Número 262
novembre 2021

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Bonaventura Clotet i Carme Torras reben el Premi Nacional de Recerca

Els dos membres de l’IEC demanen més recursos per a la recerca al president Aragonès

Els investigadors Bonaventura Clotet, metge, i Carme Torras, matemàtica, tots dos membres de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), van rebre ex aequo ahir, dimarts 26 d’octubre, el Premi Nacional de Recerca 2020. L’acte de lliurament, que es va poder fer presencialment respectant la distància de seguretat, va tenir lloc al Teatre Nacional de Catalunya i va reunir una bona part de la comunitat investigadora catalana. Hi van assistir Àngel Messeguer, secretari general de l’IEC, així com els presidents de la Secció de Ciències Biològiques, Pere Puigdomènech, i de la Secció de Ciències i Tecnologia, Alícia Casals.

Bonaventura Clotet és metge i infectòleg. Actualment dirigeix l’Institut de Recerca de la Sida (IrsiCaixa) i és el cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol. El guardó se li concedeix per la seva recerca d’abast internacional de més de quaranta anys en el camp del virus de la immunodeficiència humana (VIH) i malalties relacionades, que el converteix en un dels investigadors de més rellevància internacional en el desenvolupament i l’aplicació d’estratègies terapèutiques d’erradicació i prevenció contra la sida.

Carme Torras és matemàtica especialista en robòtica i intel·ligència artificial (IA). Actualment és professora d’investigació del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) i cap del grup de recerca en Percepció i Manipulació de l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (CSIC-UPC). Se li atorga el Premi Nacional de Recerca 2020 per la seva investigació sobre IA i robòtica assistencial. El jurat ha destacat, també, la seva intensa tasca de promoció de l’ètica en l’aplicació de la robòtica i la IA, que ha contribuït a la disseminació científica d’aquestes disciplines tant en l’àmbit escolar i popular com en l’àmbit investigador i acadèmic.

Tant Clotet com Torras, durant el discurs d’agraïment, van demanar al president Aragonès més recursos per a la recerca. Clotet va subratllar la importància dels diners per a impulsar noves idees i Torras va destacar la importància de fer una recerca amb criteris ètics, al servei de les persones. 

L’acte de lliurament va ser encapçalat pel president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, acompanyat de la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis. En el discurs de cloenda, el president Aragonès va afirmar que «la reconstrucció social i econòmica del país ha de passar per la recerca i la investigació» i va recalcar el compromís del Govern per a «enfortir i modernitzar el sistema universitari català», així com per a promoure «la internacionalització del sistema de coneixement de Catalunya i vertebrar el país a través de la recerca». En aquest sentit, va subratllar la rellevància dels fons europeus Next Generation en l’impuls de la recerca científica. D’altra banda, la consellera de Recerca i Universitats va fer èmfasi en «l’aportació a la societat» dels investigadors i investigadores i del conjunt d’actors de l’ecosistema de coneixement català i els va encoratjar «a mantenir l’esperit curiós i innovador que caracteritza el nostre sistema de recerca».

La trenta-unena edició dels Premis Nacionals de Recerca atorgats ahir, convocats pel Govern de Catalunya i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, fomenten el reconeixement social de la ciència i de l’activitat dels investigadors, mecenes, empresaris, emprenedors i comunicadors. A més dels premis atorgats a Clotet i Torras, es van concedir els guardons següents:

Premi Nacional de Recerca al Talent Jove: Núria Montserrat, professora d’investigació ICREA a l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC). Està especialitzada en la recerca de cèl·lules mare pluripotents i la generació de sistemes multicel·lulars complexos per a entendre el desenvolupament de malalties en humans.

Premi Nacional de Comunicació Científica: revista de divulgació científica Mètode, de la Universitat de València, per la seva trajectòria i qualitat sostinguda de continguts i capacitat de resiliència.

Premi Nacional de Mecenatge Científic: Fundació Víctor Grífols i Lucas, per la seva intensa i continuada promoció de l’estudi, la investigació, la divulgació i el debat de la bioètica en el món de la salut humana i les ciències de la vida.

Premi Nacional al Partenariat Publicoprivat: B. Braun Surgical, SAU, per la seva extensa xarxa de col·laboracions en investigació en biomaterials i desenvolupament de productes sanitaris amb les universitats catalanes.

Premi Nacional a la Creació d’Empresa de Base Científica: Centre de Regulació Genòmica (CRG), per impulsar Pulmobiotics, SL, una empresa derivada (spin-off) especialitzada a crear i desenvolupar nous tractaments i vacunes per a les malalties respiratòries mitjançant biologia sintètica.

L’acte va ser conduït per la periodista Cristina Riba i va comptar amb la col·laboració del físic, poeta i membre de l’IEC David Jou. Els poemes i textos de Jou, recitats per ell mateix i acompanyats dels dibuixos de Fernando Krahn, van donar un toc d’originalitat a l’edició d’enguany.

Notícies

* L'IEC acull l'exposició «Molècules que ens han canviat la vida»

* Bonaventura Clotet i Carme Torras reben el Premi Nacional de Recerca

* El president del Senat, Ander Gil, i la presidenta de l’IEC, Teresa Cabré, acorden signar un conveni per a promoure el respecte a les llengües i a la diversitat

* Jordi Bascompte, membre corresponent de la Secció de Ciències Biològiques de l'IEC, rep el Premi Ramon Margalef d'Ecologia 2021

* L'IEC s'explica a Catalunya Ràdio

* L'Institut d'Estudis Catalans convoca els Premis Sant Jordi 2022

* L'Institut d'Estudis Catalans incorpora sis nous membres

* L'IEC acull la Setena Jornada de la Càtedra Pompeu Fabra, centrada en la situació del català a l'ensenyament

* Mor l’enginyer i historiador Santiago Riera i Tuèbols

* L’activació aberrant de gens embrionaris en malalties de l’adult centra la sessió inaugural del curs 2021-2022 de la Societat Catalana de Biologia

* La ICHN, filial de l’IEC, rep la Menció d’Honor dels Premis Nat

* L’IEC dedica una jornada a Pau Casals en el cinquantè aniversari del seu discurs a l’ONU

* L’IEC publica un nou sistema de transcripció del grec modern al català

* S’inaugura l’exposició «Descobrint Olèrdola. 100 anys de les intervencions de l’IEC»

* Pere Puigdomènech: «L’ambició de coneixement dels humans no té límits i la ciència respon a això»

* El DIEC incorpora 100 paraules i en modifica 239

* La SCB presenta un monogràfic sobre l’evolució humana, que commemora el 150è aniversari de l’obra de Darwin


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa