Activitats

L’exposició itinerant del Centenari desembarca a Eivissa

Sobre el sistema català de reproducció

«Per què el canvi climàtic és una veritat incòmoda?» i altres Nobel

Una reflexió sobre el noruec modern

Mor Josep Ribera Florit, membre fundador de la Societat Catalana d’Estudis Hebraics

Se celebra la tretzena edició de la Conferència Fèlix Serratosa

En breu

Properes cites

 

L’exposició itinerant del Centenari desembarca a Eivissa

Josep Maria Camarasa i Salvador Giner atenen els mitjans de comunicació a Eivissa
               IEC

El claustre de l’ajuntament d’Eivissa acull, des del 15 de gener i fins al 3 de febrer, l’exposició commemorativa del Centenari de l’IEC, «L’Institut d’Estudis Catalans, 1907-2007. Un segle de cultura i ciència als Països Catalans». La iniciativa d’aquesta mostra és de l’lEC i l’Institut d’Estudis Eivissencs, entitat adherida a l’IEC, amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Eivissa, el Consell Insular d’Eivissa, l’Obra Social Fundació La Caixa i la Fundació Cultural Baleària.

En l’exposició es presenta la cronologia de les principals efemèrides de l’IEC, l’acadèmia catalana de les ciències i les humanitats fundada l’any 1907 per Enric Prat de la Riba, al llarg dels cent anys d’història, i una selecció d’imatges i audiovisuals distribuïts en quatre àmbits: els protagonistes, els fets, el llegat i el futur de la institució.

La seu de l’IEC a Barcelona va acollir la versió extensa de l’exposició fins al 16 de desembre passat. La mostra itinerant, que ja ha passat per Girona, Andorra, València, Palma i Maó, visitarà durant el 2008 Perpinyà, l’Alguer, Castelló, Alacant i Madrid, entre altres ciutats. 

A la inauguració de l’exposició a Mallorca hi van assistir Salvador Giner, president de l’IEC; Lurdes Costa, alcaldessa d’Eivissa; Marià Serra, president de l’Institut d’Estudis Eivissencs, i Josep M. Camarasa, de l’IEC, assessor científic de la mostra, entre altres personalitats. 

Recull de premsa:
Reportatge fotogràfic:Sobre el sistema català de reproducció

 
El 16 de gener passat, Anna Cabré, directora del Centre d’Estudis Demogràfics i catedràtica de Geografia Humana de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), va pronunciar la conferència «El sistema català de reproducció: nova temporada» a la Sala Turró de la Reial Acadèmia de Medicina, com recull la imatge adjunta. L’acte va ser organitzat per la Societat Catalana de Geografia, filial de l’IEC.

Anna Cabré és autora d’obres com Població i habitatge a Barcelona en el context metropolità: Migracions, població estrangera i projeccions de població i llars i La constitución familiar en España. El 1994 rebé la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic, atorgada per la Generalitat de Catalunya. El 2005 va rebre la Creu de Sant Jordi.

«Per què el canvi climàtic és una veritat incòmoda?»
 i altres Nobel


 
La conferència sobre el Premi Nobel de la Pau 2007, concedit a Al Gore i a l’Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) es va dur a terme el 16 de gener passat a la Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC i va ser a càrrec de Josep Enric Llebot, membre de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC i del Departament de Física de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). L’acte, que recull la fotografia adjunta, va ser organitzat per la Secretaria Científica de l’IEC, amb la coordinació de la Institució Catalana d’Història Natural, filial de l’acadèmia catalana.

Durant la conferència, es va parlar de l’escalfament de l’atmosfera com a resultat del continu increment de la concentració de gasos amb efecte hivernacle, així com de l’origen humà d’aquests gasos. Com a conseqüència d’això, el sistema climàtic experimenta i experimentarà canvis en els patrons de funcionament, la velocitat dels quals no es pot saber. A grans trets, aquests canvis ambientals poden semblar clars, però a escala regional se saben de manera deficient. En qualsevol cas, posen en perill els sistemes naturals i socials més vulnerables.

El Premi Nobel de la Pau d’enguany s’ha atorgat a Al Gore, exvicepresident dels Estats Units d’Amèrica del Nord, i al Grup Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic (IPCC), un grup de científics creat per l’Organització de les Nacions Unides i l’Organització Meteorològica Mundial l’any 1988, justament perquè han posat en relleu aquesta vulnerabilitat.

Cicle de conferències «Els premis Nobel de l’any 2007»

A més d’aquestes sessions celebrades a Barcelona, L’Institut d’Estudis Catalans, Acció Cultural del País Valencià i la Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València han organitzat el cicle de conferències «Els premis Nobel de l’any 2007», a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània de València. El 9 de gener passat es va presentar el «Pemi Nobel de Medicina o Fisiologia 2007 concedit a Mario Capecchi, Oliver Smithies i Martin Evans», a càrrec de Jaume Reventós, de l’Institut de Recerca de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron.

El 14 de gener va ser el torn del «Premi Nobel de Química 2007 concedit a Gerhard Ertl», a càrrec de Jordi Llorca, de la Universitat Politècnica de Catalunya, i el 16 de gener, es va presentar el «Premi Nobel d’Economia 2007 concedit a Leonid Hurwicz, Eric Maskin i Roger Myerson», a càrrec de Xavier Calsamiglia, de la Universitat Pompeu Fabra.

Més informació
Reportatge fotogràfic:
Una reflexió sobre el noruec modern

Per iniciativa de la Càtedra Unesco de Llengües i Educació, centre de recerca creat conjuntament per la UNESCO i l'IEC, i en col·laboració amb altres entitats, el noruec modern ha estat objecte de dues conferències a Barcelona, a càrrec d’Ernst Hakon Jahr, del Departament d’Estudis Noruecs i Ciències de la Informació de la Universitat d’Agder, de Noruega. La primera, «How modern Norwegian came into being. On the development of competing national standards», va tenir lloc a l’edifici Josep Carner de la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona el 17 de gener passat, organitzada per la Càtedra Unesco de Llengües i Educació, la Xarxa CRUSCAT i el Centre Universitari de Sociolingüística i Comunicació (CUSC), de la Universitat de Barcelona,

Una segona conferència, «The standaritzation of modern Norwegian: origin, development and prospects», organitzada per la Càtedra Unesco, es va celebrar a la Sala Prat de la Riba de l'IEC, el 18 de gener passat.
Mor Josep Ribera Florit, membre fundador de la Societat Catalana d’Estudis Hebraics

 
El dia 24 de desembre passat va morir Josep Ribera Florit, catedràtic emèrit d’Hebreu i Arameu de la Universitat de Barcelona i membre fundador de la Societat Catalana d’Estudis Hebraics, filial de l'IEC. El funeral se celebrarà el  dijous 24 de gener, a les set de la tarda, al monestir de Sant Cugat del Vallès.

Josep Ribera Florit va néixer a Barcelona l’any 1935. Es va llicenciar en teologia l’any 1962, a Roma, i en filosofia i lletres l’any 1967, a Barcelona, on fou deixeble dels professors Josep M. Millàs i Vallicrosa i Alejandro Díez Macho. En aprofundir en l’obra d’aquests dos mestres, es va dedicar a l’estudi del judaisme català i, sobretot, de la llengua aramea i els targums, és a dir, les antigues traduccions interpretades de la Bíblia hebrea a l’arameu. El targum va ser la seva dedicació principal des que va escriure, el 1973, la tesi doctoral sobre el Targum babilònic als profetes. En aquest camp ha estat reconegut com un investigador de primera fila entre altres estudiosos de renom mundial.

Ribera va ser membre fundador de la Societat Catalana d’Estudis Hebraics, de l’Associació Bíblica de Catalunya i de la International Organization for Targum Studies, entre altres societats científiques. Va ensenyar ininterrompudament a la Universitat de Barcelona des de l’any 1967 fins al 2006, any en què es va jubilar en haver complert els setanta anys.

Se celebra la tretzena edició de la Conferència Fèlix Serratosa

En l’edició d’enguany, la Societat Catalana de Química, filial de l'IEC, i la Real Sociedad Española de Química han organitzat diverses conferències. En primer lloc, «Las bases moleculares de la activación de los factores de crecimiento para fibroblastos», a càrrec de Manuel Martín-Lomas, director científic del CIC Biomagune del Parc Tecnològic de Sant Sebastià. En segon lloc, «Metathesis: catalysts and applications», a càrrec de Robert H. Grubbs, Victor and Elisabeth Atkins Professor of Chemistry, de l’Institut de Tecnologia de Califòrnia.

Les conferències van tenir lloc a la Sala Enric Casassas de la Facultat de Química de la Universitat de Barcelona el 21 de gener de 2008 i van ser presentades per Miquel Pericàs Brondo, catedràtic de Química Orgànica de la Universitat de Barcelona.


En Breu

Mor Manuel Valera Candel


El 15 de desembre va morir Manuel Valera Candel, soci de la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica, filial de l’IEC.

Valera era físic i professor de la Universitat de Múrcia. Des dels anys setanta, portà a terme estudis pioners a Espanya sobre història de la física. També havia treballat sobre l’activitat científica a Múrcia, temàtica sobre la qual edità un volum recentment.
 


La introducció de les ciències àrabs a Catalunya al segle x


El 18 de gener passat es va celebrar el col·loqui «L’introduction des sciences arabes en Catalogne au Xe siècle: état de la question et faits nouveaux», a càrrec de David Juste, del Centre d’Estudis Medievals de la Universitat de Sydney, d’Austràlia. La conferència va ser organitzada per la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica, filial de l’IEC.Properes cites

«El doctor Martí i Julià i el catalanisme polític a començament del segle xx»


El 30 de gener, a les set de la tarda, tindrà lloc, al Saló de Plens de la seu del Consell Municipal del Districte de les Corts de Barcelona, la conferència «El doctor Martí i Julià i el catalanisme polític a començament del segle xx», a càrrec d’Albert Balcells, membre de l’IEC i catedràtic de la UAB. A l’acte, hi assistiran Glòria Martín, presidenta del Consell Muncipal de les Corts, Montserrat Sánchez, regidora del Districte de les Corts, i Jaume Sobrequés, president de la Societat d’Estudis Històrics, filial de l’IEC.


«Els premis Nobel de l’any 2007»

El 23 de gener, a les set de la tarda, se celebra a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània de València la conferència «El Premi Nobel de la Pau 2007: Al Gore i el Panell Intergovernamental del Canvi Climàtic», sobre el Premi Nobel de la Pau 2007, concedit a Al Gore i a l’Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). L’acte, que serà a càrrec de Josep Enric Llebot, membre de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC i del Departament de Física de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), s’inclou dins el cicle de conferències «Els premis Nobel de l’any 2007», que organitza l’Institut d’Estudis Catalans, Acció Cultural del País Valencià i la Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València.


V Trobada de Joves Investigadors dels Països Catalans

La Societat Catalana de Química (SCQ), filial de l'IEC, organitza els dies 28 i 29 de gener, a la Universitat de Vic, la V Trobada de Joves Investigadors dels Països Catalans, una reunió que aplegarà més de dos-cents químics, la major part joves, i en la qual es presentaran els resultats de les seves línies d’investigació. L’acte, que forma part de la commemoració del setanta-cinquè aniversari de la SCQ, també inclou tres conferències plenàries i una taula rodona. 


Homenatge a D. I. Mendeléiev

 

La Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC, conjuntament amb la Societat Catalana de Química, organitza un acte d’homenatge a un dels científics més rellevants de tots els temps, D. I. Mendeléiev (1834-1907), en ocasió del centenari de la seva mort. Aquesta jornada se celebra el 6 de febrer, a la Sala Prat de la Riba de l’Institut, a partir de les 17.30 hores.

El descobriment de Mendeléiev, la taula periòdica dels elements químics, constitueix l’eix vertebrador de la química i l’eina indispensable per a l’aprenentatge d’aquesta disciplina. La jornada inclou dues conferències: una, dedicada a la taula periòdica, i l’altra, a l’ensenyament de la química. Alhora, es presenta el quart volum de la col·lecció «Clàssics de la Química», que inclou la traducció catalana del segon article de D. I. Mendeléiev sobre l’ordenació periòdica dels elements.

Grans conjectures matemàtiques

Cosmocaixa Barcelona organitza un cicle de conferències sobre grans conjectures matemàtiques, del gener al juny del 2008, amb la col·laboració del Centre de Recerca Matemàtica (CRM). La propera cita d’aquest cicle, coordinat per Manuel Castellet, director honorari del CRM i expresident de l'IEC, és el 14 de febrer, a les set de la tarda. La conferència, que porta per títol «La conjectura 3x+1 i els límits de la matemàtica», serà a càrrec de Jaume Llibre, de la Universitat Autònoma de Barcelona.


Una orientació per a treballs de memòria oral

El 26 de gener, a les deu del matí, es presenta la publicació del llibre Eines per a treballs de memòria oral,editat per la Direcció General de la Memòria Democràtica, del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, de la Generalitat de Catalunya, i l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona, i coordinat per la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana. La publicació vol oferir un conjunt d’orientacions per a aquells que, des de les institucions locals, els centres d’estudi o els instituts de secundària, estiguin interessants a dur a terme projectes de recerca basats en la memòria oral. L’acte serà a la Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC.