Número 268
maig 2022

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

El programa Leader, a debat

Dimecres, 4 de maig, va tenir lloc a l’IEC la jornada Trenta anys del programa Leader: què es pretenia, què s’ha aconseguit i cap on anem, en què hi va ser present Jordi Sala, president de la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA); Lourdes Viladomiu, professora d’economia aplicada de la UAB i avaluadora del programa; Laura Dalmau, subdirectora general de Planificació Rural del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i responsable del programa Leader; Jordi París, director del Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp i Enric Camprubí, director general de Pirinat. L’acte va ser moderat per Jordi Rosell, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona.

La iniciativa comunitària Leader (Liaison entre actions de développement de l’économie rurale) va ser posada en marxa per la Unió Europea com un programa pilot, experimental i destinat a l'àmbit rural. Es tractava de lluitar contra el despoblament del medi rural mitjançant la diversificació de l’economia amb la participació activa de la població interessada, de les empreses, de les associacions i de l’administració de les zones rurals beneficiàries. Aquesta participació es va canalitzar i normalitzar per mitjà dels grups d’acció local, que han estat els responsables del disseny i execució dels seus programes de desenvolupament rural.

Jordi Sala va presentar l’acte explicant que va viure des de primera línia el programa Leader i que el va sorprendre que «fos un programa d’iniciativa comunitària. Un programa que, per iniciativa de la Unió Europea, feia una crida perquè els sectors de la gent més arrelada al territori portessin iniciatives directament a la comissió per tal de veure com es podia desenvolupar el territori. Aquest va ser un aspecte bastant atrevit i valent».

«Una de les coses que va desvetllar aquell primer programa Leader és la capacitat de molts grups que van sorgir i que tenien moltes idees i capacitat de fer coses. També va desencadenar una reacció de governs locals o regionals o estatals per por que allò se’ls escapés de les mans i per la necessitat de controlar-ho en dos aspectes: en primer lloc, perquè s’estaven administrant diners públics i calia un control, i en segon lloc, perquè podien ser elements de contrapoder a la mateixa regió», va afirmar Sala, que va acabar la seva intervenció manifestant que «és un programa que trenta anys després es continua tirant endavant, ningú el posa clarament en qüestió».

Després va ser el torn de Lourdes Viladomiu, amb la xerrada Què es pretenia; Laura Dalmau, amb la intervenció Cap a on anem; Jordi París, amb Un cas d’èxit, i Enric Camprubí, amb La visió d’un beneficiari.

L’acte va ser organitzat per la Institució Catalana d’Estudis Agraris.

Notícies

* El Ple de l'IEC ret homenatge a Josep Laporte

* L'IEC i la Fundació 'la Caixa' signen un acord per posar tot el saber de l'Institut a l'abast de la societat a través d'un repositori digital

* CATCAR, el projecte de cooperació transfronterera que posa a l'abast de tothom un període fundacional de l'Europa actual, celebra la seva cloenda

* Teresa Cabré es reuneix amb Cristina Gallach, comissionada especial en el desplegament del Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE)

* Patrici Pojada analitza el paper comercial dels Nords de la Catalunya moderna en el seu discurs de recepció

* L'IEC inaugura l'exposició Descobrint Olèrdola. 100 anys de les intervencions de l'IEC a Olèrdola

* Damià Barceló, investit doctor honoris causa per la Universitat d'Almeria: «La meva carrera té l'esperit de Sherlock Holmes aplicat a la ciència»

* Diversos membres de l'IEC, reconeguts per la seva trajectòria

* Joan-Lluís Lluís: «La literatura és un món paral·lel a la realitat, molt més acollidor i agradable»

* Lliurament dels premis de la Prova Cangur de Matemàtiques 2022

* Dissabte de les Matemàtiques Transfronterer dels Pirineus (DiMaTPirineus – 2022)

* La Societat Catalana de Tecnologia compareix davant la Comissió d’Educació del Parlament de Catalunya

* L'IEC reivindica el príncep dels poetes amb la presentació del llibre Vigència de Josep Carner

* Pau Castell: «La cacera de bruixes és un fenomen amb connotacions actuals: gènere, estigmatització social, perversió de la justícia i idea d’un enemic interior»

* La XIX Jornada de la SCATERM aborda l’impacte de la difusió terminològica i els reptes de futur

* 47è Col·loqui de la Societat d'Onomàstica: «Onomàstica de la Conca de Tremp i la Terreta»

* El programa Leader, a debat

* Dones matemàtiques centren la 3a Jornada SCM de la Societat Catalana de Matemàtiques

* Salvador Barberà, sobre la necessitat d’aixecar barreres a favor del progrés en R+D+I: «Fem de l’atracció del talent de fora un orgull propi»


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa