Número 276
febrer 2023

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

La Universitat de Lleida organitza, amb la col·laboració de l’IEC, l’homenatge In memoriam Joan Julià-Muné (1950-2020)

L’acte, celebrat el dijous 23 de febrer al Saló Víctor Siurana de la Facultat de Lletres de la Universitat de Lleida (UdL), va comptar amb la participació, entre d’altres, de Nicolau Dols, president de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), i de Joan Veny, membre de la mateixa secció. Durant l’homenatge es va entregar el Premi Joan Julià-Muné, impulsat per l’Institut.

Després de la presentació de l’acte, Nicolau Dols va fer una semblança personal de l’homenatjat, mentre que Joan Veny va fer una intervenció titulada «Per una gramàtica històrica inclusiva». Mar Font i Joan Ramon Veny van ser els encarregats de presentar la miscel·lània In memoriam Joan Julià-Muné. Pepita Raventós va parlar del llegat personal del professor i, finalment, Rodolf Gonzàlez es va referir al seu llegat professional.

Durant la jornada, també es va lliurar la primera edició del Premi de Recerca Joan Julià-Muné per a treballs de fi de grau en l’àmbit de la filologia catalana, promogut i patrocinat per l’IEC, i al qual optaven tres treballs. El guanyador va ser l’enginyer i filòleg Xevi Pujol i Molist amb el treball Sobre la distribució vocàlica en els manlleus i el seu grau de nativització fonològica: estudi experimental a través d’una mostra del català de la plana de Vic i proposta d’explicació tipològica, tutoritzat per Clàudia Pons Moll (Universitat de Barcelona). Aquest premi, que comporta la publicació electrònica de l’obra, es convocarà de nou l’any vinent en el Cartell de premis i borses d’estudi de l’IEC, que es lliuren el dia de Sant Jordi.

Finalment, es va poder visitar el fins ara Laboratori de Fonètica Pere Barnils de la UdL, que s’ha reestrenat com a espai museístic amb el nom de qui en va ser l’impulsor i director, el professor Julià-Muné.

Joan Julià-Muné, històric de la UdL

Catedràtic de fonètica aplicada, Joan Julià-Muné va ser professor de la UdL durant quaranta anys. Va ser el director del Laboratori de Fonètica Pere Barnils de la UdL i el responsable del grup de recerca Fonètica de la mateixa universitat.

L’any 2020 va rebre, a títol pòstum, el Premi Pompeu Fabra, atorgat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya. El guardó es va sumar a molts altres reconeixements rebuts en vida, entre els quals hi ha el Premi Prat de la Riba de l’IEC.

Notícies

* Teresa Cabré: «El 2023 reforçarem i modernitzarem l'estructura de l'IEC»

* «El context postbèl·lic i el fet de ser alemany van contribuir a la fama d’Einstein», afirma Roca Rosell

* L’IEC acull la presentació de l’Arxiu Sonor de la Ràdio a Catalunya

* La influència de la ciència en la política i la reproducció assistida, dos dels principals temes de la Biennal Ciutat i Ciència a l’IEC

* L’Optimot ha atès més de vuitanta mil consultes lingüístiques en els seus quinze anys d’història

* L'IEC participa en l'obertura institucional de l'Any Josep Vallverdú

* Jordi Pujol, a l’IEC: «Per a Catalunya, la llengua és un fet decisiu, que, en aquests moments, torna a estar en perill greu»

* Ja es poden fer consultes avançades al Diccionari català-valencià-balear

* Albert Moncusí i Anicet R. Blanch ofereixen els seus discursos de recepció com a membres numeraris de l'IEC

* La Universitat de Lleida organitza, amb la col·laboració de l’IEC, l’homenatge In memoriam Joan Julià-Muné (1950-2020)

* La Institució Catalana d’Història Natural premia una recerca sobre la Costa Brava

* Mor Joan Girbau i Badó, membre de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC

* L’IEC acull l’acte de cloenda de XIII Olimpíada de Biologia de Catalunya

* Prop d’un centenar de científiques es troben a l’IEC per teixir noves complicitats

* La Institució Catalana d’Història Natural convoca un ajut a la recerca dedicat a la doctora Mercè Durfort

* El Ple de l’IEC reconeix Sebastià Alzamora, Jaume Casals i Joan-Francesc Mira


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa