Número 262
novembre 2021

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

L’IEC publica un nou sistema de transcripció del grec modern al català

La Secció Filològica (SF) de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) ha publicat la Proposta sobre el sistema de transcripció del grec modern al català, un document que ja es pot consultar al web de SF. 

La llengua grega moderna és la llengua comuna emprada a la República de Grècia, a la República de Xipre i en altres territoris hel·lenòfons. Es tracta de l’evolució del grec antic, amb trets diferencials ja ben perceptibles des de finals de l’edat mitjana, com a mínim.

Sempre ha comptat amb una rica diversitat dialectal, però almenys des de la segona meitat del segle XX s’ha consolidat definitivament la nova modalitat estàndard, basada en la parla de les grans ciutats, enriquida amb elements lèxics i expressions de la llengua clàssica. Aquesta varietat ha esdevingut la llengua oficial de l’Administració i de tots els àmbits de l’ensenyament i s’ha generalitzat en els mitjans de comunicació i en tota la creació literària i científica.

El grec modern continua emprant, per a la seva escriptura, el mil·lenari alfabet grec, un sistema gràfic de vint-i-quatre signes. Tot i que no hi ha una equivalència ni exacta ni unívoca entre l’alfabet grec i l’abecedari llatí, aquest segon permet la transcripció del grec modern sense dificultats excessives, que es redueixen a un nombre molt limitat de fonemes.

La transcripció al català de mots de la llengua neogrega no sempre ha resultat coincident i no s’ha ajustat a uns criteris clars. Per això, la Comissió de Transcripció i Transliteració de la Secció Filològica de l’IEC ha estat treballant en aquesta proposta d’un sistema rigorós, complet i coherent, a partir de la iniciativa i amb la col·laboració de l’Associació Catalana de Neohel·lenistes (ACNH), representada per Jaume Almirall i Joan Andreu Martí.

Entre els diferents procediments que existeixen per a traslladar mots del grec a la nostra escriptura (adaptació, traducció, transliteració, adaptació culta, transcripció rigorosa o transcripció simplificada —combinació de transcripció rigorosa i transliteració—), el nou sistema proposat aplica bàsicament el criteri de transcripció, amb algunes concessions a la transliteració en casos puntuals. Els resultats obtinguts han de permetre al lector català una reconstrucció aproximada de la pronúncia del mot original grec.

La proposta ja es pot consultar al web de la SF: Proposta sobre el sistema de transcripció del grec modern al català.

Notícies

* L'IEC acull l'exposició «Molècules que ens han canviat la vida»

* Bonaventura Clotet i Carme Torras reben el Premi Nacional de Recerca

* El president del Senat, Ander Gil, i la presidenta de l’IEC, Teresa Cabré, acorden signar un conveni per a promoure el respecte a les llengües i a la diversitat

* Jordi Bascompte, membre corresponent de la Secció de Ciències Biològiques de l'IEC, rep el Premi Ramon Margalef d'Ecologia 2021

* L'IEC s'explica a Catalunya Ràdio

* L'Institut d'Estudis Catalans convoca els Premis Sant Jordi 2022

* L'Institut d'Estudis Catalans incorpora sis nous membres

* L'IEC acull la Setena Jornada de la Càtedra Pompeu Fabra, centrada en la situació del català a l'ensenyament

* Mor l’enginyer i historiador Santiago Riera i Tuèbols

* L’activació aberrant de gens embrionaris en malalties de l’adult centra la sessió inaugural del curs 2021-2022 de la Societat Catalana de Biologia

* La ICHN, filial de l’IEC, rep la Menció d’Honor dels Premis Nat

* L’IEC dedica una jornada a Pau Casals en el cinquantè aniversari del seu discurs a l’ONU

* L’IEC publica un nou sistema de transcripció del grec modern al català

* S’inaugura l’exposició «Descobrint Olèrdola. 100 anys de les intervencions de l’IEC»

* Pere Puigdomènech: «L’ambició de coneixement dels humans no té límits i la ciència respon a això»

* El DIEC incorpora 100 paraules i en modifica 239

* La SCB presenta un monogràfic sobre l’evolució humana, que commemora el 150è aniversari de l’obra de Darwin


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa