Número 252
desembre 2020

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Joandomènec Ros: «Els discursos d’Eva Serra evidenciaven el seu enorme coneixement i la força de les seves conviccions»

El dijous 17 de desembre va tenir lloc, en format virtual, la presentació dels llibres Eva Serra i Puig. Sessió en memòria i Eva Serra. Per la revolució catalana, en un acte organitzat per l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). El primer, un aplec de treballs coordinat pels professors Agustí Alcoberro i Diego Sola, recull les ponències de les jornades d’homenatge a la historiadora que es van fer l’abril del 2019 a l’IEC i a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona. El segon, editat per Albert Botran, recull textos que revelen la faceta més política de Serra.

Joandomènec Ros, president de l’IEC, va explicar que, per a ell, Eva Serra (1942-2018) «encarnava allò que molts creiem que han de ser els membres de l’Institut: han de tenir excel·lència en el camp propi de la recerca i, al mateix temps, amor pel país i compromís amb la defensa de les seves llibertats». També va subratllar que «el seu coneixement històric reforçava la seva lluita política» i va lamentar que actualment manquin discursos com els d’Eva Serra, que «evidenciaven el seu enorme coneixement i la força de les seves conviccions».

Antoni Simon, membre de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC, va afirmar que els llibres presentats «són un acte de justícia». També va subratllar que la lectura d’aquestes dues obres permet apreciar «la qualitat i la quantitat del llegat de Serra i la rellevància del seu pensament polític: va aixecar l’independentisme de la precarietat i li va donar espai en la societat catalana».

Agustí Alcoberro, curador del primer llibre, va explicar que l’obra ha comptat amb la participació de setze historiadors, tots marcats d’alguna manera pel mestratge de Serra. També va afirmar que llibres com aquest demostren que Eva Serra es va guanyar la seva bona reputació com a ciutadana i com a intel·lectual.

Albert Botran, editor del segon llibre, va comentar que una de les finalitats de l’obra era aplegar textos dispersos que resumeixen el pensament de l’autora. També va destacar que Serra «va valorar molt les institucions catalanes abans que l’estat centralista borbònic les eliminés i que va reivindicar la realitat territorial dels Països Catalans».

Joaquim Nadal, president de la revista Recerques, també va subratllar que «en l’arquitectura de l’obra de Serra hi ha una voluntat de presentar-nos l’entramat institucional d’abans del 1714 per dins». També va celebrar la publicació d’aquests dos llibres com una manera de «tornar a posar al fil de la historiografia catalana una figura de primeríssima fila».

Blanca Serra i Puig, filòloga i germana d’Eva Serra, es va mostrar molt satisfeta per la publicació dels llibres i va explicar que molta de la gent que hi participa formava part del cercle d’amistats de la família. També va constatar que els llibres són una molt bona opció per a acostar-se a l’obra de la historiadora, perquè inclouen «textos molt diversos que tenen sentit per ells mateixos, i no requereixen un ordre de lectura concret».

La historiadora va morir el 3 de juliol de 2018 a Barcelona. Nascuda l’any 1942, era doctora en història per la Universitat de Barcelona i s’havia especialitzat en història agrària de Catalunya i en història de les institucions catalanes dels segles XVI i XVII. Era membre de la Secció Històrico-Arqueològica de l’Institut d’Estudis Catalans des de l’any 2002. 

Notícies

* Coronavirus, elegit neologisme de l’any 2020

* L’IEC completa la col·lecció «Catalunya Carolíngia», el projecte centenari de Ramon d’Abadal

* L’Institut d’Estudis Catalans incorpora Joan Ramon Torres com a nou membre de la Secció Històrico-Arqueològica

* Ramon Pinyol, president de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC, participa en el llibre Women in European academies. From patronae scientiarum to path-breakers, editat per l’ALLEA

* Joandomènec Ros: «Els discursos d’Eva Serra evidenciaven el seu enorme coneixement i la força de les seves conviccions»

* Clara Ponsatí: «Aquest llibre explica per què els catalans volem ser independents»

* Dolors Comas: «És contradictori alegrar-nos de viure més anys i alhora relegar la gent gran»

* La Secció Filològica de l’IEC i l’Institut d’Estudis Aranesi, reunits per a intercanviar criteris sobre un model estàndard de llengua

* Jordi Corominas: «No tots els perills es poden evitar o ni tan sols controlar»

* La Societat Catalana de Química commemora el Premi Nobel de Química 2020

* La SCE commemora el Premi Nobel d’Economia 2020

* El turisme en temps de COVID-19 centra una taula rodona a l’IEC

* La SOCS inaugura un cicle de taules rodones sobre el model lingüístic de l’educació a Catalunya

* Linguapax presenta la revista Linguapax Review 2020, enguany dedicada a la traducció

* L’ACCA aborda els principals reptes de l’alimentació

* Josep Peñuelas Reixach: «L’alcohol és molt tòxic; si el descobríssim ara, estaria prohibit, però l’associem a la nostra cultura»


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa