Número 252
desembre 2020

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

L’ACCA aborda els principals reptes de l’alimentació

El dijous 3 de desembre va tenir lloc, en format virtual, la taula rodona Els reptes del segle XXI en l’alimentació i la nutrició, organitzada per l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació (ACCA), filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). Hi van participar José Juan Rodríguez Jerez, catedràtic de seguretat alimentària (Àrea de Nutrició i de Bromatologia de la Universitat Autònoma de Barcelona); Lluís Arola Ferrer, catedràtic de bioquímica i biologia molecular (Universitat Rovira i Virgili), i José Antonio Moreno-Muñoz, doctor en biologia - microbiologia molecular (Laboratorios Ordesa. Parc Científic de Barcelona, de la Universitat de Barcelona).

Lluís Arola Ferrer va parlar de com afrontar la creixent demanda d’aliments al món. Va recordar que hi ha consens per a afirmar que «del 2000 al 2025 la població creixerà almenys un 50 %». Va apuntar que, per a fer-hi front, caldran més aliments, més aigua i més energia. Entre altres estratègies, va plantejar la necessitat d’una «utilització més racional dels sistemes de producció vigents i un desplaçament progressiu cap a la bioeconomia».

José Antonio Moreno-Muñoz va explicar la importància de la microbiota i la seva relació amb la nutrició. El conferenciant, que va definir la microbiota com tots els microorganismes que conviuen amb nosaltres, va advertir del paper fonamental que aquesta té «en el sistema immunitari i en el metabolisme». Va explicar que «l’alimentació, combustible de la microbiota, té un paper fonamental en el nostre comportament i en determinades patologies del sistema nerviós» i va recordar que ja existeixen productes amb prebiòtics per a tractar l’estrès, per exemple.

José Juan Rodríguez Jerez va parlar de la seguretat dels aliments i la seva relació amb el canvi climàtic. Va advertir sobre les conseqüències de l’escalfament del planeta i sobre la falta de consciència del risc dels aliments: «Avui pensem que els aliments són segurs, ens hem relaxat, i això pot comportar errors com el trencament de la cadena de fred i la manca d’higiene». La societat actual també tendeix a caure en errors com considerar que «els productes naturals són més sans, i això pot tenir riscos, per exemple amb els aliments crus».

Montserrat Rivero, presidenta de l’ACCA i membre numerària de la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya (RAFC), va ser l’encarregada de moderar la taula rodona, que es va tancar amb les preguntes dels assistents. 

Notícies

* Coronavirus, elegit neologisme de l’any 2020

* L’IEC completa la col·lecció «Catalunya Carolíngia», el projecte centenari de Ramon d’Abadal

* L’Institut d’Estudis Catalans incorpora Joan Ramon Torres com a nou membre de la Secció Històrico-Arqueològica

* Ramon Pinyol, president de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC, participa en el llibre Women in European academies. From patronae scientiarum to path-breakers, editat per l’ALLEA

* Joandomènec Ros: «Els discursos d’Eva Serra evidenciaven el seu enorme coneixement i la força de les seves conviccions»

* Clara Ponsatí: «Aquest llibre explica per què els catalans volem ser independents»

* Dolors Comas: «És contradictori alegrar-nos de viure més anys i alhora relegar la gent gran»

* La Secció Filològica de l’IEC i l’Institut d’Estudis Aranesi, reunits per a intercanviar criteris sobre un model estàndard de llengua

* Jordi Corominas: «No tots els perills es poden evitar o ni tan sols controlar»

* La Societat Catalana de Química commemora el Premi Nobel de Química 2020

* La SCE commemora el Premi Nobel d’Economia 2020

* El turisme en temps de COVID-19 centra una taula rodona a l’IEC

* La SOCS inaugura un cicle de taules rodones sobre el model lingüístic de l’educació a Catalunya

* Linguapax presenta la revista Linguapax Review 2020, enguany dedicada a la traducció

* L’ACCA aborda els principals reptes de l’alimentació

* Josep Peñuelas Reixach: «L’alcohol és molt tòxic; si el descobríssim ara, estaria prohibit, però l’associem a la nostra cultura»


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa