Número 276
febrer 2023

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

L’IEC acull l’acte de cloenda de XIII Olimpíada de Biologia de Catalunya

Durant l’acte, celebrat el divendres 24 de febrer, es van anunciar els guanyadors del certamen català, que, a principis de febrer, va aplegar tres-cents estudiants de 93 centres educatius del país. Es tracta de tres alumnes de batxillerat de Barcelona, una de Girona i un de Lleida, que representaran Catalunya a l’Olimpíada d’àmbit estatal, que tindrà lloc del 23 al 26 d’abril a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Els tres primers classificats, que van merèixer medalla d’or, van ser, per aquest ordre, Laia Oleart Rabanal (Escola Frederic Mistral - Tècnic Eulàlia, de Barcelona), Francisco Valverde Hernández (Sagrat Cor Diputació, de Barcelona) i Laia Abio Buil (Institut Jaume Vicens Vives, de Girona). En el quart i cinquè lloc, van classificar-se i obtenir medalla de plata, el lleidatà Aleix Guiu Costa (Institut la Mitjana) i Alba Cartró Peris (Escola Montagut, de Vilafranca del Penedès). El sisè classificat, de Barcelona, va obtenir medalla de plata, mentre que els altres catorze semifinalistes van obtenir medalla de bronze.

El certamen català es va desenvolupar a principis de febrer i va aplegar tres-cents alumnes de segon curs de batxillerat de 93 centres educatius diferents. Les proves van començar amb una primera fase teòrica, en la qual van participar tots els alumnes inscrits i que va tenir lloc en les cinc seus del concurs (Barcelona, Tarragona, Lleida, Girona i Vic). Els vint alumnes que van quedar semifinalistes van accedir a la prova pràctica, que es va fer a la Universitat de Barcelona i que, finalment, va decidir qui són els representants catalans al certamen estatal. A l’Olimpíada espanyola competiran els millors classificats de les disset comunitats i les dues ciutats autònomes de l’Estat.

Posteriorment, els quatre millors classificats del campionat estatal tindran l’opció de participar en la XXXIV Olimpíada Internacional de Biologia (IBO), que se celebrarà a la Unió dels Emirats Àrabs al juliol. Així mateix, els alumnes classificats de la cinquena a la vuitena posició en el certamen estatal participaran en la XVI Olimpíada Iberoamericana de Biologia (OIAB), que tindrà lloc a Madrid durant el mes de setembre.

L’Olimpíada l’organitzen anualment i de manera voluntària un grup de professors de secundària, docents de diferents universitats i representants d’entitats relacionades amb la biologia. L’objectiu és incentivar l’interès dels estudiants de batxillerat en l’àmbit de la biologia i reconèixer públicament el seu esforç per animar-los a continuar estudiant aquesta ciència. A més, també vol ser una oportunitat perquè els estudiants coneguin altres alumnes interessats en aquesta disciplina.

L'acte de cloenda el van organitzar la Societat Catalana de Biologia i la lnstitució Catalana d'Història Natural, filials de l'IEC.

 

 

Notícies

* Teresa Cabré: «El 2023 reforçarem i modernitzarem l'estructura de l'IEC»

* «El context postbèl·lic i el fet de ser alemany van contribuir a la fama d’Einstein», afirma Roca Rosell

* L’IEC acull la presentació de l’Arxiu Sonor de la Ràdio a Catalunya

* La influència de la ciència en la política i la reproducció assistida, dos dels principals temes de la Biennal Ciutat i Ciència a l’IEC

* L’Optimot ha atès més de vuitanta mil consultes lingüístiques en els seus quinze anys d’història

* L'IEC participa en l'obertura institucional de l'Any Josep Vallverdú

* Jordi Pujol, a l’IEC: «Per a Catalunya, la llengua és un fet decisiu, que, en aquests moments, torna a estar en perill greu»

* Ja es poden fer consultes avançades al Diccionari català-valencià-balear

* Albert Moncusí i Anicet R. Blanch ofereixen els seus discursos de recepció com a membres numeraris de l'IEC

* La Universitat de Lleida organitza, amb la col·laboració de l’IEC, l’homenatge In memoriam Joan Julià-Muné (1950-2020)

* La Institució Catalana d’Història Natural premia una recerca sobre la Costa Brava

* Mor Joan Girbau i Badó, membre de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC

* L’IEC acull l’acte de cloenda de XIII Olimpíada de Biologia de Catalunya

* Prop d’un centenar de científiques es troben a l’IEC per teixir noves complicitats

* La Institució Catalana d’Història Natural convoca un ajut a la recerca dedicat a la doctora Mercè Durfort

* El Ple de l’IEC reconeix Sebastià Alzamora, Jaume Casals i Joan-Francesc Mira


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa