Número 209
maig 2016

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Vicenç Biete, homenatjat per la Societat Catalana de Geografia i la Societat d’Onomàstica

 

Era «un dels membres que més va contribuir al bon funcionament de la Societat Catalana de Geografia (SCG)», segons el president de la filial de l’IEC, Francesc Nadal, i «una persona de referència en la Societat d’Onomàstica», per a Joan Tort, de la mateixa Societat d’Onomàstica. Tant l’un com l’altre es van referir amb aquestes paraules a Vicenç Biete, mort el 15 de desembre passat, durant l’homenatge que se li va retre a l’Institut el 24 de maig i en què van intervenir, a més de Nadal i Tort, l’actual president de la SCG, Josep Oliveras, i el president de l’IEC, Joandomènec Ros. Nascut a Barcelona el 1921, Biete va ser president de la SCG entre els anys 1982 i 1991 i vicepresident de la Societat d’Onomàstica entre el 2001 i el 2007.

Francesc Nadal va conèixer Biete en incorporar-se a la SCG, el 1983, i hi va col•laborar durant vint-i tres anys. D’ell va anar «aprenent sobre la geografia del país» i apreciant «de manera superlativa la seva bonhomia, la seva diligència i eficàcia en la resolució de problemes i en l’aplicació de les decisions de la junta, i el seu caràcter tolerant i democràtic, així com també la seva elegància, unes qualitats que el convertien en una persona modèlica». Nadal també va exposar com va descobrir que els vincles de Biete amb la geografia s’havien forjat en la joventut, quan estudiava batxillerat a l’Institut-Escola del Parc de la Ciutadella, en què va ser alumne de Lluís Solé i Sabarís i va conèixer Lluís Casassas i Simó, entre d’altres.

Per a Tort, d’una manera inequívoca, Biete significava amb tota naturalitat la doble pertinença a la SCG i a la Societat d’Onomàstica des del moment que assumia que, des de la seva vocació d’estudi del territori, per a ell era natural interessar-se per la toponímia. Durant la seva intervenció, Tort va llegir diversos fragments de l’entrevista que va fer-li, juntament amb Pere Tobaruela, i que es va publicar a la revista Treballs de la Societat Catalana de Geografia l’any 1998. Una entrevista en què Biete relata com va desvetllar-se el seu interès per la geografia en fragments com el següent: «Va ser a Cabacés on vaig començar a adonar-me que les coses no se les anomena perquè sí: els elements del territori, quan els dónes un nom, sembla que tenen vida; els fas, en certa mesura, més teus. I d’aquesta manera, tan viscuda i intensa, vaig anar recorrent cada racó del terme, descobrint els elements físics i humans que el configuraven.»

Un autodidacte

Vicenç Biete (Barcelona, 1921-2015) era, a més de membre actiu de la SCG i de la Societat d’Onomàstica, membre del Centre Excursionista de Catalunya. Impressor de professió i de caràcter autodidacte, Vicenç Biete va viure i exercir l’interès per la geografia lligat sempre a l’excursionisme. Tot i que la seva vocació va ser truncada per la Guerra Civil i mai no s’hi va dedicar professionalment, el seu afany per estudiar el territori el va portar a centrar-se en Cabacés, petit municipi del Priorat, sobre el qual va escriure diversos treballs; una recerca que va culminar el 1991 amb la publicació del llibre Cabacés. Un poble a peu de Montsant.
 

Notícies

* Joan-Ramon Laporte: «És obligatori revisar críticament els objectius de les activitats dirigides a promoure un ús saludable i segur dels medicaments»

* L’IEC i la FESOCA refermen el compromís de treballar plegats per la llengua de signes catalana

* Vicenç Biete, homenatjat per la Societat Catalana de Geografia i la Societat d’Onomàstica

* La Comissió Internacional de la Tabula Imperii Romani-Forma Orbis Romani dóna un nou impuls a la innovació i digitalització del projecte

* Manel Esteller rep el Premi Nacional de Recerca

* La proposta de reforma de la façana del Liceu comportaria una «alteració substancial» i «absolutament inapropiada», segons l’IEC

* L’estudi Ramon Llull. Vida i obres, de Pere Villalba, i la novel·la La sega, de Martí Domínguez, guanyadors dels premis Crítica Serra d’Or 2016

* Un cicle commemora a l’IEC el noranta-cinquè aniversari de la Conferència de Barcelona

* Maria Dolors Garcia Ramon, distingida amb el Premi Vautrin-Lud 2016 i l’IGU Lauréat d’Honneur

* Octavi Fullat, Premi Blanquerna d’Educació 2016

* Martina Camiade, nova delegada de la Presidència de l’IEC a la Catalunya del Nord

* L’IEC participa a la Fira dels Idiomes de València

* Les publicacions de l’IEC, a la Fira del Llibre de Varsòvia

* Valentí Feixas, guanyador del Premi Joan Profitós 2016 d’Assaig Pedagògic


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa