Número 232
novembre 2018

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Lluís Cabrera fa una aproximació pluridisciplinària als estudis geològics en el discurs de presentació com a membre de l'IEC

El 19 de novembre es va celebrar la sessió de recepció del membre numerari de la Secció de Ciències i Tecnologia de l'IEC Lluís Cabrera Pérez. El discurs va versar sobre L’anàlisi de conques: aproximació pluridisciplinària als estudis geològics i a l’exploració i gestió de recursos.

Lluís Cabrera va iniciar el seu discurs explicant que «l’anàlisi de conques és una disciplina extremadament pluridisciplinària», i va continuar exposant que «les conques sedimentàries són entitats geològiques en l’origen i l’evolució de les quals convergeixen i interaccionen els denominats clàssicament cicle geològic intern i cicle geològic extern. Pel que fa al cicle geològic extern, les conques sedimentàries són les receptores dels productes de degradació dels relleus superficials de l’escorça terrestre per l’acció dels embolcalls fluids externs (hidroatmosfera) i de la biosfera. Tanmateix, tot i desenvolupar-se a la superfície del planeta, les conques sedimentàries són generades per processos del cicle geològic intern, que tenen lloc en zones profundes de la Terra i que es manifesten a la superfície generant zones subsidents. Des d’aquesta perspectiva, l’anàlisi de conques, que inclou la comprensió de la seva evolució a diverses escales, és un camp que demana la integració de diverses disciplines de les ciències de la Terra. En aquest fet, juntament amb les clares aplicacions que en deriven, hi rau una bona part de la importància i l’interès d’aquesta disciplina».

Després d’aquesta introducció, Cabrera va comentar que «l’anàlisi de conques es va desenvolupar i va rebre una denominació específica prou tardanament, a la darreria de la dècada dels setanta del segle XX, fet que va proporcionar el marc conceptual en el qual es pot enquadrar l’estudi de l’origen i de l’evolució de les conques. Aquest fet és explicable, tenint en compte que els principals elements conceptuals i instrumentals necessaris per al desenvolupament de l’anàlisi de conques es van produir relativament tard, tot i que amb una cadència prou ràpida durant el segle XX».

La voluntat de Cabrera era que el seu discurs «transmeti una idea general de què és l’anàlisi de conques, què significa i quina importància té».

Lluís Cabrera és doctor en geologia per la Universitat de Barcelona, on és catedràtic d’estratigrafia des del 2001 i membre del Grup de Geodinàmica i Anàlisi de Conques i de l’Institut de Recerca GEOMODELS, i on ha sigut degà de la Facultat de Geologia.
És coautor de publicacions com Forecasting coal resources and reserves in heterogeneous coal zones using 3D facies models i Long-period astronomically-forced terrestrial carbon sinks.

Notícies

* Pompeu Fabra, transversal i polièdric

* El Fons Joan Sales s’integra en l’Arxiu de la Fundació Mercè Rodoreda de l’Institut d'Estudis Catalans

* Es presenta La formació de la Catalunya moderna (1640-1714), obra pòstuma de la historiadora Eva Serra

* L’Institut d’Estudis Catalans incorpora sis nous membres

* L’IEC i l’IEB col·laboren en un projecte de recerca internacional per a crear el mapa digital de l’Imperi romà

* L’IEC s’adhereix al manifest Alacant pel valencià

* Lluís Cabrera fa una aproximació pluridisciplinària als estudis geològics en el discurs de presentació com a membre de l'IEC

* Biologia i medicina, eixos de la trobada biennal de neurobiòlegs de Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià

* El Corpus des Troubadours, projecte de referència per a la recerca de l’occità medieval

* Es presenta el llibre Les Illes Balears. Estudi geogràfic i econòmic. Mallorca. El sud i sud-est, de Vicenç Rosselló

* Escrits dispersos d’història, d’Hilari Raguer, es presenta al monestir de Sant Cugat

* Presentació a l’IEC del llibre Els Banys “Àrabs” de Girona, de Xavier Barral

* L’IEC acull el Simposi Carles Fages de Climent

* Maria Aurèlia Capmany a l’IEC

* La relació entre ciència i gènere al llarg de la història obre el Cicle de Col·loquis de la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa