Número 262
novembre 2021

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Pere Puigdomènech: «L’ambició de coneixement dels humans no té límits i la ciència respon a això»

El dijous 25 de novembre va tenir lloc a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) la conferència «Objectius de la recerca a Catalunya», a càrrec de Pere Puigdomènech, professor d’investigació emèrit al Centre de Recerca en Agrigenòmica i membre de l’IEC. La conferència forma part del cicle Dijous de ciència 2021, de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC.

Puigdomènech va fer una síntesi de les funcions de la ciència, que, per a ell, són: l’avenç en el saber, perquè «l’ambició de coneixement dels humans no té límits i la ciència respon a això»; el foment de la competitivitat de la indústria, «basada cada cop més en la innovació»; l’assessorament en la presa de decisions, «una funció que s’ha explicitat darrerament amb la pandèmia de covid i amb l’erupció del volcà de La Palma», i la reflexió entorn de qüestions ètiques de base científica.

El conferenciant va subratllar que els actors principals de la ciència són: el personal que la fa possible, que a banda dels científics inclou tècnics, gestors i comunicadors; els centres, entre els quals hi ha les universitats i les fundacions, entre d’altres, i que permeten la feina de, per exemple, els professors universitaris («A Catalunya n’hi ha quinze mil i la seva tasca és imprescindible»), i els finançadors, com agències públiques, fundacions i empreses.

Sobre el funcionament de la ciència, Puigdomènech va reivindicar la importància de l’avaluació per a establir prioritats de finançament i d’integritat científica, perquè «la ciència no té sentit sense un entorn de bones pràctiques».

També va recordar que, al Parlament de Catalunya, s’està debatent un avantprojecte de llei de la ciència, que permetrà «ordenar el sistema» i que, entre altres coses, ja parla d’un comitè català per a la integritat de la recerca. 

Finalment, Puigdomènech va apuntar que, de cara al futur i per a una ciència sostenible, caldrà plantejar «estratègies que tinguin continuïtat i siguin clares i s’haurà de tenir influència en els llocs de decisió, com Espanya i Europa».

Notícies

* L'IEC acull l'exposició «Molècules que ens han canviat la vida»

* Bonaventura Clotet i Carme Torras reben el Premi Nacional de Recerca

* El president del Senat, Ander Gil, i la presidenta de l’IEC, Teresa Cabré, acorden signar un conveni per a promoure el respecte a les llengües i a la diversitat

* Jordi Bascompte, membre corresponent de la Secció de Ciències Biològiques de l'IEC, rep el Premi Ramon Margalef d'Ecologia 2021

* L'IEC s'explica a Catalunya Ràdio

* L'Institut d'Estudis Catalans convoca els Premis Sant Jordi 2022

* L'Institut d'Estudis Catalans incorpora sis nous membres

* L'IEC acull la Setena Jornada de la Càtedra Pompeu Fabra, centrada en la situació del català a l'ensenyament

* Mor l’enginyer i historiador Santiago Riera i Tuèbols

* L’activació aberrant de gens embrionaris en malalties de l’adult centra la sessió inaugural del curs 2021-2022 de la Societat Catalana de Biologia

* La ICHN, filial de l’IEC, rep la Menció d’Honor dels Premis Nat

* L’IEC dedica una jornada a Pau Casals en el cinquantè aniversari del seu discurs a l’ONU

* L’IEC publica un nou sistema de transcripció del grec modern al català

* S’inaugura l’exposició «Descobrint Olèrdola. 100 anys de les intervencions de l’IEC»

* Pere Puigdomènech: «L’ambició de coneixement dels humans no té límits i la ciència respon a això»

* El DIEC incorpora 100 paraules i en modifica 239

* La SCB presenta un monogràfic sobre l’evolució humana, que commemora el 150è aniversari de l’obra de Darwin


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa