Número 209
maig 2016

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

L’IEC i la FESOCA refermen el compromís de treballar plegats per la llengua de signes catalana

Una nova addenda al conveni de coŀlaboració entre les dues entitats estableix que la Federació de Persones Sordes de Catalunya coŀlaborarà en el projecte de recerca de l’IEC de desenvolupament de la gramàtica i el diccionari de la llengua de signes catalana.

El president de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), Joandomènec Ros, i el president de la Federació de Persones Sordes de Catalunya (FESOCA), Antoni Martínez, van signar, el passat dimarts 3 de maig, una ampliació del conveni marc de coŀlaboració, en el qual les dues entitats es van comprometre, l’any 2006, a treballar plegades per al desenvolupament i el foment de l’ús de la llengua de signes catalana (LSC).

La nova addenda al conveni estableix que la FESOCA coŀlaborarà en el projecte de recerca de l’IEC de desenvolupament de la gramàtica i el diccionari de la llengua de signes catalana compartint els materials i la base de dades de signes de la LSC. El projecte, que rep el suport de la Direcció General de Política Lingüística, és dirigit per Josep Quer i Villanueva, membre corresponent de l’IEC, adscrit a la Secció Filològica, i n’és el ponent Joan Martí i Castell, membre emèrit de l’IEC, adscrit a la Secció Filològica.

Amb aquesta nova disposició, el conveni de coŀlaboració entre l’IEC i la FESOCA s’adapta a la Llei de la llengua de signes catalana, del 3 de juny de 2010. La Llei estableix que l’IEC té prioritat en els acords de recerca sobre la LSC (article 6) i l’autoritat normativa per a determinar-ne les normes lingüístiques i impulsar-ne la recerca i la sistematització (article 10).

La llengua de signes catalana (LSC) és la llengua pròpia de la comunitat de signants de Catalunya. Des del 2004, l’IEC ha donat suport a tot un seguit d’iniciatives de recerca i difusió d’aquesta realitat lingüística i cultural i ha intervingut activament en el procés de reconeixement legislatiu de la LSC, tant en l’àmbit català com en l’estatal. La Secció Filològica ha incorporat la LSC com un objecte més de l’activitat científica que desenvolupa i coŀlabora regularment amb la Federació de Persones Sordes de Catalunya i amb les universitats en activitats de recerca i promoció de la LSC.

 

Notícies

* Joan-Ramon Laporte: «És obligatori revisar críticament els objectius de les activitats dirigides a promoure un ús saludable i segur dels medicaments»

* L’IEC i la FESOCA refermen el compromís de treballar plegats per la llengua de signes catalana

* Vicenç Biete, homenatjat per la Societat Catalana de Geografia i la Societat d’Onomàstica

* La Comissió Internacional de la Tabula Imperii Romani-Forma Orbis Romani dóna un nou impuls a la innovació i digitalització del projecte

* Manel Esteller rep el Premi Nacional de Recerca

* La proposta de reforma de la façana del Liceu comportaria una «alteració substancial» i «absolutament inapropiada», segons l’IEC

* L’estudi Ramon Llull. Vida i obres, de Pere Villalba, i la novel·la La sega, de Martí Domínguez, guanyadors dels premis Crítica Serra d’Or 2016

* Un cicle commemora a l’IEC el noranta-cinquè aniversari de la Conferència de Barcelona

* Maria Dolors Garcia Ramon, distingida amb el Premi Vautrin-Lud 2016 i l’IGU Lauréat d’Honneur

* Octavi Fullat, Premi Blanquerna d’Educació 2016

* Martina Camiade, nova delegada de la Presidència de l’IEC a la Catalunya del Nord

* L’IEC participa a la Fira dels Idiomes de València

* Les publicacions de l’IEC, a la Fira del Llibre de Varsòvia

* Valentí Feixas, guanyador del Premi Joan Profitós 2016 d’Assaig Pedagògic


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa