Número 209
maig 2016

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Manel Esteller rep el Premi Nacional de Recerca

El president Puigdemont amb dos dels guardonats, Manel Esteller i Frank Koppens. Autor: Rubén Moreno

El doctor Manel Esteller, membre de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC, va rebre ahir, dimarts 11 de maig, el Premi Nacional de Recerca 2015. Esteller és professor d’investigació ICREA i director del Programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), cap del Grup d’Epigenètica del Càncer d’aquest centre i professor de genètica de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona (UB).

Esteller ha portat a terme una recerca pionera i de lideratge internacional en epigenètica com a factor clau en el desenvolupament del càncer. La seva tasca ha estat decisiva en l’estudi de la metilació com a mecanisme alterador dels gens supressors dels tumors humans. Actualment, centra les seves investigacions en l’establiment dels mapes epigenòmics de cèl·lules normals i transformades, l’estudi de les modificacions epigenètiques i el desenvolupament de nous medicaments epigenètics per a tractar el càncer.

En l’acte de lliurament, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va assegurar que poder premiar aquest talent «és un dels actes més dignes i més transcendents al qual podem assistir», perquè, va subratllar, «la recerca que distingim a Catalunya ens canviarà la vida».

El Premi Nacional de Recerca reconeix l’investigador que hagi contribuït recentment i de manera significativa internacionalment en l’avenç d’una disciplina científica en qualsevol dels seus àmbits: ciències humanes i socials, ciències de la vida i de la salut, enginyeries i tecnologia i ciències experimentals.

Notícies

* Joan-Ramon Laporte: «És obligatori revisar críticament els objectius de les activitats dirigides a promoure un ús saludable i segur dels medicaments»

* L’IEC i la FESOCA refermen el compromís de treballar plegats per la llengua de signes catalana

* Vicenç Biete, homenatjat per la Societat Catalana de Geografia i la Societat d’Onomàstica

* La Comissió Internacional de la Tabula Imperii Romani-Forma Orbis Romani dóna un nou impuls a la innovació i digitalització del projecte

* Manel Esteller rep el Premi Nacional de Recerca

* La proposta de reforma de la façana del Liceu comportaria una «alteració substancial» i «absolutament inapropiada», segons l’IEC

* L’estudi Ramon Llull. Vida i obres, de Pere Villalba, i la novel·la La sega, de Martí Domínguez, guanyadors dels premis Crítica Serra d’Or 2016

* Un cicle commemora a l’IEC el noranta-cinquè aniversari de la Conferència de Barcelona

* Maria Dolors Garcia Ramon, distingida amb el Premi Vautrin-Lud 2016 i l’IGU Lauréat d’Honneur

* Octavi Fullat, Premi Blanquerna d’Educació 2016

* Martina Camiade, nova delegada de la Presidència de l’IEC a la Catalunya del Nord

* L’IEC participa a la Fira dels Idiomes de València

* Les publicacions de l’IEC, a la Fira del Llibre de Varsòvia

* Valentí Feixas, guanyador del Premi Joan Profitós 2016 d’Assaig Pedagògic


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa