Número 176
juny 2013

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Es presenta a la Universitat Jaume I el llibre Comentaris a les lleis civils valencianes

   Damián Llorens/UJI

La Universitat Jaume I (UJI) va acollir el 14 de maig la presentació del llibre Comentaris a les lleis civils valencianes, una obra editada per l’Institut d’Estudis Catalans que ha estat coordinada per Antonio Fayos, professor de dret civil de l’UJI, i en què hi han participat una desena d’experts del Departament de Dret Privat d’aquesta Universitat, a més de professorat de la Universitat Autònoma de Barcelona i de la Universitat Oberta de Catalunya. Antonio Fayos va explicar durant l’acte de presentació que aquest llibre aborda les possibilitats d’elaborar un dret nou basat en els antics furs de València, que es van perdre en els decrets de Nova Planta dictats per Felip V després de la Guerra de Successió.

L’obra, que és el fruit de dos anys de treball, preveu l’adaptació d’aquest dret als nous temps i hi tracta matèries judicials com ara la custòdia compartida, la separació de béns, la fundació d’associacions, la protecció de menors o el dret de consum. «Si no es canvia la Constitució, la Comunitat Valenciana no tindrà mai un codi civil com té Catalunya, ni una legislació civil com té Aragó. Hi ha possibilitats, i aquest llibre pretén explorar-les», va afirmar Fayos.

A l’acte de presentació de l’obra també hi van assistir el rector de l’UJI, Vicent Climent; la degana de la Facultat de Ciències Jurídiques i Empresarials, Cristina Pauner; el president de l’Audiència Provincial de Castelló, Carlos Domínguez, i el secretari de la secció de Filosofia i Ciències Socials del Institut d’Estudis Catalans, Josep M. Panareda. El president de l’Audiència Provincial de Castelló va destacar que llibres com aquest, que aporten estudis seriosos i rigorosos al voltant del dret valencià, són tinguts molt en compte pels «aplicadors del dret» a l’hora de resoldre algunes qüestions que arriben als tribunals. Vicent Climent, per la seva banda, va definir el llibre com una «obra molt completa que aporta una visió crítica al voltant de la regulació del dret civil».
 

Notícies

* L’obra completa de Fabra, una eina cabdal per al català

* Joandomènec Ros presenta el seu programa electoral davant del Ple de l’Institut d’Estudis Catalans

* La Secció Filològica de l’IEC es pronuncia sobre les noves disposicions legals relatives a les llengües d’Aragó

* Josep Guitart, membre de l’IEC, elegit vicepresident de la Unió Acadèmica Internacional en representació de l’Institut

* L’IEC i Òmnium inicien un procés de reflexió acadèmica per a aportar propostes per a la Catalunya del futur

* La jornada Bernat Metge, en el sisè centenari de la seva mort, a l’IEC

* L’enginyer químic Joan Grimalt pronuncia el seu discurs d’ingrés com a membre numerari de l’IEC

* Es presenta a la Universitat Jaume I el llibre Comentaris a les lleis civils valencianes

* Es lliuren a la UPC els premis de la XVIII Prova Cangur de Matemàtiques, en la qual van participar vint mil alumnes

* Jaume Casals, membre de l’IEC, nou rector de la Universitat Pompeu Fabra

* Arrels germàniques de la matemàtica contemporània, Premi Crítica Serra d’Or 2013

* Un cicle a València commemora el centenari de la mort d’Alfred Russel Wallace, que va formular la teoria de la selecció natural


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa