Número 252
desembre 2020

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Coronavirus, elegit neologisme de l’any 2020

 

L’Observatori de Neologia (OBNEO) de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) han llançat per setè any consecutiu una crida oberta a participar en la tria del neologisme de l’any. 

De la llista dels deu candidats d’enguany —tots relacionats amb la pandèmia—, la paraula guanyadora del «Neologisme de l’any» ha estat coronavirus (15,8 %). El segon, el tercer i el quart lloc han estat, amb pocs vots de diferència, per a videotrucada (12,8 %), conspiranoic -a (12,3 %) i mascareta (12,1 %). La resta de candidats han rebut els percentatges de vot següents: teletreballar (10,4 %), infodèmia (9,9 %), grup bombolla (9,6 %), desconfinament (7,3 %), traçabilitat (6,4 %) i desescalada (3,2 %).

Així doncs, si la Secció Filològica de l’IEC ho considera oportú, la paraula coronavirus podria aparèixer aviat en el Diccionari de la llengua catalana, com ho han anat fent els neologismes guanyadors dels anys anteriors.

Una altra vegada és l’èxit de participació el que consideren més important les dues institucions organitzadores. Com cada any, el nombre de persones que han participat en l’elecció del neologisme ha augmentat considerablement: enguany han votat 9.643 persones, mentre que l’any passat ho van fer unes 6.400 persones. De fet, l’objectiu de la campanya «Neologisme de l’any» és precisament acostar les decisions sobre la llengua als parlants, oferint-los la possibilitat d’opinar un cop l’any sobre el neologisme que voldrien veure incorporat en el diccionari normatiu.

Notícies

* Coronavirus, elegit neologisme de l’any 2020

* L’IEC completa la col·lecció «Catalunya Carolíngia», el projecte centenari de Ramon d’Abadal

* L’Institut d’Estudis Catalans incorpora Joan Ramon Torres com a nou membre de la Secció Històrico-Arqueològica

* Ramon Pinyol, president de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC, participa en el llibre Women in European academies. From patronae scientiarum to path-breakers, editat per l’ALLEA

* Joandomènec Ros: «Els discursos d’Eva Serra evidenciaven el seu enorme coneixement i la força de les seves conviccions»

* Clara Ponsatí: «Aquest llibre explica per què els catalans volem ser independents»

* Dolors Comas: «És contradictori alegrar-nos de viure més anys i alhora relegar la gent gran»

* La Secció Filològica de l’IEC i l’Institut d’Estudis Aranesi, reunits per a intercanviar criteris sobre un model estàndard de llengua

* Jordi Corominas: «No tots els perills es poden evitar o ni tan sols controlar»

* La Societat Catalana de Química commemora el Premi Nobel de Química 2020

* La SCE commemora el Premi Nobel d’Economia 2020

* El turisme en temps de COVID-19 centra una taula rodona a l’IEC

* La SOCS inaugura un cicle de taules rodones sobre el model lingüístic de l’educació a Catalunya

* Linguapax presenta la revista Linguapax Review 2020, enguany dedicada a la traducció

* L’ACCA aborda els principals reptes de l’alimentació

* Josep Peñuelas Reixach: «L’alcohol és molt tòxic; si el descobríssim ara, estaria prohibit, però l’associem a la nostra cultura»


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa