Número 268
maig 2022

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Patrici Pojada analitza el paper comercial dels Nords de la Catalunya moderna en el seu discurs de recepció

El dijous, 5 de maig, va tenir lloc, a la sala Prat de la Riba de l’IEC, el discurs de recepció com a membre numerari de la Secció Històrico-Arqueològica (SHA) de Patrici Pojada, sota el títol La Vall d’Aran, Andorra i els Comtats: el paper comercial dels Nords de la Catalunya moderna.

Patrici Pojada (Pàmies, Occitània, 1965), especialista en les relacions occitanocatalanes i en les migracions occitanes, va ser professor titular de la Universitat de Tolosa de Llenguadoc i és catedràtic d’història moderna de la Universitat de Perpinyà. És membre del consell lingüístic del Congrès Permanent de la Lenga Occitana, de l’Institut d’Estudis Aranesi-Acadèmia Aranesa dera Lengua Occitana i va ser president del Grop de Lingüística Occitana.

El president de la SHA, Ramon Pinyol, va donar la benvinguda als assistents i va dir que la incorporació de Patrici Pojada a l’IEC, a finals del 2018, ha suposat «poder comptar amb un estudiós especialment rellevant de la Catalunya del Nord que relliga occitanitat i catalanitat des de la història, però també des del món contemporani».

Després va ser el torn de Patrici Pojada, qui va llançar una pregunta: «Per què un occità és rebut com a membre numerari de l’Institut d’Estudis Catalans?» L’historiador es va declarar orgullós de pertànyer a l’IEC, de ser occità «i de mantenir viva la llengua, tot i les condicions complicades que tenim». Per respondre la seva pregunta va explicar que és una d’aquelles persones hereves de la llengua occitana que va decidir assumir aquesta herència i que va veure que no es podia comprendre l’occità sense el coneixement del seu entorn, del conjunt de les llengües romàniques. «Llavors em vaig adonar que el català era, més que un veí, un bessó.»

Tot seguit, Pojada va llegir el seu discurs, anomenat La Vall d’Aran, Andorra i els Comtats: el paper comercial dels Nords de la Catalunya moderna i va plantejar una nova pregunta: «Quins eren aquests Nords i com s’hi organitzaven els intercanvis? Quines connexions tenien amb l’exterior?»

L’historiador va definir tres Nords: el més oriental, dels Comtats de Rosselló i Cerdanya (Catalunya del Nord), al qual el Tractat dels Pirineus de 1659 va posar en primer pla, i un altre Nord, «fet de muntanyes i petites entitats vinculades a Catalunya políticament (Vall d’Aran) o culturalment (Andorra)». Es tracta de tres territoris que tenen «tres situacions geogràfiques, i sobretot polítiques i institucionals prou diferents», tot i que també presenten similituds com «el fet de ser terres de frontera entre dues grans monarquies hegemòniques de l’edat moderna i, a més a més, generalment enemigues».

Patrici Pojada, en el seu discurs, va parlar d’«uns Nords connectats», que eren «zones de passos i de pas», i que gaudien d’importants privilegis comercials. Precisament va posar èmfasi en l’importantíssim paper comercial de les terres dels Nords catalans moderns per on passava «una part no gens negligible del comerç, entre les monarquies francesa i hispànica, a més d’oferir mitjans de viure o sobreviure a una part notable de la població que, legalment o no, directament o no, participava en les activitats comercials». 

El professor va dir que «si els tèxtils de totes menes ocupaven el primer lloc comercial pel que fa a les entrades a Catalunya, també els animals hi tenien una plaça molt destacada». I va assenyalar que ni la neu, ni les guerres, ni el fred van frenar el trànsit comercial pel Pirineu, tot i que, «més perillós que la neu eren els lladres».  

Finalment, Patrici Pojada va dir que, «paradoxalment, queda molt més a fer per a conèixer les xarxes comercials de Perpinyà i part del Rosselló que les de la part pirinenca dels Nords catalans», i que «en el cas del Rosselló terrestre i marítim, s’ha focalitzat molt en les guerres i els problemes institucionals, culturals, religiosos i identitaris lligats a l’annexió de 1659».

L’acte va ser organitzat per la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC.

Notícies

* El Ple de l'IEC ret homenatge a Josep Laporte

* L'IEC i la Fundació 'la Caixa' signen un acord per posar tot el saber de l'Institut a l'abast de la societat a través d'un repositori digital

* CATCAR, el projecte de cooperació transfronterera que posa a l'abast de tothom un període fundacional de l'Europa actual, celebra la seva cloenda

* Teresa Cabré es reuneix amb Cristina Gallach, comissionada especial en el desplegament del Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE)

* Patrici Pojada analitza el paper comercial dels Nords de la Catalunya moderna en el seu discurs de recepció

* L'IEC inaugura l'exposició Descobrint Olèrdola. 100 anys de les intervencions de l'IEC a Olèrdola

* Damià Barceló, investit doctor honoris causa per la Universitat d'Almeria: «La meva carrera té l'esperit de Sherlock Holmes aplicat a la ciència»

* Diversos membres de l'IEC, reconeguts per la seva trajectòria

* Joan-Lluís Lluís: «La literatura és un món paral·lel a la realitat, molt més acollidor i agradable»

* Lliurament dels premis de la Prova Cangur de Matemàtiques 2022

* Dissabte de les Matemàtiques Transfronterer dels Pirineus (DiMaTPirineus – 2022)

* La Societat Catalana de Tecnologia compareix davant la Comissió d’Educació del Parlament de Catalunya

* L'IEC reivindica el príncep dels poetes amb la presentació del llibre Vigència de Josep Carner

* Pau Castell: «La cacera de bruixes és un fenomen amb connotacions actuals: gènere, estigmatització social, perversió de la justícia i idea d’un enemic interior»

* La XIX Jornada de la SCATERM aborda l’impacte de la difusió terminològica i els reptes de futur

* 47è Col·loqui de la Societat d'Onomàstica: «Onomàstica de la Conca de Tremp i la Terreta»

* El programa Leader, a debat

* Dones matemàtiques centren la 3a Jornada SCM de la Societat Catalana de Matemàtiques

* Salvador Barberà, sobre la necessitat d’aixecar barreres a favor del progrés en R+D+I: «Fem de l’atracció del talent de fora un orgull propi»


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa