Número 276
febrer 2023

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

La Institució Catalana d’Història Natural convoca un ajut a la recerca dedicat a la doctora Mercè Durfort

Coincidint amb el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència, que se celebra l’11 de febrer, la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN), filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), convoca l’Ajut ICHN a la Dona Naturalista. En aquesta edició es dedica a Mercè Durfort i Coll, precisament una de les protagonistes del pòdcast Pioneres del coneixement. Les dones de l’IEC, que ja consta de divuit capítols i és una contribució de l’IEC a visibilitzar dones científiques vinculades a la institució.

 L’Ajut ICHN a la Dona Naturalista, dedicat enguany a la doctora Mercè Durfort i Coll, està destinat a investigadores naturalistes dels Països Catalans que presentin una proposta per a desenvolupar un projecte de recerca naturalista que requereixi treball de camp. La investigadora pot estar vinculada a un centre de recerca, però el projecte que presenti no podrà estar vinculat a centres de recerca, empreses o fundacions. El projecte pot comptar amb la col·laboració d’un equip de persones, però ha de ser dirigit, com a mínim, per una investigadora. La dotació és de 4.000 euros i el termini per a la presentació de propostes finalitza el 26 de febrer de 2023. Les bases es poden consultar al blogs.iec.cat/ichn/

Pel que fa al pòdcast Les Dones de l''IEC, ja consta de divuit capítols, que es poden trobar a les plataformes Spotify, Apple Podcast i iVoox. Les dones científiques que s’hi han incorporat darrerament són:

·    Pilar González Duarte (1945), doctora en ciències químiques i catedràtica jubilada de química inorgànica de la Universitat Autònoma de Barcelona. Va ser la primera presidenta de la Societat Catalana de Química i és membre de l’IEC des del 2004.

·    Mariàngela Vilallonga (1952), catedràtica emèrita de filologia llatina de la Universitat de Girona. Dirigeix la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada - Carles Fages de Climent i, des del 2021, presideix la Fundació Prudenci Bertrana. És membre de la Secció Filològica de l’IEC des del 2005.

·   Dolors Bramon i Planas (1943), professora emèrita d’estudis àrabs i islàmics al Departament de Filologia Semítica de la Universitat de Barcelona. És membre de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC des de l’any 2012.

·   Àngels Pascual de Sans (1938), sociòloga experta en migracions. És catedràtica emèrita de geografia humana de la Universitat Autònoma de Barcelona i membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC des del 2006.

·    Alícia Casals (1955), catedràtica d’arquitectura i tecnologia de computadors de la Universitat Politècnica de Catalunya des del 1990. És membre de l’IEC des de l’any 2007 i presideix la Secció de Ciències i Tecnologia de l’Institut des del 2018.

·   Josepa Cucó i Giner (1950), antropòloga i doctora en història. Cucó ha estat catedràtica d’antropologia social de la Universitat de València i és membre de la Ho podeu Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC des de l’any 2011.

Hi podeu accedir des de l'àrea Destaquem a la web de l'IEC

 

Notícies

* Teresa Cabré: «El 2023 reforçarem i modernitzarem l'estructura de l'IEC»

* «El context postbèl·lic i el fet de ser alemany van contribuir a la fama d’Einstein», afirma Roca Rosell

* L’IEC acull la presentació de l’Arxiu Sonor de la Ràdio a Catalunya

* La influència de la ciència en la política i la reproducció assistida, dos dels principals temes de la Biennal Ciutat i Ciència a l’IEC

* L’Optimot ha atès més de vuitanta mil consultes lingüístiques en els seus quinze anys d’història

* L'IEC participa en l'obertura institucional de l'Any Josep Vallverdú

* Jordi Pujol, a l’IEC: «Per a Catalunya, la llengua és un fet decisiu, que, en aquests moments, torna a estar en perill greu»

* Ja es poden fer consultes avançades al Diccionari català-valencià-balear

* Albert Moncusí i Anicet R. Blanch ofereixen els seus discursos de recepció com a membres numeraris de l'IEC

* La Universitat de Lleida organitza, amb la col·laboració de l’IEC, l’homenatge In memoriam Joan Julià-Muné (1950-2020)

* La Institució Catalana d’Història Natural premia una recerca sobre la Costa Brava

* Mor Joan Girbau i Badó, membre de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC

* L’IEC acull l’acte de cloenda de XIII Olimpíada de Biologia de Catalunya

* Prop d’un centenar de científiques es troben a l’IEC per teixir noves complicitats

* La Institució Catalana d’Història Natural convoca un ajut a la recerca dedicat a la doctora Mercè Durfort

* El Ple de l’IEC reconeix Sebastià Alzamora, Jaume Casals i Joan-Francesc Mira


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa