Número 268
maig 2022

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

L'IEC inaugura l'exposició Descobrint Olèrdola. 100 anys de les intervencions de l'IEC a Olèrdola

L’Institut d’Estudis Catalans (IEC) va dur a terme una sèrie d’actuacions a Olèrdola entre els anys 1917 i 1928 que van marcar un punt d’inflexió. Amb aquestes, el jaciment va millorar notablement i se’n va augmentar el coneixement gràcies a les publicacions que se’n va fer. Per commemorar la tasca feta per l’IEC en aquest estratègic enclavament ocupat en múltiples etapes històriques, el 3 de maig es va inaugurar a la Casa de Convalescència l’exposició Descobrint Olèrdola. 100 anys de les intervencions de l’IEC a Olèrdola.

Ramon Pinyol, president de la Secció Històrico-Arqueològica (SHA) de l’IEC, va presentar la jornada científica «Els orígens de l’IEC i els cent anys de l’inici de les excavacions a Olèrdola», que va tenir lloc abans de la inauguració de l’exposició. «La primera missió que va tenir l’Institut, i que continua tenint ara, és la defensa del patrimoni, com l’arqueologia, la llengua o la cultura del país», va recordar Pinyol, que també va assegurar que indrets amb les característiques d’Olèrdola han tingut un interès singular per a l’IEC: «La nostra Secció, des de l’origen, es va interessar d’una manera especial per la prehistòria i la història antiga.»

A continuació, Enric Pujol, director del Museu Memorial de l’Exili, va pronunciar la conferència «L’IEC de fa cent anys o la modernització cultural». El ponent va narrar els inicis de l’Institut i va coincidir que els estudis històrics hi van tenir un protagonisme accentuat: «Del 1907 al 1911, tot l’IEC era constituït per allò que després esdevindria la SHA, cosa lògica si es té en compte la panoràmica cultural de l’època.» Per primera vegada en segles, els historiadors catalans van disposar d’una entitat dotada econòmicament que els va organitzar internament com a membres de la comunitat científica a la qual pertanyien, fet que va suposar per a la historiografia catalana «l’accés a la modernitat». 

«Gràcies al Servei Arqueològic i d’Excavacions va néixer la moderna arqueologia catalana i es van posar els fonaments dels estudis prehistòrics moderns», va afegir-hi Pujol, que va reconèixer que el Servei d’Excavacions fou «la nineta dels ulls» de la SHA. Per acabar, va concloure que els estudis històrics no tenen, avui dia, el protagonisme social ni governamental que van adquirir aleshores. «Cal una reacció de seguida davant d’aquest fet i l’IEC pot tenir i ha de tenir un paper cabdal en aquesta reconsideració», va sentenciar.

Per posar punt final a la Jornada científica, Núria Molist, Miquel Molist, Joan Sanmartí, Marta Prevosti, Xavier Barral, Narcís Soler, Josep Guitart, Ferran Arasa, Joan Ramon Torres i Marc Mayer van participar en una taula rodona on van abordar, cadascun des de la seva especialitat, l’arqueologia paleolítica a Catalunya i les aportacions de l’Institut, entre altres temes relacionats amb les excavacions a Olèrdola.

Després de la taula rodona, Teresa Cabré, presidenta de l’IEC, i Jusèp Boya, director del Museu d’Arqueologia de Catalunya, van inaugurar l’exposició Descobrint Olèrdola. Cent anys de les intervencions de l’IEC a Olèrdola, que es pot visitar al claustre de la Casa de Convalescència.

Olèrdola mostra avui un patrimoni singular, amb més de quatre mil anys d’història. És un cas excepcional a Europa perquè la ciutat medieval —pendent d’excavar-se en la seva pràctica totalitat fora de muralles— va ser abandonada i no s’hi va construir a sobre. Això fa que tingui unes condicions úniques per a mostrar com era l’urbanisme d’una ciutat medieval al segle XI.

Notícies

* El Ple de l'IEC ret homenatge a Josep Laporte

* L'IEC i la Fundació 'la Caixa' signen un acord per posar tot el saber de l'Institut a l'abast de la societat a través d'un repositori digital

* CATCAR, el projecte de cooperació transfronterera que posa a l'abast de tothom un període fundacional de l'Europa actual, celebra la seva cloenda

* Teresa Cabré es reuneix amb Cristina Gallach, comissionada especial en el desplegament del Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE)

* Patrici Pojada analitza el paper comercial dels Nords de la Catalunya moderna en el seu discurs de recepció

* L'IEC inaugura l'exposició Descobrint Olèrdola. 100 anys de les intervencions de l'IEC a Olèrdola

* Damià Barceló, investit doctor honoris causa per la Universitat d'Almeria: «La meva carrera té l'esperit de Sherlock Holmes aplicat a la ciència»

* Diversos membres de l'IEC, reconeguts per la seva trajectòria

* Joan-Lluís Lluís: «La literatura és un món paral·lel a la realitat, molt més acollidor i agradable»

* Lliurament dels premis de la Prova Cangur de Matemàtiques 2022

* Dissabte de les Matemàtiques Transfronterer dels Pirineus (DiMaTPirineus – 2022)

* La Societat Catalana de Tecnologia compareix davant la Comissió d’Educació del Parlament de Catalunya

* L'IEC reivindica el príncep dels poetes amb la presentació del llibre Vigència de Josep Carner

* Pau Castell: «La cacera de bruixes és un fenomen amb connotacions actuals: gènere, estigmatització social, perversió de la justícia i idea d’un enemic interior»

* La XIX Jornada de la SCATERM aborda l’impacte de la difusió terminològica i els reptes de futur

* 47è Col·loqui de la Societat d'Onomàstica: «Onomàstica de la Conca de Tremp i la Terreta»

* El programa Leader, a debat

* Dones matemàtiques centren la 3a Jornada SCM de la Societat Catalana de Matemàtiques

* Salvador Barberà, sobre la necessitat d’aixecar barreres a favor del progrés en R+D+I: «Fem de l’atracció del talent de fora un orgull propi»


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa