Número 232
novembre 2018

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

La relació entre ciència i gènere al llarg de la història obre el Cicle de Col·loquis de la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica

Dones i ciència: apologia de la història és el títol de la conferència que va oferir Montserrat Cabré, professora d’història de la ciència de la Universitat de Cantàbria, el dilluns 5 de novembre, a les set del vespre, a la Sala Nicolau d’Olwer de l’IEC. Aquesta conferència va inaugurar el Cicle de Col·loquis que organitza aquest curs la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica (SCHCT), filial de l’IEC.

Milers de científiques d’arreu del món es mobilitzen avui en moviments associatius que busquen el reconeixement públic a la qualitat de la seva feina. El seu activisme al voltant de commemoracions, com el Dia de les Dones i les Nenes en la Ciència, ha assolit un gran impacte en xarxes socials i mitjans de comunicació. En la seva intervenció, Montserrat Cabré va plantejar una reflexió sobre el paper del passat en el marc d’aquest activisme i quins reptes planteja a la història de la ciència.

Montserrat Cabré ha impulsat diversos programes acadèmics i de difusió dels estudis feministes i de gènere a la Universitat de Cantàbria, on dirigeix l’Àrea d’Igualtat, Conciliació i Responsabilitat Social. La seva recerca se centra en la història de les dones i la diferència sexual, amb especial atenció als sabers i a les pràctiques.

La sessió va ser presentada per Alfons Zarzoso, president de la SCHCT, i va cloure l’acte l’actuació musical de Ned Somerville i Joana Gumi, cantautors i historiadors de la ciència.

 

Cicle de Col·loquis de la SCHCT

Cada any, la SCHCT organitza diferents cicles de conferències i seminaris sobre temes relacionats amb la història de la ciència i la tècnica i la seva divulgació.

Molts d’aquests col·loquis compten amb la participació d´alguns dels acadèmics més destacats en el context internacional. A més, la SCHCT està fent un esforç per tractar als seus cicles temes socialment rellevants i apropar-los als ciutadans.

La voluntat de la SCHCT és que aquestes activitats arribin a bona part dels territoris de parla catalana i, enguany, hi haurà conferències, seminaris o rutes científiques a Barcelona, Lleida, Tarragona, Girona, Granollers, Vic i València.

Podeu veure el vídeo de l'acte en aquest enllaç: http://bit.ly/2E4ewTM

 

Notícies

* Pompeu Fabra, transversal i polièdric

* El Fons Joan Sales s’integra en l’Arxiu de la Fundació Mercè Rodoreda de l’Institut d'Estudis Catalans

* Es presenta La formació de la Catalunya moderna (1640-1714), obra pòstuma de la historiadora Eva Serra

* L’Institut d’Estudis Catalans incorpora sis nous membres

* L’IEC i l’IEB col·laboren en un projecte de recerca internacional per a crear el mapa digital de l’Imperi romà

* L’IEC s’adhereix al manifest Alacant pel valencià

* Lluís Cabrera fa una aproximació pluridisciplinària als estudis geològics en el discurs de presentació com a membre de l'IEC

* Biologia i medicina, eixos de la trobada biennal de neurobiòlegs de Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià

* El Corpus des Troubadours, projecte de referència per a la recerca de l’occità medieval

* Es presenta el llibre Les Illes Balears. Estudi geogràfic i econòmic. Mallorca. El sud i sud-est, de Vicenç Rosselló

* Escrits dispersos d’història, d’Hilari Raguer, es presenta al monestir de Sant Cugat

* Presentació a l’IEC del llibre Els Banys “Àrabs” de Girona, de Xavier Barral

* L’IEC acull el Simposi Carles Fages de Climent

* Maria Aurèlia Capmany a l’IEC

* La relació entre ciència i gènere al llarg de la història obre el Cicle de Col·loquis de la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa