Número 262
novembre 2021

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

El DIEC incorpora 100 paraules i en modifica 239

L’IEC farà balanç de les paraules noves cada any, pels volts del 27 de novembre, Dia de Ramon Llull

La Sala Prat de la Riba de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) ha acollit aquest matí la presentació de les noves paraules que ha incorporat el Diccionari de la llengua catalana de l’IEC (DIEC) aquest 2021. Han intervingut en l’acte el president de la Comissió de Lexicografia de la Secció Filològica de l’IEC, Josep Martines, i també Magí Camps i Màrius Serra, membres d’aquesta mateixa secció. Durant la presentació, Màrius Serra ha explicat que cada any, pels volts del 27 de novembre, es farà balanç de les paraules noves incorporades al DIEC. El 27 de novembre és el Dia de Ramon Llull. 

L’actualització d’aquest novembre de la versió en línia del DIEC incorpora quaranta-nou paraules noves i cent noranta-tres modificacions, que se sumen a les cinquanta-una paraules noves i les quaranta-sis modificacions introduïdes el març passat. Per tant, aquest 2021 s’hi han incorporat un total de cent paraules i se n’han modificat dues-centes trenta-nou.

Entre els articles que la Secció Filològica ha acordat d’afegir a la versió en línia del DIEC hi ha el neologisme de l’any 2020 (coronavirus) i mots d’ús generalitzat avui dia (com covid i cribratge), a més d’un bon nombre d’adjectius provinents de participis de passat, el significat dels quals no es desprèn dels significats del verb (per exemple, uniformat, viatjat, viscut, fotut, cardat o fumut).

Les modificacions incorporades inclouen addicions, esmenes i supressions que poden afectar qualsevol informació de l’article de diccionari (la categoria gramatical, els exemples, la informació morfològica, les locucions, les definicions, etc.). Entre aquestes modificacions, destaquen l’addició de sentits molt vius en mots com clatellada («fet de cobrar a algú una quantitat de diners excessiva»), aforament («nombre màxim autoritzat de persones que es pot admetre en un local públic en un moment determinat»), còmplice («persona que té avinença amb una altra»), ferro («corrector dental») o reticent («que mostra reticència»).

Finalment, és rellevant el nombre de locucions que s’han afegit al diccionari: avall que fa baixada, dia a dia, cada dos per tres, d’una hora lluny, en tot moment, en síntesi, fer el ronso, sol com un mussol, etc.

La llista de tots els canvis introduïts en aquesta actualització del DIEC es pot consultar a la pàgina «Actualitzacions» del web del diccionari, però aquí us n’adjuntem una petita mostra.

Notícies

* L'IEC acull l'exposició «Molècules que ens han canviat la vida»

* Bonaventura Clotet i Carme Torras reben el Premi Nacional de Recerca

* El president del Senat, Ander Gil, i la presidenta de l’IEC, Teresa Cabré, acorden signar un conveni per a promoure el respecte a les llengües i a la diversitat

* Jordi Bascompte, membre corresponent de la Secció de Ciències Biològiques de l'IEC, rep el Premi Ramon Margalef d'Ecologia 2021

* L'IEC s'explica a Catalunya Ràdio

* L'Institut d'Estudis Catalans convoca els Premis Sant Jordi 2022

* L'Institut d'Estudis Catalans incorpora sis nous membres

* L'IEC acull la Setena Jornada de la Càtedra Pompeu Fabra, centrada en la situació del català a l'ensenyament

* Mor l’enginyer i historiador Santiago Riera i Tuèbols

* L’activació aberrant de gens embrionaris en malalties de l’adult centra la sessió inaugural del curs 2021-2022 de la Societat Catalana de Biologia

* La ICHN, filial de l’IEC, rep la Menció d’Honor dels Premis Nat

* L’IEC dedica una jornada a Pau Casals en el cinquantè aniversari del seu discurs a l’ONU

* L’IEC publica un nou sistema de transcripció del grec modern al català

* S’inaugura l’exposició «Descobrint Olèrdola. 100 anys de les intervencions de l’IEC»

* Pere Puigdomènech: «L’ambició de coneixement dels humans no té límits i la ciència respon a això»

* El DIEC incorpora 100 paraules i en modifica 239

* La SCB presenta un monogràfic sobre l’evolució humana, que commemora el 150è aniversari de l’obra de Darwin


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa