Número 240
octubre 2019

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

L’IEC acull la presentació del llibre Filosofia de la tecnologia, de Mario Bunge

El dijous 3 d’octubre va tenir lloc a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) la presentació de l’edició en català del llibre de Mario Bunge Filosofia de la tecnologia, coeditat per la Societat Catalana de Tecnologia, filial de l’IEC, i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). L’acte s’emmarca en la celebració del centenari del filòsof argentí.

En la presentació van participar l’editor i traductor del llibre, Antoni Hernández-Fernández, i Alfons Barceló, autor del pròleg de l’obra. L’acte també va comptar amb la presidenta de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC, Alícia Casals, i amb la presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia, Núria Salán.
 

Hernández va apuntar que Bunge «ha posat la tecnologia al mapa de la filosofia» i que ha reivindicat «la importància de la tecnoètica». Es va avançar molt parlant ja als anys setanta de la «manipulació tecnològicament mediada, quan encara no existien les xarxes socials», va afegir l’editor. Hernández va afirmar que el llibre de Bunge és fascinant, perquè «conté problemes filosòfics inexplorats, com ara la natura del que és artificial, la intervenció de regles en el procés tecnològic i les complexes problemàtiques de la tecnoètica». Per finalitzar la seva intervenció, l’editor va apuntar que no ha trobat «cap altre filòsof tan sistemàtic en la definició de la tecnologia com Bunge i alhora tan sincer en relació amb el subdesenvolupament i la ignorància dels temes tecnològics per part de molts filòsofs fins a finals del segle XX, amb notables excepcions com Ortega y Gasset».

Barceló, per la seva banda, va subratllar que «l’ambició temàtica de Bunge és immensa: va parlar de lingüística, de ciències socials i, ja als anys noranta, es va atrevir amb la política». Barceló va explicar que «una de les idees principals de Bunge, que és una eina que ell utilitza molt, és la noció de sistema. Inventat pels il·lustrats francesos, aquest concepte va ser perfeccionat per Bunge. El va aplicar a tots els àmbits. Ell subratlla que per a conèixer bé qualsevol sistema cal saber de què està fet, quina xarxa de relacions hi ha entre els seus elements i quins són els mecanismes que fan que un sistema s’ajusti o desaparegui. Aquesta idea li serveix per a entrar en el camp de les ciències socials.»


Filosofia de la tecnologia, una obra plenament vigent

L’obra és la primera de la col·lecció «Habilis: Tecnologia i Societat», que neix com una iniciativa de la Societat Catalana de Tecnologia per a apropar al gran públic aquells temes que connecten la tecnologia amb les humanitats. La col·lecció «Habilis: Tecnologia i Societat» vol ser un punt de trobada interdisciplinari que mostri el potencial humanitzador de la tecnologia i la rellevància social que té.

Mario Bunge, nascut a Buenos Aires ara fa un segle, és físic i filòsof. En aquesta ciutat va fundar la Universitat Obrera Argentina, que va ser clausurada l’any 1943 per la dictadura militar. Després d’exiliar-se i recórrer diverses universitats nord-americanes i europees, es va establir finalment a la Universitat McGill, a Montreal (Canadà), on va desenvolupar la major part de la seva carrera acadèmica i on encara avui, amb cent anys, és un professor emèrit en actiu. A més de la seva recerca en física, Mario Bunge és especialment reconegut com a filòsof de la ciència i paladí del pensament crític davant de les pseudociències. Ha rebut dinou doctorats honoris causa i fou distingit amb el Premi Príncep d’Astúries d’Humanitats l’any 1982.
 

Notícies

* Joandomènec Ros: «La sentència del Suprem és indignant perquè demostra que ni els tribunals ni el Govern espanyol no volen entendre les reclamacions justes de Catalunya»

* L’IEC lamenta la mort de Salvador Giner, que en va ser president del 2005 al 2013

* DECLARACIÓ DE L’INSTITUT D’ESTUDIS CATALANS EN RELACIÓ AMB LA SENTÈNCIA DEL TRIBUNAL SUPREM QUE CONDEMNA LA PRESIDENTA DEL PARLAMENT, MEMBRES DEL GOVERN DE CATALUNYA I ELS PRESIDENTS DE DUES ENTITATS SOCIALS

* L’IEC homenatja la figura de Mercè Rodoreda

* La Secció Filològica de l’IEC publica en línia la Bibliografia de la Gramàtica de la llengua catalana (GIEC)

* El simposi Teresa Pàmies, política, memòria i literatura porta a l’IEC l’obra i la vida de l’escriptora de Balaguer

* L’IEC, amb les obres completes de Moll i Alcover

* Manel Esteller parla d’epigenètica i envelliment en el seu discurs de presentació com a membre numerari de l’IEC

* Joaquim Bruna parla sobre matemàtica industrial en el seu discurs de presentació com a membre numerari de la Secció de Ciències i Tecnologia de l’IEC

* L’IEC acull la presentació del llibre Filosofia de la tecnologia, de Mario Bunge

* Exposició «La taula periòdica a l’IEC»

* L’IEC acull la conferència «La taula periòdica. Una història complexa i un futur incert»

* L’IEC debat sobre la vigència de les propostes pedagògiques d’Alexandre Galí

* Joan Vallès, membre de l’IEC, ingressa a la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya com a acadèmic corresponent

* L’IEC reconeix a Franziska Knapp el seu llegat


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa