Número 176
juny 2013

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

L’IEC i Òmnium inicien un procés de reflexió acadèmica per a aportar propostes per a la Catalunya del futur

Quines són les principals qüestions que s’ha de plantejar Catalunya davant l’eventual creació d’un nou estat? L’Institut d’Estudis Catalans i Òmnium Cultural, dues institucions històricament compromeses amb el país i amb una clara voluntat de contribuir a la definició de la Catalunya del futur, promouen i coordinen un procés de debat i reflexió intel·lectual i acadèmica centrat en sis àmbits: la llengua, l’educació, la cultura, la ciència, l’economia i la política. Amb el lema Qüestions d’estat. Reflexions per al país del futur, des del juny i fins a final d’any, les dues entitats han presentat aquest matí una programació debats oberts i seminaris acadèmics que clouran amb unes conclusions que es presentaran públicament i es lliuraran al Consell Assessor per a la Transició Nacional i al Parlament de Catalunya. Tota la informació sobre els debats es podrà seguir a l’espai web www.questionsdestat.cat.

El projecte es va presentar el 29 de maig en una roda de premsa en què hi van participar Muriel Casals, presidenta d’Òmnium Cultural; Salvador Giner, president de l’Institut d’Estudis Catalans; Montserrat Gimeno, membre de la Junta Directiva d’Òmnium, i Isidor Marí, president de la Secció Filològica de l’IEC. Muriel Casals va ressaltar que en «aquests moments d’esperança en la construcció d’un nou estat per a Catalunya, dues entitats amb trajectòria històrica s’han agrupat per a debatre com ha de ser el país del futur». Per la seva banda, Salvador Giner va afirmar que «el projecte comú Qüestions d’estat servirà per a col·laborar en el procés del país cap a la seva plenitud nacional per mitjà de seminaris i debats que aportaran rigor, reflexió acadèmica i conclusions transcendents per a definir la Catalunya del futur».

En una primera fase, durant el mes de juny, s’organitzaran sis debats —un de cada àmbit— que seran oberts a la ciutadania i que es podran seguir en directe per Internet, amb l’objectiu de generar i ordenar un discurs que permeti avançar cap a unes propostes més concretes. Aquests debats es faran a la seu d’Òmnium.

En una segona fase, des del setembre fins a final d’any, i a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans, es presentaran sis ponències, dirigides per un expert en cada àmbit, a partir de les quals es concretaran les conclusions finals.

Amb aquesta iniciativa, i des del compromís cívic i intel·lectual que regeix les dues institucions, l’IEC i Òmnium volen col·laborar en aquesta reflexió col·lectiva que ens permeti construir el país que els catalans decidim que volem.

 

 Recull de premsa

 

Notícies

* L’obra completa de Fabra, una eina cabdal per al català

* Joandomènec Ros presenta el seu programa electoral davant del Ple de l’Institut d’Estudis Catalans

* La Secció Filològica de l’IEC es pronuncia sobre les noves disposicions legals relatives a les llengües d’Aragó

* Josep Guitart, membre de l’IEC, elegit vicepresident de la Unió Acadèmica Internacional en representació de l’Institut

* L’IEC i Òmnium inicien un procés de reflexió acadèmica per a aportar propostes per a la Catalunya del futur

* La jornada Bernat Metge, en el sisè centenari de la seva mort, a l’IEC

* L’enginyer químic Joan Grimalt pronuncia el seu discurs d’ingrés com a membre numerari de l’IEC

* Es presenta a la Universitat Jaume I el llibre Comentaris a les lleis civils valencianes

* Es lliuren a la UPC els premis de la XVIII Prova Cangur de Matemàtiques, en la qual van participar vint mil alumnes

* Jaume Casals, membre de l’IEC, nou rector de la Universitat Pompeu Fabra

* Arrels germàniques de la matemàtica contemporània, Premi Crítica Serra d’Or 2013

* Un cicle a València commemora el centenari de la mort d’Alfred Russel Wallace, que va formular la teoria de la selecció natural


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa