Número 268
maig 2022

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Dones matemàtiques centren la 3a Jornada SCM de la Societat Catalana de Matemàtiques

El dijous 12 de maig es va fer a la sala Nicolau d’Olwer de l’IEC la Jornada SCM: Matemàtiques catalanes, organitzada per la Societat Catalana de Matemàtiques, filial de l’IEC. Va presentar l’acte Dolors Herbera, presidenta de la SCM i després va ser el torn de la conferenciant Guadalupe Gómez Mellis, que va centrar el seu discurs en la figura de Florence Nightingale: una referent del segle XXI.

Gómez va glossar la figura de Nightingale destacant el fet que va ser una infermera i estadística del segle XIX. «Va ser la primera dona fellow a la Royal Society el 1858 i va ser remarcable perquè no n’hi va haver una altra fins al cap de trenta o quaranta anys.»

Gómez també va incidir en el fet que Nightingale va construir «una xarxa social impressionant: riu-te’n de Facebook i de Twitter!, i la va construir a còpia de cartes, d’unes 15.000 cartes».

A més, «Florence va ser una pionera, tant a visualitzar dades com en el poder de la comunicació». «Tenia molt clar que per comunicar-nos havíem de fer les coses fàcils. I per fer-ho fàcil utilitzava gràfics.» I també va destacar pel fet de ser pionera en l’organització del treball sanitari i una precursora de la vigilància epidemiològica.

Gómez també va voler indagar en el vessant revolucionari de la infermera i estadística, que creia fermament que un fenomen social es podria analitzar matemàticament. «Aquesta vena revolucionària li venia de família. El seu avi matern era un ferm abolicionista i defensor de la Revolució francesa.»

Després d’un descans i d’un joc matemàtic va tenir lloc la projecció d’una conversa entre diferents dones matemàtiques catalanes: Alejandra Cabañas (professora a la UAB), Alba Carné (professora d'institut), Ariadna Farres (especialista en astrodinàmica a la NASA), Marina Garrote (postdoc a la Universitat d’Alaska), Anna Merino (estudiant Erasmus a la UAB), Eva Miranda (professora a la UPC), Noemí Ruiz (professora al TecnoCampus) i Noelia Viles (data scientist i professora associada a la UAB).

Notícies

* El Ple de l'IEC ret homenatge a Josep Laporte

* L'IEC i la Fundació 'la Caixa' signen un acord per posar tot el saber de l'Institut a l'abast de la societat a través d'un repositori digital

* CATCAR, el projecte de cooperació transfronterera que posa a l'abast de tothom un període fundacional de l'Europa actual, celebra la seva cloenda

* Teresa Cabré es reuneix amb Cristina Gallach, comissionada especial en el desplegament del Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE)

* Patrici Pojada analitza el paper comercial dels Nords de la Catalunya moderna en el seu discurs de recepció

* L'IEC inaugura l'exposició Descobrint Olèrdola. 100 anys de les intervencions de l'IEC a Olèrdola

* Damià Barceló, investit doctor honoris causa per la Universitat d'Almeria: «La meva carrera té l'esperit de Sherlock Holmes aplicat a la ciència»

* Diversos membres de l'IEC, reconeguts per la seva trajectòria

* Joan-Lluís Lluís: «La literatura és un món paral·lel a la realitat, molt més acollidor i agradable»

* Lliurament dels premis de la Prova Cangur de Matemàtiques 2022

* Dissabte de les Matemàtiques Transfronterer dels Pirineus (DiMaTPirineus – 2022)

* La Societat Catalana de Tecnologia compareix davant la Comissió d’Educació del Parlament de Catalunya

* L'IEC reivindica el príncep dels poetes amb la presentació del llibre Vigència de Josep Carner

* Pau Castell: «La cacera de bruixes és un fenomen amb connotacions actuals: gènere, estigmatització social, perversió de la justícia i idea d’un enemic interior»

* La XIX Jornada de la SCATERM aborda l’impacte de la difusió terminològica i els reptes de futur

* 47è Col·loqui de la Societat d'Onomàstica: «Onomàstica de la Conca de Tremp i la Terreta»

* El programa Leader, a debat

* Dones matemàtiques centren la 3a Jornada SCM de la Societat Catalana de Matemàtiques

* Salvador Barberà, sobre la necessitat d’aixecar barreres a favor del progrés en R+D+I: «Fem de l’atracció del talent de fora un orgull propi»


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa