Número 232
novembre 2018

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

Maria Aurèlia Capmany a l’IEC

Del 7 al 9 de novembre, va tenir lloc a l’Institut d’Estudis Catalans el Simposi Trias sobre Maria Aurèlia Capmany, que formava part dels actes de l’Any Maria Aurèlia Capmany. En el simposi, que va fer un repàs de l’aportació de l’autora a les lletres catalanes i que se centrava en alguns dels aspectes menys coneguts del seu pensament i de la seva filosofia, hi van prendre part alguns dels especialistes més reputats en l’obra de l’autora.

En la inauguració del simposi, que es va celebrar el 7 de novembre a la Sala Prat de la Riba de l’IEC, hi van ser presents Joandomènec Ros, president de l’IEC i de la Fundació Mercè Rodoreda; Joan-Elies Adell, director de la Institució de les Lletres Catalanes; Francesco Ardolino, coordinador del Màster Construcció i Representació d’Identitats Culturals de la Universitat de Barcelona; Joan Vergés Gifra, director de la Càtedra Ferrater Mora; Joaquim Trias, patró de la Càtedra Ferrater Mora, i Marta Nadal, comissària de l’Any Maria Aurèlia Capmany.

En els últims quinze anys la Càtedra Ferrater Mora ha organitzat un simposi anual sobre l’obra i la figura d’un pensador o intel·lectual destacat (si bé no sempre prou conegut) de la història catalana moderna. Enguany es dedica a la figura de Maria Aurèlia Capmany (Barcelona, 1918-1991), novel·lista, dramaturga, política i assagista barcelonina.

L’organització del simposi va ser a càrrec de la Càtedra Ferrater Mora de la Universitat de Girona, el Màster en Construcció i Representació d’Identitats Culturals, la Universitat de Barcelona, la Institució de les Lletres Catalanes i l’Institut d’Estudis Catalans.

Maria Aurèlia Capmany i Farnés (Barcelona, 1918-1991), escriptora, pedagoga i política. Col·laboradora habitual a la premsa, a la ràdio i a la televisió, va destacar, també, pel seu activisme cultural i polític, per la seva lluita incansable a favor de la llibertat i la igualtat de la dona, àmbit en què va esdevenir pionera a Catalunya i referent per a les generacions posteriors. Va ser presidenta del PEN (1979-1983), regidora de Cultura i Publicacions de l’Ajuntament de Barcelona (1983-1991) i membre de la Diputació de Barcelona (1983-1991).
 
El Govern de la Generalitat ha aprovat el centenari del naixement de Maria Aurèlia Capmany com a commemoració oficial de l’any 2018, coincidint amb el cent cinquantè aniversari del naixement del seu pare, el folklorista Aureli Capmany.
 

 

Notícies

* Pompeu Fabra, transversal i polièdric

* El Fons Joan Sales s’integra en l’Arxiu de la Fundació Mercè Rodoreda de l’Institut d'Estudis Catalans

* Es presenta La formació de la Catalunya moderna (1640-1714), obra pòstuma de la historiadora Eva Serra

* L’Institut d’Estudis Catalans incorpora sis nous membres

* L’IEC i l’IEB col·laboren en un projecte de recerca internacional per a crear el mapa digital de l’Imperi romà

* L’IEC s’adhereix al manifest Alacant pel valencià

* Lluís Cabrera fa una aproximació pluridisciplinària als estudis geològics en el discurs de presentació com a membre de l'IEC

* Biologia i medicina, eixos de la trobada biennal de neurobiòlegs de Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià

* El Corpus des Troubadours, projecte de referència per a la recerca de l’occità medieval

* Es presenta el llibre Les Illes Balears. Estudi geogràfic i econòmic. Mallorca. El sud i sud-est, de Vicenç Rosselló

* Escrits dispersos d’història, d’Hilari Raguer, es presenta al monestir de Sant Cugat

* Presentació a l’IEC del llibre Els Banys “Àrabs” de Girona, de Xavier Barral

* L’IEC acull el Simposi Carles Fages de Climent

* Maria Aurèlia Capmany a l’IEC

* La relació entre ciència i gènere al llarg de la història obre el Cicle de Col·loquis de la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa