I a la torre Eiffel i la sang humana? I en el cas del museu Guggenheim de Bilbao i les pròtesis de maluc?

Cada concursant podrà presentar una proposta per un únic full o per més d’un (per tots dotze elements, com a màxim) amb una imatge (dibuix, esquema, fotografia, collage) que combini els dos subjectes de la pregunta. També es podrà concursar per la imatge de la portada, que haurà de mostrar la presència de la química en la vida quotidiana. Amb les dotze imatges guanyadores s’editarà el calendari. Els premis consistiran en sis-cents euros per cada imatge. La data límit de recepció de les propostes és el dia 15 de març de 2010, i els premis es lliuraran durant la primavera del 2010.

Consulteu les bases del concursENLLAÇOS RECOMANATS


Butlletí de la Xarxa CRUSCAT


CONVOCATÒRIES

L’Institut d’Estudis Catalans convoca, a torn obert, una plaça d’administratiu/va per a la secretaria de les societats filials.

Més informació


L’Institut d’Estudis Catalans convoca, a torn obert, una plaça de tècnic lingüístic per a l’Oficina de Gramàtica de la Secció Filològica.

Més informació


L’Institut d’Estudis Catalans convoca, a torn obert, una plaça d’editor/a de revistes científiques. En dependència directa del cap del Servei Editorial, l’objecte d’aquest lloc de treball consisteix en la gestió, la coordinació i la supervisió de totes les fases del procés d’edició de les revistes científiques de l’IEC.

Més informació