Número 252
desembre 2020

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Ramon Pinyol, president de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC, participa en el llibre Women in European academies. From patronae scientiarum to path-breakers, editat per l’ALLEA

L’ALLEA (All European Academies), la federació europea d’acadèmies de ciències i humanitats, ha publicat el llibre Women in European academies. From patronae scientiarum to path-breakers (‘Les dones a les acadèmies europees: de patronae scientiarum a pioneres), editat per De Gruyter, en què s’examinen les vides i els èxits de les dones que van tenir papers determinants en la història de les acadèmies europees i en el desenvolupament de la ciència moderna a Europa.

Aquestes personalitats perseverants van tenir una influència clau en l’establiment d’acadèmies (patronae scientiarum) o van ser científiques pioneres que van fer contribucions importants al progrés de la ciència. En ambdós casos, les seves històries aporten testimonis únics sobre les institucions científiques del seu temps i les barreres sistèmiques a les quals s’enfrontaven les dones científiques.

Conceptualitzades com una sèrie transversal de tretze retrats biogràfics, les contribucions se centren especialment en el paper de cada personalitat en les acadèmies europees o amb la relació que hi van tenir, i procuren garantir un equilibri tant geogràfic com disciplinari.

Els coeditors del volum són Ute Frevert (codirector de l’Institut Max Planck per al Desenvolupament Humà), Ernst Osterkamp (president de l’Acadèmia Alemanya per a la Llengua i la Poesia) i Günter Stock (antic president d’ALLEA). En el pròleg, subratllen els mites que aquest llibre desafia: «Es podria tenir fàcilment la impressió […] que darrere dels èxits científics i acadèmics dels membres masculins d’aquestes acadèmies —la pertinença va ser reservada exclusivament als homes durant diversos segles— hi havia en tots els casos una patrona scientiarum: una dona, orientant conceptualment els membres i els seus programes de recerca. Tot i això, no són, en realitat, simples mites fundacionals formulats sobre la base dels interessos i desitjos del nostre temps, i que concedeixen a aquestes reines i emperadrius un interès substancialment més gran en les acadèmies i una participació més elevada en el seu programa científic del que, de fet, mai no hi van tenir?»

El llibre ha estat redactat per diferents autors, com ara Eberhard Knobloch, Barbara Stollberg-Rilinger, Eva Haettner Aurelius, Jan Kusber, Paolo Sommella, Pat Thane, Hanna Krajewska, Doris A. Corradini, Katja Geiger, Brigitte Mazohl, Ramon Pinyol, Patricia Faasse, Eoin Mac Cárthaigh, Minna Silver i Eleanor Dodson. Ramon Pinyol ha escrit un dels capítols del llibre, dedicat a Caterina Albert: «La primera acadèmica catalana: Caterina Albert (1869-1966)».

Les contribucions s’han escrit en la llengua materna dels autors i s’han traduït a l’anglès quan ha calgut. El llibre és el tercer volum de la col·lecció de l’ALLEA titulada «Discourses on Intellectual Europe», que inclou dos volums addicionals: The boundaries of Europe i The role of music in European integration, tots dos publicats en accés obert.

Podeu obtenir més informació sobre com adquirir el llibre aquí.

El pròleg està disponible aquí. 

Quant a l’ALLEA

L’ALLEA és la federació europea d’acadèmies de ciències i humanitats que representa més de cinquanta acadèmies de més de quaranta països d’Europa. Des de la seva fundació el 1994, l’ALLEA parla en nom dels seus membres en els escenaris europeu i internacional, promou la ciència com a bé públic global i facilita la col·laboració científica a través de les fronteres i les disciplines. Juntament amb les seves acadèmies membres, l’ALLEA treballa per millorar les condicions per a la investigació, proporcionant el millor assessorament científic independent i interdisciplinari i enfortint el paper de la ciència a la societat. En fer-ho, canalitza l’excel·lència intel·lectual i l’experiència de les acadèmies europees en benefici de la comunitat investigadora, els responsables de la presa de decisions i el públic general.

Notícies

* Coronavirus, elegit neologisme de l’any 2020

* L’IEC completa la col·lecció «Catalunya Carolíngia», el projecte centenari de Ramon d’Abadal

* L’Institut d’Estudis Catalans incorpora Joan Ramon Torres com a nou membre de la Secció Històrico-Arqueològica

* Ramon Pinyol, president de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC, participa en el llibre Women in European academies. From patronae scientiarum to path-breakers, editat per l’ALLEA

* Joandomènec Ros: «Els discursos d’Eva Serra evidenciaven el seu enorme coneixement i la força de les seves conviccions»

* Clara Ponsatí: «Aquest llibre explica per què els catalans volem ser independents»

* Dolors Comas: «És contradictori alegrar-nos de viure més anys i alhora relegar la gent gran»

* La Secció Filològica de l’IEC i l’Institut d’Estudis Aranesi, reunits per a intercanviar criteris sobre un model estàndard de llengua

* Jordi Corominas: «No tots els perills es poden evitar o ni tan sols controlar»

* La Societat Catalana de Química commemora el Premi Nobel de Química 2020

* La SCE commemora el Premi Nobel d’Economia 2020

* El turisme en temps de COVID-19 centra una taula rodona a l’IEC

* La SOCS inaugura un cicle de taules rodones sobre el model lingüístic de l’educació a Catalunya

* Linguapax presenta la revista Linguapax Review 2020, enguany dedicada a la traducció

* L’ACCA aborda els principals reptes de l’alimentació

* Josep Peñuelas Reixach: «L’alcohol és molt tòxic; si el descobríssim ara, estaria prohibit, però l’associem a la nostra cultura»


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa