Número 232
novembre 2018

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

L’IEC i l’IEB col·laboren en un projecte de recerca internacional per a crear el mapa digital de l’Imperi romà

La consellera de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears i presidenta de l'Institut d'Estudis Baleàrics, Fanny Tur, i el  president de l'IEC, Joandomènec Ros, van signar el 19 de novembre un conveni que té per objectiu establir la col·laboració en el desenvolupament general del projecte Tabula Imperii Romani–Forma Orbis Romani (TIR-FOR) i, més concretament, en el procés de digitalització i posada al dia de la Tabula Imperii Romani corresponent a les Illes Balears.

El TIR-FOR és un programa de recerca internacional promogut per la Unió Acadèmica International (UAI), que té per objectiu la publicació del gran mapa de l’Imperi romà. El TIR-FOR es deriva de la unió de dos projectes relacionats amb l’antiga topografia cartogràfica del món romà, el Tabula Imperii Romani (TIR) i el Forma Orbis Romani (FOR), tots dos dissenyats amb finalitats científiques i que van ser unificats a l’assemblea general de la UAI del 2004.

L’IEC ha assumit la coordinació internacional del projecte des del 2014. D’aquesta manera, l’IEC lidera un equip internacional, amb la participació d’Itàlia, França, la Gran Bretanya, Grècia, Polònia, Romania, Hongria, Bèlgica, Bulgària, Tunis, Àustria, Turquia i el Japó. En aquesta etapa s’ha iniciat el procés de digitalització del TIR-FOR amb la finalitat d’esdevenir el mapa digital de l’Imperi romà.

Així, l’IEC, a més de continuar desenvolupant els estudis de cartografia i topografia arqueològica en els territoris que li corresponen, lidera un nou impuls i projecció del projecte mitjançant la creació d’una base de dades digital unificada per a tots els països participants, i la utilització a fons de les TIC per a la seva explotació científica i per a la difusió del patrimoni arqueològic de l’antiguitat romana.

Mitjançant la col·laboració entre l’IEC i l’IEB, es farà la digitalització, la revisió i la introducció a la base de dades digital unificada de la informació corresponent a les Balears del volum Full K/J-31: Pyrenées Orientales–Baleares, publicat en paper i amb la cartografia corresponent al 1997, i la posada al dia de tota aquella informació, que incorporarà les nombroses novetats arqueològiques fruit de les noves descobertes i dels estudis portats a terme a les Illes Balears en els darrers vint anys.

Aquest conveni de col·laboració, que té una durada d’un any, s’emmarca en el que estableix el conveni marc de col·laboració entre el Govern de les Illes Balears i l’Institut d’Estudis Catalans signat l’any 2000.

Notícies

* Pompeu Fabra, transversal i polièdric

* El Fons Joan Sales s’integra en l’Arxiu de la Fundació Mercè Rodoreda de l’Institut d'Estudis Catalans

* Es presenta La formació de la Catalunya moderna (1640-1714), obra pòstuma de la historiadora Eva Serra

* L’Institut d’Estudis Catalans incorpora sis nous membres

* L’IEC i l’IEB col·laboren en un projecte de recerca internacional per a crear el mapa digital de l’Imperi romà

* L’IEC s’adhereix al manifest Alacant pel valencià

* Lluís Cabrera fa una aproximació pluridisciplinària als estudis geològics en el discurs de presentació com a membre de l'IEC

* Biologia i medicina, eixos de la trobada biennal de neurobiòlegs de Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià

* El Corpus des Troubadours, projecte de referència per a la recerca de l’occità medieval

* Es presenta el llibre Les Illes Balears. Estudi geogràfic i econòmic. Mallorca. El sud i sud-est, de Vicenç Rosselló

* Escrits dispersos d’història, d’Hilari Raguer, es presenta al monestir de Sant Cugat

* Presentació a l’IEC del llibre Els Banys “Àrabs” de Girona, de Xavier Barral

* L’IEC acull el Simposi Carles Fages de Climent

* Maria Aurèlia Capmany a l’IEC

* La relació entre ciència i gènere al llarg de la història obre el Cicle de Col·loquis de la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa