Número 240
octubre 2019

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Exposició «La taula periòdica a l’IEC»

El claustre de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) va acollir el dimecres 9 d’octubre a les 18 h la inauguració de l’exposició «La taula periòdica a l’IEC», que va estar oberta al públic fins al 31 d’octubre.

Organitzada per la Secció de Ciències i Tecnologia (SECCT) de l’Institut d’Estudis Catalans, l’exposició incloïa un recull exhaustiu dels elements químics. Dels noranta elements que es poden trobar a la Terra, se’n van triar prop de seixanta que són especialment rellevants per la seva importància científica, tecnològica i, sobretot, didàctica.

S’hi van poder veure representats els principals grups de la taula: metalls, semimetalls, no-metalls i gasos nobles, i s’hi va poder comprovar per què la taula es diu periòdica. A més, durant la visita es van fer experiments sorprenents, es va parlar de minerals que causen conflictes bèl·lics i es va explicar fins a quin punt la química, la sostenibilitat i l’ecologia van de bracet. Paral·lelament, en els panells de l’exposició es mostraven les dones científiques que han descobert elements químics o que han contribuït significativament al desenvolupament de la taula periòdica.

L’activitat s’adreçava fonamentalment a alumnes d’ESO i batxillerat, però també a estudiants de cicle superior de primària.

L’exposició se suma al cent cinquantè aniversari de la taula periòdica

L’any 2019 se celebra en l’àmbit internacional el cent cinquantè aniversari de la taula periòdica dels elements químics, proposada per Dmitri I. Mendeléiev el 1869. Atès que la taula periòdica és una idea genial, una construcció científica que ha esdevingut una autèntica icona i que avui manté plenament la seva vigència, l’Institut d’Estudis Catalans ha volgut contribuir activament a aquesta celebració.

L’exposició ha estat una iniciativa dels professors Pilar González i Jordi Llorca, membres de la SECCT de l’IEC, i del col·leccionista d’elements químics Marc Boada.

Experimentador, conferenciant i escriptor, Boada té una llarga trajectòria professional vinculada a la divulgació científica. Ha participat en la creació d’exposicions i de museus, com el CosmoCaixa, i ha col·laborat amb diferents mitjans de comunicació, com TV3, Catalunya Ràdio o 8TV. Actualment dirigeix l’Associació de Divulgació Científica i Escola de Natura Pèndulum.

Notícies

* Joandomènec Ros: «La sentència del Suprem és indignant perquè demostra que ni els tribunals ni el Govern espanyol no volen entendre les reclamacions justes de Catalunya»

* L’IEC lamenta la mort de Salvador Giner, que en va ser president del 2005 al 2013

* DECLARACIÓ DE L’INSTITUT D’ESTUDIS CATALANS EN RELACIÓ AMB LA SENTÈNCIA DEL TRIBUNAL SUPREM QUE CONDEMNA LA PRESIDENTA DEL PARLAMENT, MEMBRES DEL GOVERN DE CATALUNYA I ELS PRESIDENTS DE DUES ENTITATS SOCIALS

* L’IEC homenatja la figura de Mercè Rodoreda

* La Secció Filològica de l’IEC publica en línia la Bibliografia de la Gramàtica de la llengua catalana (GIEC)

* El simposi Teresa Pàmies, política, memòria i literatura porta a l’IEC l’obra i la vida de l’escriptora de Balaguer

* L’IEC, amb les obres completes de Moll i Alcover

* Manel Esteller parla d’epigenètica i envelliment en el seu discurs de presentació com a membre numerari de l’IEC

* Joaquim Bruna parla sobre matemàtica industrial en el seu discurs de presentació com a membre numerari de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC

* L’IEC acull la presentació del llibre Filosofia de la tecnologia, de Mario Bunge

* Exposició «La taula periòdica a l’IEC»

* L’IEC acull la conferència «La taula periòdica. Una història complexa i un futur incert»

* L’IEC debat sobre la vigència de les propostes pedagògiques d’Alexandre Galí

* Joan Vallès, membre de l’IEC, ingressa a la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya com a acadèmic corresponent

* L’IEC reconeix a Franziska Knapp el seu llegat


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa