Número 222
desembre 2017

Alta/baixa butlletí  Seguiu l'IEC a Twitter  facebook

L’Institut d’Estudis Catalans incorpora nous membres numeraris

Durant els mesos de novembre i desembre s’han incorporat a l’Institut d’Estudis Catalans una dotzena de membres numeraris.

Durant el Ple de novembre de l’Institut d’Estudis Catalans es va acordar incorporar-ne set. 

La Secció de Filosofia i Ciències Socials compta amb el sociòleg i màster en mètodes i tècniques per a l’estudi de la població Andreu Domingo i Valls, el psicòleg i catedràtic del Departament de Psicologia Clínica de la Universitat de Barcelona Guillem Feixas i Viaplana i el doctor en filosofia per la Universitat de Barcelona Salvi Turró i Tomàs. A la Secció de Ciències Biològiques s’han incorporat el doctor en medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona i catedràtic de farmacologia a la Universitat Pompeu Fabra Jordi Camí Morell i la investigadora científica i doctora en ciències biològiques per la Universitat de Barcelona Cèlia Marrasé Peña. A la Secció de Ciències i Tecnologia s’han incorporat el doctor en arquitectura per la Universitat Politècnica de Catalunya Jordi Faulí i Oller i el catedràtic de la Universitat Politècnica de Catalunya i director del Centre de Recerca en Ciència i Enginyeria Multiescala de Barcelona Jordi Llorca Piqué.
 
 
 
Andreu Domingo i Valls és doctor en sociologia per la Universitat Nacional d’Educació a Distància (UNED) i màster en mètodes i tècniques per a l’estudi de la població pel Centre d’Estudis Demogràfics (CED), del qual ocupa la sotsdirecció des del 1997. 
 
Guillem Feixas i Viaplana és doctor en psicologia per la Universitat de Barcelona (UB) (1988) i catedràtic del Departament de Psicologia Clínica i Psicobiologia de la UB. 
 
Salvi Turró i Tomàs és doctor en filosofia per la Universitat de Barcelona (UB) (1985). Des del 1992 és professor titular de la Facultat de Filosofia de la UB, de la qual ha estat vicedegà (1995-1998 i 2012-2013) i degà (2002-2005). 
 
Jordi Camí Morell és doctor en medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona (1976) i catedràtic de farmacologia a la Universitat Pompeu Fabra. 
 
Cèlia Marrasé Peña és investigadora científica de l’Institut de Ciències del Mar (ICM) de Barcelona des del 1997. Es doctorà en ciències biològiques (1986) per la Universitat de Barcelona amb una tesi sobre experiments amb plàncton marí en microcosmos dirigida per Ramon Margalef. 
 
Jordi Faulí i Oller és llicenciat en arquitectura per la Universitat Politècnica de Catalunya (1992) i s’hi doctorà el 2009 amb una tesi sobre la continuïtat i la composició en les columnes i les voltes del temple de la Sagrada Família. 
 
Jordi Llorca Piqué és catedràtic a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), on des del 2016 dirigeix el Centre de Recerca en Ciència i Enginyeria Multiescala de Barcelona. 
 
 
En el Ple del mes de desembre, celebrat el dia 14, es va decidir incorporar la filòloga i professora de la Universitat Autònoma de Barcelona Anna Bartra Kaufmann, el filòleg i redactor en cap de l’edició de La Vanguardia Magí Camps, el filòleg i catedràtic de la Universitat d’Alacant Vicent Martines i el també filòleg i professor de la Universitat de Lleida Albert Turull com a membres numeraris de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans. També es va aprovar la incorporació de la filòloga hongaresa Ildikó Szijj com a membre corresponent adscrita a la Secció Filològica. 
 
 
 
Anna Bartra Kaufmann és doctora en filologia catalana i professora titular del Departament de Filologia Catalana de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Coordina el programa de doctorat en llengua i literatura catalanes i estudis teatrals, i el programa de doctorat en ciència cognitiva i llenguatge a la UAB. Entre les seves publicacions, destaquen articles com «Els components de la passiva. Una perspectiva diacrònica» i «La gramàtica històrica i la teoria lingüística».
 
Magí Camps és llicenciat en filologia catalana per la Universitat de Barcelona (1986) i en ciències de la informació per la Universitat Autònoma de Barcelona (1991). Redactor en cap d’edició de La Vanguardia, coordina els correctors d’estil i els traductors de castellà i català, i n’elabora les normes lingüístiques. És professor associat de la Universitat Pompeu Fabra i imparteix l’assignatura de traducció periodística a la Facultat de Traducció i Interpretació d’aquesta universitat.
 
Vicent Martines és doctor en filologia catalana i en traducció i interpretació de llenguatges generals, literaris i específics per la Universitat d’Alacant. També és catedràtic de filologia catalana i investigador principal de l’Institut Superior d’Investigació Cooperativa i de l’Institut Virtual Internacional de Traducció (ISIC-IVITRA) de la Universitat d’Alacant, on fundà la Seu Universitària de la Nucia i la Seu Universitària de Xixona.
 
Albert Turull és doctor en filologia catalana per la Universitat de Lleida, on n’és professor. És autor de llibres com Els topònims de la Segarra (1991), Diversitat i política lingüística en un món global i La toponímia de les comarques de Ponent (2007).
 
Ildikó Szijj és llicenciada en filologia espanyola, portuguesa i francesa per la Universitat Eötvös Loránd i doctora en estudis romànics. Ha estat responsable de l’especialització en filologia iberoromànica d’aquesta universitat, examinadora als exàmens de llengua de l’Institut Ramon Llull, responsable acadèmica del professorat de la Xarxa Llull i coordinadora del Centre d’Estudis Gallecs.

Notícies

* Neologisme de l’any 2017

* Pere Puigdomènech, nou president de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC

* L’Institut d’Estudis Catalans incorpora nous membres numeraris

* La Fundació Mercè Rodoreda estrena nou web

* L’IEC defensa la legítima propietat de les obres procedents de Sixena i el seu manteniment a Catalunya

* Inauguració del curs acadèmic 2017-2018 de l’Institut d’Estudis Catalans

* L’IEC commemora l’Onze de Setembre amb una jornada de portes obertes, visites guiades i un parlament de Carles Boix

* Carlos Alberto González, el Programa AMED de l’Agència Catalana de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya i Granja Armengol, premiats pel CCNIEC

* L’IEC ret homenatge al geògraf Lluís Casassas en el 25è aniversari de la seva mort

* Societats filials de l’IEC renoven les juntes directives

* Homenatge al poeta mossèn Ramon Muntanyola, en el centenari del seu naixement

* Cicle de conferències: Els aliments

* Commemoració del Dia de la UNESCO 2017

* Ruta Pompeu Fabra

* Tercera Jornada de la Càtedra Pompeu Fabra


Butlletins anteriors

Pàgina principal de l'IEC

Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. comunicacio@iec.cat - Informació legal

Subscriure-us o Donar-vos de baixa