Tauler


Es convoquen els Premis per als Treballs de Recerca de Batxillerat en matèria de física

La revista Mètode i l’IEC actualitzen el Bestiari català


Enllaços recomanats


ConvocatòriesEs convoquen els Premis per als Treballs de Recerca de Batxillerat en matèria de física

 

La Societat Catalana de Física, filial de l’IEC, convoca per novena vegada els Premis per als Treballs de Recerca de Batxillerat, amb l’objectiu d’estimular la redacció de treballs d’iniciació a la recerca sobre temes de física. Els premis es dirigeixen als estudiants que durant el termini d’aquesta convocatòria, que finalitza el 12 de maig de 2011, facin el darrer curs de batxillerat en un centre d’ensenyament públic o privat d’Andorra, Catalunya, les Illes Balears o el País Valencià.

Els treballs han d’estar relacionats amb l’àrea de la física i han de ser fruit de la recerca individual o col·lectiva, que els estudiants han de fer sota la tutela del professorat del seu centre d’estudis. El jurat valorarà principalment la creativitat, l’originalitat i els aspectes tècnics i formals del projecte.

Hi haurà dos premis, cadascun dotat amb sis-cents euros, i es podran atorgar accèssits, amb una dotació de tres-cents euros, als treballs que es consideri que requereixen els mèrits suficients. El veredicte es donarà a conèixer durant la tercera setmana de juny i el lliurament es farà a la seu de l’IEC, conjuntament amb l’entrega de premis de la fase catalana de l’Olimpíada de Física del proper curs.

La revista Mètode i l’IEC actualitzen el Bestiari català

 

La revista Mètode, amb la col·laboració de l’IEC i dins la seva col·lecció de monografies de divulgació de la ciència, presenta el Bestiari, una adaptació al català modern de l’obra anònima Bestiari català de l’edat mitjana. El Bestiari, adaptat pel director de l’Institut de Biologia Evolutiva de Barcelona i membre de l’IEC, Xavier Bellés, descobreix la visió medieval de la fauna i la natura mitjançant quaranta-cinc fitxes de diversos animals.

Els bestiaris medievals són obres en prosa que presenten les característiques d’espècies animals reals o imaginàries i en fan una interpretació simbòlica. Els primers bestiaris es troben documentats ja al principi del segle xii, tot i que els seus antecedents s’allunyen molt més en el temps.

Amb aquesta edició, la revista Mètode i l’IEC posen a disposició del lector el Bestiari català amb un llenguatge actual, al mateix temps que el contextualitza gràcies a l’acurada introducció de Xavier Bellés. Aquesta proposta es completa amb els elegants dibuixos de Moisés Mahiques, que en revisa la iconografia medieval.

ENLLAÇOS RECOMANATS


Butlletí de la Xarxa CRUSCAT
CONVOCATÒRIES

L’Institut d’Estudis Catalans convoca, a torn obert, dues places de tècnic/a lingüístic/a: una per a les Oficines Lexicogràfiques de la Secció Filològica i una altra per al projecte del Diccionari Descriptiu de la Llengua Catalana.

Més informació
s